sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Rex Stout: Murhaajan tyyliin

 


Rex Stout: Murhaajan tyyliin, alkuteos Plot It Yourself 1959, suomentanut Kristiina Rikman, WSOY 1995, Sapo 383 sivumäärä 229, Nero Wolfe #22

Tämä Rex Stoutin kirjoittama Nero Wolfe tarina Murhaajan tyyliin sukeltaa kirjojen maailmaan. Aivan alussa Nero Wolfen apulainen Archie Goodwin toteaa, että Nero Wolfe lukee parisen sataa kirjaa vuodessa. Archie Goodwin jakaa Wolfen lukemat teokset neljään luokkaan A, B, C ja D. Kategorian A kirjassa Wolfe käyttää kultanauhaista kirjanmerkkiä ja aloittaa lukemisen ennenkuin tilaa Fritzilta olutta, ja D-kategoriassa, hän kääntää sivun merkiksi, mihin kohtaan on jäänyt, ja Nero Wolfe odottaa, että Fritz Brenner tuo olutta ennen kuin hän aloittaa lukemisen. A-kategorian kirjoja hän lukee vuodessa puolenkymmentä. Nero Wolfella  on kultainen kirjanmerkki Philip Harveyn teoksessa Miksi jumalat nauravat. Teos on kuvitteellinen kuten muutkin dekkarissa mainitut opukset. Philip Harvey soittaa Nero Wolfelle (Archie on luonnollisesti puhelimessa). Harvey haluaa tulla Kansallisen kauno- ja näytelmäkirjailijoiden liiton ja Amerikan kustantajien yhdistyksen kanssa pyytämään neuvoa ja apua Wolfelta. Seitsemän henkilöä saapuu seuraavana päivänä toimistoon Nero Wolfen orkidea-hetken jälkeen. Kysymys on plagiointisyytöksistä. Kun kirjailija on julkaissut menestysteoksen, tulee plagiointisyytös juonen osalta. Myöhemmin kirjailijan luota löytyy salaperäinen käsikirjoitus, jossa on samanlainen juoni ja samat henkilöt. Osa jutuista on sovittu korkeaan summaan eli 85 000 dollaria. Yksi juttu on päätynyt alioikeuteen ja korvaussummaksi on määrätty yli 100 000 dollaria. Tapahtuma-aika on 1958, jolloin nuo summat olivat huomattavia.

Archie Goodwin on mukana tilaisuudessa, hän on ollut katsomassa Mortimer Oshinin näytelmää Tynnörillinen rakkautta. Oshin on saanut plagiaattisyytöksen Kenneth Rennertillä, jonka 6-liuskainen käsikirjoitus Vakallinen lempeä on löytynyt Oshinin arkistokaapista.

Nero Wolfe ottaa tehtävän vastaan ja loppujen lopuksi murhatalkoiden jälkeen ratkaisee plagioijan ja murhaajan lukemalla kirjoja. Murhaajan tyyliin on hyvin mielenkiintoinen dekkari, joka valottaa myös (tuon aikaista) kirjailijoiden ja kustantajien välistä suhdetta. 

Pidempi oppimäärä
Seisemän hengen porukka käy neuvottelut osuuksista, miten Nero Wolfen 5000 dollarin etumaksun osuudet jaetaan. Tilanteen muuttuessa neuvotteluita käydään uudestaan. Teoksessa viitataan myös kirjailijoiden sopimuksiin, esimerkiksi elokuvasovitusten ja käännösoikeuksien suhteen. 

Nero Wolfe lukee alkuun kaikki alkujaan neljä valekäsikirjoitusta, ja tajuaa, että kirjoittaja on sama, vaikka plagiointisyytöksien esittäjiä on neljä, jokaisessa eri henkilö. Valekirjailija käyttää paljon puolipistettä, sanaa vakuuttaa, sekä sanontaa "tyhjän päiten", lisäksi kappalejako on samanlainen.

Plagiointisyytöksiä on ollut neljä ja viides on vireillä Amy Wynnin kirjaan, huijarin piilottamaa valekäsikirjoitusta ei ole vielä löydetty hänen luotaan. Archie Goodwin lähtee jututtamaan plagiaattisyytöksiä tehneitä kirjailijoita ja saa tympeän vastaanoton, hänet heitetään joka paikasta ulos, Ensimmäisen ja viidennen plagiaattisyytöksen on tehnyt Alice Porter, joka on julkaissut heikolla menestyksellä 24 tarinaa lapsille, joista yksi on  Koi joka söi maapähkinöitä. Toinen on yli kuusikymppinen ensimmäisen maailmansodan veteeraani Simon Jacobs, joka on alkuun kirjoittanut roskalehtiin ja julkaissut myöhemmin romaanin Sulkutulta aamunkoitossa jonka myynti on ollut 35000. Jane Ogilvyllä ei ole julkaisuja.  Kenneth Rennert on valmistunut Princetownista 1950, saanut  potkut töistä 1954. Hän on myynyt tv:lle 9 käsikirjoitusta. Tutkimukset ovat jumissa, kunnes päätetään maksaa Simon Jacobsille 20 000 dollaria paljastuksista. Simon Jacobs on väittänyt kirjoittaneensa teoksen Kaikki minun on sinun, joka on juoneltaan ja henkilöiltään identtinen kuin Richard Echolsin romaani Pidä kiinni kaikesta mitä sinulle annan. Toimi käynnistää murhatalkoot, jotka Nero Wolfe loppujen lopuksi selvittää. Nero Wolfella on Archien lisäksi apunaan yksityisetsivät Saul Panzer ja Theodolinda "Dol" Bonner. Nero Wolfen kokki Fritz Brenner epäilee Dol Bonnerin yrittävän tulla hänen keittiöönsä, koska tämä on nainen. Brenner suhtautuu omistavasti omaan huippukeittiöönsä.

Pisin oppimäärä
Philip Harvey on asian alkuunpanija (eikä syyllinen). Hän on kirjoittanut laatuteoksen Miksi Jumalat nauravat, jota on myyty vain 9000 kappaletta, viittä aiempaa on myyty vielä vähemmän. 

Nero Wolfe antaa myönteistä palautetta murhaajalle tämän nokkeluudesta. Nero Wolfe lopulta pääsee jäljille luettuaan kirjoja, ja tajuaa kenen tyylillä valekäsikirjoitukset on rustailtu.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

2 kommenttia:

  1. Nero Wolfeen - ja Rex Stoutin ammattitaitoon - voi aina luottaa. Vaikea arvioida itkevätkö vai nauravatko jumalat näille murhatalkoille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minusta sarjan parhaimmistoa, tai niin, että tuo kirja, kirjailija teema sekä oikeudella uhkailu kiinnosti ilmiönä.

      Poista