torstai 10. marraskuuta 2011

Ilkka Malmbergin Tuntemattomat sotilaat
Ilkka Malmbergin Tuntemattomat sotilaat, Helsingin Sanomat, taustatietoa kirjaan, 2007 tuntuu hienolta opukselta.

Malmbergin kirja toimii kahdella tavalla se voi olla joko johdatus Tuntemattoman sotilaan -maailmaan tai lisälukemistoa asian harrastajilla.

Teoksessa on kaivettu faktoja, ryhmitelty asioita uudestaan, sekä pyydetty asiantuntijalausuntoja, lisäksi on runsaasti todellista taustatietoa, piirroskuvia ja karttoja.

Kirjan esipuheessa jo todetaan, että luutnantti Lammiolla on koira, Lammiosta on pitempi juttu myöhemmin, tämä ei-niin-rakastettu hahmo on kuitenkin kiinnostava.

Teos kuitenkin alkaa kutsunnoilla. Väinö Linna oli teoksen mukaan kutsuntaiässä  166 cm ja  67 kg, Malmberg toteaa, että silloiset varusmiehet olivat lyhyempiä, kevyempiä kuin nykyiset, jotka ovat isokenkäisempiäkin.

Teoksen alussa mainitaan Mäkinen, tuntematon mäkinen, josta on puhetta ensimmäisessä luvussa ei myöhemmin. Tarina jatkuu ensimmäisellä esitellyllä kaatuneella eli kapteeni Kaarnalla.

Konekivääri komppanian kaavakuva on esitelty hyvin ja tehty kuvakin Koskela, jonka oikea käsi on Hietanen, 1-kivääriä johtaa Lehto  2:a  Lahti. Konekiväärin melua on tarkasteltu, samoin kuin painoa: Maxim 09-konekivääri painoi yli 30 kg lisälaitteineen...

Henkilöt on kategorisoitu häntäheikki Rahikainen, yltiöisänmaallinen Kariluoto, vasemmistolainen Lahtinen, jousipyssymies Honkajoki, ja näitä on höystetty lainauksilla ja kirjailijoiden kommenteilla.

Henkilöiden todellinen tausta jää oikeassa kirjassa aika hataraksi, vain Vilho Koskelan oloista tiedämme Täällä Pohjantähden trilogian ansiosta.

Riitaojaa pidetään  tärkeänä henkilönä, hänhän pelkää ja tuntee, olisi teoksen mukaan pitänyt siirtää, ja kärsi ainakin pelkoneuroosista. Toisesta mielenkiintoisesta henkilöstä on avaava juttu, eli ”rätei ja lumpui” miehestä eli laihialaisesta huoltoalikersantti Mäkilästä

Lopuksi on taulukko, kuinka kävi: ketkä haavoittuivat ja ketkä kaatuivat aakkosjärjestyksessä, ja mm. Rahikainen selvisi, mutta oli siellä muitakin.

Minusta Tuntemattoman Sotilaan taustakirjana arvoisensa kirja, Tuntematonta sotilasta on tulkittu johtamisen kannalta, tässä on pääpaino muualla, eli kaikkia hahmoja on avattu, sotajoukkoo kuuluvat kaikki yksilöt ja heidän suhteensa.

--
Tuntemattomasta sotilaasta postaus täällä.

Tuntemattoman sotilaan nimeltä mainittujen sotilaiden tulot ja poistumiset myös ylemmässä linkissä.

Ilkka Malmberg (1954 - 2016) oli Helsingin Sanomien loistava toimittaja, jonka laadukkaita juttuja jäämme kaikki kaipaamaan. Linkki Helsingin Sanomien sivulle tänne. Siellä lisää Ilkka Malmbergistä hänen juttujensa kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti