sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Mauri Kunnas: Nyrok City



Mauri Kunnas: The best & the wörst of Nyrok City, tässä Otava Giant Gollexönissä on sarjakuvia, joita Mauri Kunnas on piirtänyt vuosina 1975-1986 ja julkaistu Introssa, Helpissä ja Suosikissa. Sivuja on peräti 149 ja lisäksi on kolme numeroimatonta sivua. Otavan painos on lainattu kirjastosta ja se on painettu 2011.

Sarjakuvat ovat pääosin parisivuisia (kaksi A4:a), ja käsittelevät poppareita, rokkareita, ja ajankohtaisia ilmiöitä. Kuvat ovat hienoja ja tunnistettavia, kannessa lienee Hurriganes-legenda Remu Aaltonen. Teos on aivan loistava ikkuna silloiseen populaarikulttuuriin tarinat ovat hauskoja, mutta vaativat huumorintajua. Toistuvia teemoja on monia, mutta eräs, mikä useasti toistuu on jonkun ihmisen tai otuksen pamputus! Nutipää -sana on varsin viljelty. Sarjakuva on merkittävä. Kunnas kiteyttää monet pitkätkin jutut kahteen sivuun, esim. Kalevalan juhlavuosi -tarinassa, hampurilaisten tulo Suomeen, Jerry Konttisessa on yhdistetty Jerry Cotton ja Moog Konttinen (Kontra-yhtyeessä).

Seuraavia hahmoja esiintyy
Suomipoppareita ja rokkareita: Martti Syrjä, Juha Torvinen, Aku Syrjä, Remu Aaltonen, Cisse Häkkinen, Juice Leskinen, Pelle Miljoona, Maukka Perusjätkä, Neumann, M. A Numminen, Pedro Hietanen, Andy McCoy, Mike Monroe, Frederik, ...
Ulkomaan bändejä, Beatles, Rolling Stones, Who, Boney M, Twisted Sister ...
Ulkomaan rokkareista Rollareiden jäsenet, esim. Mick Jaggerille on piirretty valtaisat huulet,
TV-sarjoja: Ritari Ässä (Nait Raivo), Hill Street Blues, Onnenpäivät, Levyraati (nimellä Levyraato, missä lienee kuvattu vakiohahmot Liinamaa, Ripatti ja Järvinen), Dallas, ...
Elokuvia: ET, Indiana Jones (Indiana Mäkinen ja kadonneen järjen metsästäjät), James Bond: sekä Kultasormi, josta on peräti hyvä kymmensivuinen kooste Oddjobin sähköistymisineen että  Octopussy (Ossopucco),  Lassie (Läzzie), Saturday night Fever ...
Urheilua edustaa Björn Borgin ja Jon McEnroen tenniskamppailu,

Tai kukaan edellisistä ei esiinny, koska kaikki on tietenkin slangattu ja nimiä hieman muutettu, minä mielsin hahmot näiksi. Tässä on sama idea kun Aku Ankassa, jossa suosittu laulaja esimerkiksi Anssi Kela muunnetaan muotoon Antti Rela ja Nummela muuttuu Mummolaksi.
***
Eppu-albumien kansia Heppu-jutun päällä


Sarjassa 5/79 Eppu Normaali on otsikkona NYROK CITY "NORMAALI HEPPU". Alkukuvassa Martti Syrjän näköinen kaveri on kuin Eppu Tenavista, hän imee peukaloa ja pitää riepua kädessä. Koko kaksisivuisen tarinan idea on biisin Nuori poika sanat, joiden ydin löytyy helpoiten tästä lainauksesta

Kun minä olin nuori poika, äitini sanoi minulle …:
.
Mä kierrän ympäri maan, mä kierrän ympäri maan ja selvitän missä on hän
..
Mä pidän häntä silloin kädestä, eikä mikään meitä naimisiin menemästä estä

