keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Hellevi Salminen: Samuel ja Kekkosen pukuHellevi Salminen: Samuel ja Kekkosen puku. Otava 2011, sivumäärä 127.

Kirjan päähenkilö on Samuel, jolla on lätkää pelaava isoveli Okko, dekkarikirjailija isä Reko, matkatöissä oleva äiti ja Mummu, jolla on koira Sulo Aino Armas ja joka hoitaa Samuelia.

Samuelilla on usein maha kipeä hän pitää koulusta mummu-päiviä. Samuel on kiinnostunut erilaisista asioista, hänellä on kammattava irtopää, hän meikkaa äidin meikeillä ja on kiinnostunut näyttelemisestä. Hänellä on kaverina vain Josefina.  Koulussa häntä kiusataan. Hän pystyy kertomaan asiasta isälle ja mummulle, että Viljami kiusaa. Kiusaamisen esittely on tehty varsin uskottavasti. Isä soittaa kouluun, mutta tilanne ei suinkaan parane vaan huononee. Viljami tulee uhkailemaan Samuelia, valittaa että Samuelin isä on soittanut rehtorille kiusaamisesta. Tilanne pahenee.

Kiusaaminen siis jatkuu, mutta Samuel selviää. Isä kertoo omasta lapsuudestaan. Hän on ollut lihava lapsi, jota on kiusattu. Hänen vaatteitaan on haukuttu Kekkosen puvuksi. Myös Mummua on haukuttu basilliksi. Samuel onnistuu kääntämään asetelman, hän uskaltaa kohdata Viljamin. Pelastuksena on Anne-tädin Harrikka, jonka kyydissä Viljami on, ja joka on kuvassa. Viljami ei siis aja Harrikalla. Kannen kenkä on hauskasti piirretty, se näyttää sydämeltä.

Hellevi Salmisen Samuel ja Kekkosen puku on erilainen lasten (tai alakouluikäisten lasten) kirja, siinä roolit on käännetty ylösalaisin. Samuel on herkkä poika, joka kampaa irtopäätä, ja tuoksuttelee äidin hajuvettä ja näyttelee. Isä kirjoittaa dekkareita, äiti on matkatöissä ja matkustaa töiden vuoksi ulkomailla. Isän sisko Anne on pärinäpimu ja -pomo, eli nousee tehtaan johtajaksi ja ajaa Harrikalla.

Kirjan pituus voi olla haaste alakoululaiselle, lisäksi alussa Okon mahataudin kuvaus on varsin etova, mutta lapsiperheen aitoa arkea, joka tapauksessa asenteeltaan hieno kirja.

***
Hellevi Salminen (s. 1941) on pitkän linjan kirjailija, jonka teoksesta Sanovat Allisoniksi pidin kovastikin, se on kirjoitettu vuonna 1972, esikoisteos ilmestyi jo vuonna 1962. Kirjan ostin Suomalaisen kirjakaupan alesta, maksoi euron verran.

2 kommenttia:

  1. Kirjan kansi on iloisen värikäs ja pirteä. Sisältöön nähden voisi sanoa, että jopa erikoisen aurinkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansi on aurinkoinen. Kirjassa Samuel on Mummun kanssa Pariisissa, mutta Viljami hehkuttaa Kanarian saarten olevan parempia, lisäksi Euro-Disneylandissa olisi pitänyt käydä, eli kaikki on alisteista tälle mahakivulle, joka johtuu kiusaamisesta.

      Poista