keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kaarlo Merimaa: Kräki-Kalle ja Limperi

Olen tämänkin joskus pienenä lukenut, nimestä sen verran Kräki-Kalle, lienee Kalle Oksa ja Limperi, lienee Lindberg, eli Lehmusvuori ;) Kräki-Kalle on päähenkilö, mutta Limperi on etäisempi hahmo. Poikakirjassa on mukana tosin tyttökin, joka on kannessakin eli Lispe, hyvä hahmo.

Luin tämän oikeastaan siksi, että kertoo ehkä samasta ajasta kuin Heikki Haavion kirja, koska Merimaa on hänen aikalaisiaan (syntynyt 1900-luvun alussa, ja kirjan tapahtumapaikkana on Turku). Tämä olisi ehkä hyvä kutosluokan kirja kunnon tehtävin. Kirja ei ole kovin uniikki, mutta kuvaa aikaa, mikä vallitsi ehkä 1930-1950-luvun lapsilla, ennen  tv:tä, radiota ja sisävessaa.  Koulua käydään, kasvioita kerätään, ja kaverin äidin kasveja lainataan, näärännäppyjä parannellaan ja Puolalanmäellä tapellaan, kuten Haaviokin vahvistaa, eli joka ajalla on omat kujeensa, niinkuin Tuikun "naisseikkailut" ja pikkupoikien aika viattomat kepposet.

Teoksessa on 111 sivua ja alkaa hieman vanhemman Tuikun kutsuessa Kräki-Kallea. Tuikku nimi tulee kahdesta suunnasta, ei hirveästi ideoita kouluaineissa, ja sukunimi Valonen. Koulun opettajien lempinimiä ovat Trilobiitti, Tynnyri, Naimi ja Surre, eli joka ajalla on omat väännöksensä, kuten aina pikkupojilla, ja eräs päähenkilö on Perä-Eemeli. Pikku pojat ovat olleet vuosisatoja samanlaisia, tomsawyerit, huckleberryfinnit, pertsakilut, repaväiskit, iikkavilit, ja on Pajalan pojat V-jänkhältä Torniosta, ja Pal-kadun pojat Unkarista.

Maailma olisi minusta parempi paikka, jos annettaisiin lasten olla lapsia. Toisaalta kuka sen kieltää, ei kukaan :)

Minusta mukava kirja, ainakin lyhyt, ja suoraa kerrontaa, minäkin ymmärsin jo lapsena, eikä ollut liian jännittävää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti