lauantai 6. tammikuuta 2024

Patrick Modiano: Uinuvia muistoja

 


Patrick Modiano: Uinuvia muistoja, alkuteos Souvenirs Dormants 2017, suomentanut Lotta Toivanen,  WSOY 2019, sivumäärä 117.

Nobelisti Patrick Modiano kirjoittaa periaatteessa samanlaista kirjaa, jossa yleensä nimetön päähenkilö uppoaa muistoihinsa ja ne vievät elämän kipupisteisiin. 

Alla oleva sepustus on tulkintani kirjan sekavista muisteluista, johon on linkitetty henkilöitä ja paikkoja, rakennukset ja paikat nostavat muistoja pintaan 1960-luvulta 

Ensiksi tavataan Stiopan tytär joka oli isän tutun lapsi, Stiopa oli mahdollisesti mustan pörssin kauppias. 

Tämän kirjan yksi teema on karkailu ja pakeneminen. Jean D. liukenee koulusta, ja tapaa Merelle Ourusovin äitinsä asunnossa (missä äiti oli, ei ollut asunnossa). Sitten muistellaan Genevieve Dalamea, jonka ystävä oli salatieteilijä Madeleine Peraud.

Käänne kirjassa tapahtuu vuonna 1965, jolloin juhlissa löytyy mies ammuttuna. Jean D. pötkii pakoon oletetun naisampujan kanssa, joskin herra luuhaa omalla nimellään lähiseudun hotelleissa. Hän tapaa naisen puoli vuosisataa myöhemmin. Nainen ei muista, vai muistaako mies oikein?

Patrick Modianom Uinuvia muistoja on sekavan muistivellin uudelleen lämmitystä, eikä jätä minkäänlaista jälkimakua tai edes muistijälkeä. Vaikka kirja ei yllä lähellekään Modianon parhaimpien teosten tasolle, loppunousu pelastaa tarinan täydellisen lässähdyksen.

******

Ranskalainen Jean Patrick Modiano on syntynyt vuonna 1945. Modiano on vuoden 2014 Nobelin kirjallisuuden palkinnon voittaja. 

Teoksessa  puhutaan mystikko Georg Gurdijeffista (1866? - 1949), joka oli oikeasti asioiden pohtija. Hänen mukaansa ihminen hypnoottisessa valveunessa. Asiat koetaan aina subjektiivisti. 

Patrick Modianon tuotannossa on 30 romaania, ja tämä on toiseksi viimeinen julkaistu
Kehäbulevardit olen blogannut täällä
Hämärien puotien kujan täällä
Villa Tristen täällä

Kadonneen korttelin täällä.
Jotta et eksyisi näillä kulmilltäällä
La petite bijou täällä

8 kommenttia:

  1. "Sekavan muistivellin uudelleen lämmitystä", mainiosti kiteytetty!
    Modianon tuotanto on laaja ja kiinnostavakin, mutta muutamista yrityksistä huolimatta en ole päässyt sisään hänen teoksiinsa kuten olisin toivonut eli minulle hän on edelleen ns. uinuva kirjailija:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Modianon teoksista ainoastaan Dora Bruder on konkreettisella tasolla tai edes siellä päin. Se antaa myös keskitysleireille passitetuille nimet.

      Poista
  2. Pidin paljon Modianon Dora Bruderista, Jotta et eksyisi näillä kulmilla menetteli sekin, vaikka olikin hieman vaikeampi ymmärtää. Tätä "muistivelliä" en kyllä taitaisi ruveta maistelemaan, mutta jotain ehkä Modianolta vielä voisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dora Bruder on minusta hyvä teos ja se antaa uhreille nimet ja taustoittaa heidät.

      Poista
  3. Kun luin Jotta et eksyisi näillä kulmilla, jouduin heti ekalta sivulta sen lumoihin. Kirja veti vastustamattomasti mukaansa, kunnes takakansi tuli vastaan, ja outo tunne että tässäkö tämä olikin... Olin ilmeisesti koko ajan odottanut että tulee jotain ratkaisua tms. mutta tarinan anti olikin se tarinointi itsessään. 🙃 Kirjoituksesi selvitti pikkuisen tätä arvoitusta päässäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Modianon kirjat ovat juuri tuollaisia kun kuvaat. Tämä oli tuota "Jotta ety eksyisi näillä kulmilla teosta" huonompi. Dora Bruder, josta bloggaan ensi lokakuussa (on ohjelmoitu sinne) on minusta tässä suhteessa parempi, Dora joutui keskitysleirille ja kirjassa yritetään seurata hänen jälkiään.

      Poista