sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Theodor Mommsen: The History of Rome


Saksalainen Theodor Mommsen (1817 - 1903) palkittiin vuonna 1902 Nobelin kirjallisuuden palkinnolla. Nobelin sivuilla lukee englanniksi  "suurin elävä mestari historiallisen kirjoittamisen taiteen saralla, ja mainittu erikoisesti monumentaalinen työ Rooman historia. Mommsenin Römische Geschichte (Rooman historia) on selvästi tietokirja

Theodor Mommsenin The History of Rome,  on Gutenbergissa. Luin tätä kirjaa hieman saksaksi ja enemmän englanniksi. Saksaksi kirja oli rivitetty epäselvästi, joten selailin englanninkielisiä osia, joita oli siellä kaiken kaikkiaan viisi, julkaisuvuottakaan en tiedä, mutta on luultavasti 1894.  Yläkuvassa on Google booksin kansi eli googlen skannaamaa kirjan ykkösosaa pystyy selailemaan tietokoneelta, ja se on helpompaa kuin Gutenbergistä, koska kirjan sivut on skannattu. Valitettavasti löysin vain vol 1:n, siinä on  karttojakin. Google booksin kaikki tekijänoikeudet ovat googlen. Gutenbergissä lukeminen on siis hankalampaa ellei muuta rivitystä. Englanniksi Gutenbergissä on viisi osaa, ja saksaksi vielä osat 1-5 ja 8.

Ensimmäisen kirjan alku käsittelee Italian niemimaan varhaista asuttamista. Mommsen on vertaillut kieliä esimerkiksi sanskriittia, latinaa ja kreikkaa ihan sanatasolla. Mommsen on oikeasti perehtynyt siihen, mistä niemimaa on asutettu, ja minkälaisia muotoja kielessä on. Kotieläimistä Mommsen mainitsee ilmeisesti härän, latinaksi bos, kreikaksi bous ja sanskriitiksi is. Saan teoksesta käsityksen, että osa latinan sanoista juurtuisi sanskriitista esimerkiksi porsas eli porcus.

Wikipedia mainitsee Mommsenin professoriksi, joka on lukenut kielitiedettä ja oikeustiedettä. Tämä on helppo uskoa analyysi on hienoa. Kaikkien alojen harrastelijana en tuo historiallisia faktoja Rooman valtakunnasta, jokainen voi ne itse etsiä. Teksti on minusta varsin helppolukuista, eli se ei sisällä kaunokirjallisia elementtejä.

Ensimmäinen osa sisällysluettelon mukaan Mommsen käsittelee vielä Rooman syntyä, maan uskontoa, lakia ja oikeutta, maataloutta, kauppaa sekä taidetta.

Toinen osa käsittelee otsikoiden mukaan perustuslain muutosta, valtion kehitystä kaikilla eri osa alueilla. Tässä Mommsen on ollut asiantuntija.

Kolmas kirja keskittyy erilaisiin sotiin Puunilaissotiin mm. Hannibalia ja Hamilcaria on käsitelty monessa luvussa.

Cinnan ja Sullan välien mittelöä on käsitelty. Cinnan tytär Cornelia oli naimisissa Caesarin kanssa.

Aina välillä on käsitelty koulutusta, kirjallisuutta ja taidetta.

Viidennessä kirjassa on tarkasteltu  verotusta, taloutta, valtion ja kaupunkien rakennuksia. Talouden ja hallinnon alalla Mommsen on ollut myös erityinen asiantuntija. Mommsen tuokin erilaisia verotusmuotoja, eli nomen est omen*, moms lienee alv ruotsiksi.

Sellaisen valtion kuin Rooman olemassaolo on varmasti perustunut pitkälti verotukseen, tai keinoihin rahoittaa valtion toimintaa ja tehokkaaseen hallintoon. Pitää muistaa, että hallinto on paljon muutakin kuin keisari tai yksi keisarin nimi.

Teoksessa on lueteltu maaveroa ja muita veroja, jopa verokantoja, ja veron kannon tapoja. Roomassa oli suolamonopoli, ja valtiolla on tietenkin oikeus lyödä rahaa (right of coinage). Teoksessa käsitellään myös minusta kulta- ja hopeakantaa. Tulleja on käsitelty, jonakin aikana viennistä(!) ja tuonnista lienee ollut viiden prosentin verokanta.
Valtion menoista luonnollisesti osa kuluu sotakoneiston ylläpitoon, myös julkiset rakennukset ja tiet nielevät rahaa. Luonnollisesti valtion hallinto maksaa .
Erään luvun otsikkona on Capitalist Oligarchy, eli ilmeisesti jo tuolloin omaisuudet keskittyivät tietyille ihmisille.
*****
Theodor Mommsen sai siis Nobelin kirjallisuuden palkinnon sen toisena jakovuonna 1902. Mommsen on panostanut Rooman historia-teokseensa paljon kymmeniä vuosia. Se, miksi lopulta Mommsen sai kirjallisuuden palkinnon, jää minulle arvoitukseksi, tämä on historiallista tutkimustyötä ei minusta kirjallisuutta. Toisaalta Alfred Nobel painotti ihmiskunnan hyväksi tehtyä työtä ja rauhan aatetta. Mommsen on tosin myös hieno kirjailija ja tehnyt hienon päivätyön. Hän on ollut lukemani mukaan varsin tuottelias ja oikeasti tämä teos on loistava lajissaan.
---
* nimi on enne

4 kommenttia:

  1. Olet Jokke ihailtava kun olet jaksanut tarttua Mommseniin! Hän on tietysti antiikintutkimuksen ja etenkin roomalaisen historian ikoni, 1800-luvun merkittävin tutkija, mutta harva enää oikeasti lukee Mommsenin teoksia (vaikka pitäisi!). Se, että hän vuosi ennen kuolemaansa 1902 sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon johtui kenties osaksi siitä, että tuohon aikaan monilla "tietokirjailijoilla" oli myös loistokas kirjallinen tyylinsä vaikka asiaproosaa kirjoittivatkin. Mommsenin tyyliä arvostettiin mutta minunkin pitäisi oikeasti lukea Mommsenin tekstiä saksaksi, jotta voisin arvioida minkälaista se todellisuudessa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, alkuun en tiennyt Mommsenista mitään en edes nimeä. En ole historiallisten romaanien suurin ystävä, pidän enemmän tällaista faktateoksista.

      Poista
  2. Minulla on Mommsenin Römische Geschicte, mutta en ole varsinaisesti lukenut sitä. Joskus vain olen etsinyt tietoja.

    Olet ilmeisesti alkanut tutustua nobelisteihin aikajärjestyksessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kolmas menee järjestyksessä.
      Sinulla on hienoja kirjoja.

      Poista