sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa

 


Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa, alkuteos Baking Cakes in Kigali 2009, suomentaja Annukka Kolehmainen, Tammi 2009, sivumäärä 278.

Tansanialainen Angel Tungaraza  ja hänen miehensä Pius  ovat muuttaneet Tansaniasta  Ruandan Kigaliin. Pius on töissä Kigalin Teknillisessä korkeakoulussa ja Angel leipoo tilauksesta kakkuja. Angel on kovilla, sillä hänen poikansa on murhattu, ja tyttärensä on kuollut sairauteen, ja hän kasvattaa isoäitinä viittä lastenlastaan vieraassa maassa.

Angelin asiakkaina käy eri ihmisiä, joiden kanssa Angel puhuu hyvinkin syvällisistä asioista ja hiljalleen tajuaa, että myös omista asioista pitää puhua. Totuus haavoittaa vain, jos sen salaa.

Angelalla on monta asiakasta alkaen Tansanian suurlähettilään vaimosta Margaret Wanyikasta. Parhaimmat keskustelut käydään itseään myyvän Jeanne D'Arcin kanssa. Teoksessa on paljon teemoja ja ihmisten kohtaloita. Teemoina feminismi, eurooppalaiset Afrikassa, ihmisten selviäminen kansanmurhasta ja HIV/AIDS, raskaita teemoja. Siihen nähden kirjan sävy oli yllättävänkin kepeä. Angelan kakun muotoja ja värejä myös kuvataan. Tärkein teema on kuitenkin totuus, ja sen tunnustaminen ja hyväksyminen.

Kigalin kakkukauppa on valikoimaltaan runsas, sisältönä raskaita teemoja ja kohtaloita, kuorutteena värikkäitä kakkuja ja lopussa Angel järjestää kahdelle perheensä menettäneelle upeat häät.

****

Kirjailija Gaile  Parkin on syntynyt ja varttunut Afrikassa, mutta on valkoinen (kuvasta päättelin). Hän tuo kirjassaan esille monia vakavia teemoja kuten hiv-viruksen yleisyyden ja sen aiheuttamat kuolemat, Ruandan kansanmurha, ihmisten pakeneminen, perheiden hajoaminen, mutta myös totuuden hyväksyminen ja elämän jatkuminen vaikeuksista huolimatta.

Ruandan kansanmurha tapahtui 1994, se alkoi presidentin koneen alas ampumisesta, sadan päivän aikana miltei miljoona ihmistä menetti henkensä. Ruanda on itsenäinen, ja  alue oli Belgian hallinnassa 1962 asti.

4 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta avauksestasi!
    Kirjailija on minulle tyystin tuntematon ja Tansaniassakin on kirjojen myötä harvemmin tullut poikettua, joten painetaanpas tämä vahvoja teemoja sisältävä kakuilla kuorrutettu teos mieleen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli aika suosittu bloggauskirja, kun aloin seurata kirjabloggauksia, mutta viettänyt hiljaiseloa. Vahvoja teemoja, mutta suhteellisen kevyt lukea.

      Poista
  2. Luin tän joskus yli 10v sitten. Vois kyllä lukea uudestaankin!

    VastaaPoista