tiistai 12. joulukuuta 2023

Rex Stout: Puuttuva lenkki

 


Rex Stout: Puuttuva lenkki, alkuteos The Rubber Band, 1936 Jännityksen mestarit 52, Book Studio 1991, sivumäärä 221. Nero Wolfe #3.

Rex Stoutin kolmas Nero Wolfe - dekkari Puuttuva lenkki on hyvin viihdyttävä tarina, jossa tosin ihmisten ahneus aiheuttaa kuolemia. 

Ensimmäisessä kohtauksessa Nero Wolfen asioita hoitava yleismies-jantunen  Archie Goodwin kyselee Nero Wolfelta sanomalehtimiehestä S.J Woolfista, joka tekee henkilökuvia, viimeinen henkilökuva on tehty Cliversin markiisista, britti diplomaatista ja kenraalista, joka on 64 vuotta. Herrat saavat rupatella rauhassa, ennen kuin porukkaa alkaa lappaa asuntoon. Ensin piipahtaa Wyomingista farmari Harlan Scovil, joka katsastaa Nero Wolfen, hän on tulossa isommalla porukalla kello 18, kun Nero Wolfen iltapäivän orkidea-aika on ohi.

Myös pankin toimitusjohtaja Anthony D. Perry haluaisi palkata Wolfen pankissa tapahtuneen rahavarkauden (30 000 $) vuoksi. Nero Wolfe lähettää Archie Goodwinin kartoittamaan tilannetta. Pankissa uskotaan että viehättävä sähkevirkailija neiti Clara Fox on rahavarkauden takana. Mitään näyttöä ei ole, syytöksiä ja kateutta sitäkin enemmän.

Kello 18 Wolfen luo tulee sekalainen seurakunta Clara Foxin johdolla eli Hilda Lindquist, Michael Walsh, mutta myös kutsun saanut  Harlan Scovil ei saavu paikalle. Clara Fox puhuu kuolleen isänsä jälkeensä jättämästä kirjeestä, jossa hän kertoo tarinan, jossa englantilainen George Rowley pakenee Nevadan Silver Citystä  kuolemantuomittujen sellistä, ja lupaa auttajilleen puolet omaisuudestaan. Clara väittää, että hän tietää, että George Rowley on Cliversin markiisi, joka on New Yorkissa. Ongelma on siinä, että Claralla, eikä kellään muulla ole sopimusta, vaan se on jäänyt Rubber Colemanille, joka on haihtunut maisemista, koko porukkaa oli kutsuttu The Rubber Bandiksi.

Kokouksen päätyttyä poliisi ilmoittaa, että Harlan Scovil on 9 minuuttia sen jälkeen, kun oli poistunut Wolfen luota, ammuttu kadulle. Scovil oli saanut puhelinsoiton ja rientänyt tapaamiseen.

Näistä aineksista on keitetty mainio dekkari, jonka loppuselvittelyissä konna yrittää murhata Nero Wolfen, mutta Nero Wolfe loukkaantuu vain lievästi.

Tämän teoksen on blogannut myös hdcanis joka kiinnittää huomiota takakansitekstin virheellisyyteen

Pidempi oppimäärä
Kansikuvassa Nero Wolfe hörppii olutta, joka on hänen lempijuoma, (Archie juo aina  maitoa). Nero Wolfe on alkanut pitää huolta kunnostaan, hän heittää tikkaa. Tikkataulu on jaettu  sektoreihin Darts-taulun tavoin, mutta Wolfen taulussa on 52 pelikorttia. Hän voittaa Archielta paljon rahaa.

Jatkossa Nero Wolfe tarjoaa turvapaikan Clara Foxille, jota poliisi haluaisi kuulustella rahavarkaudesta ja Scovilin murhasta. Foxin mukaan Nero Wolfen talossa on liian hyvä järjestys, ja sieltä puuttuu sekamelska ja elämä. Wolfen orkideoita hoitaa Theodore Horstmann ja keittiössä herkkuja tekee sveitsiläinen kokki Fritz Brenner.

Puuttuva lenkki on viihdyttävä seikkailuromaani, tai mitä seikkailusta seurasi, se muistuttaa hieman Sherlock Holmes -romaania Neljän merkki.

*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini, luen ja bloggaan (tai se on tavoitteeni) kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa. Tämä on sarjan kolmas dekkari.

6 kommenttia:

  1. Persoonalliset olutta hörppivät Nero Wolfe ja maitopoika Archie ovat eräänlaisia kirjallisuuden ikoneita ja kuvaatkin antoisasti ja värikkäästi tässä heidän hahmojaan juonen sisällä.

    Stoutin pariin on tullut useasti vuosien varrella poikettua enkä koskaan ole pettynyt ja toivotankin pitkäjänteisyyttä ja myötäistä matkaan tavoitteellesi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatu tosiaan pysyy koko sarjan ajan, luin viimeisen pitkän dekkarin ja laatu oli säilynyt. Tämä on yllättävän myöhään suomennettu, vaikka oli minusta vauhdikas dekkari.
      Kirjastosta on löytynyt hyvin dekkareita. Olen ostanut netistä englanninkielisiä kokoelmia, niitä ei ole suomennettu kuin 2/14.

      Poista
  2. Dekkarisarjoissa taitaa olla perinne kertoa joku päähenkilöiden mieltymys tai heikkous, kuten tuo olut ja maito 🙂 Tuo henkilöt lähemmäs lukijaa. 🍺

    VastaaPoista