Biisin sanat ovat Mikko Syrjän, Mikko Saarelan ja Martti Syrjän, biisi on käännös (ja julkaistu kokoelmilla esim. Hatullinen paskaa ja Jee Jee sinkun b-puolena). Saarelan biiseistä olen lyhyt postannut näin, sekä Martti Syrjän alkusanoituksista näin. Tähän ideaan on saatu Martti Syrjä käymään punttisalilla ja discossa, no vaimoa ei löydy tässä sarjakuvassa. Suurena Eppu-fanina minua ei kyllä naurattanut, lähinnä suututti. Tarinat missä ydinsota uhkaa rock'n rollia nauratti hieman enemmän (Akun tehdas -levyn eräs biisi), siinä oli Juha Torvinen, sitten albumissa on klippi myös Aku Syrjästä Tuntematon solttu, luullakseni ainakin osa bändistä on siviilipalvellut. Eput tekivät maxin b-puoleksi loistavan Urheiluhullun noin vuonna 1990, ja biisi oli levyvihkotietojen mukaan myös SVUL:n levyllä, hieno biisi, jossa Eput urheilevat, tässä sarjakuvassa Martin näköinen mies ahkeroi punttisalilla jo vuosikymmen aiemmin. Biisihän alkaa "Punttisalin hämärään  toisten lähdettyä jään  ..."

Miksi lainasin teoksen ja bloggasin kirjasta? Syynä oli uusi Piitles -kirja, jossa Mauri Kunnas minusta palaa juurilleen (olen blogannut kirjan täällä). Nyrokissa on Beatlesistä huomioita, ja koko Beatlesin tarina on tiivistetty tässä teoksessa kahteen sivuun, se on tehty jo 9/1978, eli aikana, jolloin kaikki beatlet vielä olivat elossa.
Tarina Piittels' story on kertomus Liverpallin nelosista, johon kuuluvat Juhani Lennonjohto, Pauli Mäkikartano, Yrjö Harvinainen ja Risto "Rinkeli" Tähti. Sarjakuva alkaa ajasta, jolloin rumpalina oli vielä Pete Paras. Sarjakuvassa seikkailee Rion Epsilon, mukuloissa aiheutetaan hysteriaa, on rakastamisen aika, ja hippikausi, Sitten tapahtuu hajoaminen, ja Yoko ja John nakuilevat, mutta Paulilla ei ole siivet maassa (Linda MacCartney ja Wings!)
Kännykkäkamerakuva albumista. Kuvan epätarkkuus on tarkoituksellista, vähemmän kopioitavaa, eli hankkikaa albumi :)
***
Nyrok City on huikea katsaus populaarikulttuurin, jota nyt nostalgialla muistellaan, katsoin esimerkiksi Hill Street Bluesia FST:lta muutama vuosi sitten, sekä Dallasia MTV3-sarja-kanavalta ja sarjat ovat ikuistettu myös näille lehdille.

Paras oivallus on ehkä lopussa Pingo-Pertin Autiotalo -peli. Joskin Dingo-faneille voi tehdö yhtä tiukkaa kuin minulla Eppu-parodia, mutta kyllä molemmat ovat hauskoja, pelin eräät kuvat todella naurattivat, ja oli toki siinäkin pamppu-huumoria, "saa minut pian aivovaurioon" kohdalla poliisit pamputtavat taas, mistä puolestaan Eput lauloivat jo paljon aiemmin.***

***
Mauri Kunnaksen omilla sivuilla täällä ilmenee, että Mauri Kunnas on muuten ollut pilapiirtäjänä sekä Turun että Helsingin Sanomissa, ja harrastuksena mainitsee Beatlesin.

2 kommenttia:

  1. Pitänee jossain välissä hankkia tämäkin kokoomateos käsiin... Toisaalta taas minä en erityisemmin ole koskaan syttynyt noille albumissa esiintyville suomalaisille bändeille. Piitles-albumi oli aiheensa puolesta ehkä enempi kiinnostava kumminkin. Mutta ihan sarjakuvana tämä voisi kumminkin kiinnostaa, ja senkin puolesta, että voisi verrata miten piirrostyyli on muuttunut vuosien saatossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :)

    Vertailun vuoksi voi hankkia.

    Minusta tässä merkittävin juttu on tarinoiden oiva tiivistys, Beatles tarina tiivistää kyllä herrojen uran, alun ja päättymisen.

    VastaaPoista