perjantai 15. syyskuuta 2023

Pekka Perttula: Ahti Pekkala

 

Pekka Perttula: Ahti Pekkala, poliitikko ja valtiovarainministeri, Minerva 2021, sivumäärä 373.

Ahti Pekkala (1924 - 2014) oli keskustaspoliitikko, joka toimi valtiovarainministerinä yhtäjaksoisesti 26.5.1979 - 31.1.1986, kolmen hallituksen aikana. Keskustapuolueen kansanedustajaksi Pekkala oli valittu 1970 vaaleissa. Kirjoittaja Pekka Perttula (s. 1960) toimi Keskustan puoluesihteerinä 1990-luvulla.

Yllä oikeastaan hyvä orientaatio kirjaan, eli ollaan syvällä maalaisliittolaisessa perinteessä. Ahti Pekkala syntyi maalaistaloon Haapavedellä ja toimi 1950-luvulta lukien Osuuskassan hoitajana ja johtajana. Isänsä oli ollut perustamassa osuuskassaa. Tätä ennen Ahti-poika varttui, kävi keskikoulun ja suoritti asevelvollisuuden 1943-1945 ja joutui rintamallekin.

Kirjan kertomusta taustoittaa Suomen poliittiset tapahtumat, sota, Pekka Peitsen (siis Urho Kekkosen) kirjoitukset Suomen Kuvalehdessä. Kekkosen täpärä valinta presidentiksi vuonna 1956.  Ahti Pekkala oli yksi UKK:n valitsijamiehistä. Pekkalan tie eduskuntaan "kesti", hän oli nuorisoseurassa, sitten liittyi Maalaisliittoon. Vuonna 1953 hänet valittiin Haapaveden valtuustoon. Kansanedustajaksi hän pyrki 1966, mutta vasta 1970 vaaleissa valittiin. Pekkala oli yksi Kepun varapuheenjohtajista. Pekkala toimi yhdet valtiopäivät eduskunnan puhemiehenä (1978-1979). Sen jälkeisiin aikoihin liityy Johannes Virolaisen korvaaminen Paavo Väyrysellä Kepun puheenjohtajavaalissa. Pekkala kannatti Ahti Karjalaista Kepun presidenttiehdokkaaksi 1982, kun presidentti Kekkonen oli eronnut. Pekkala istui tuolloin Mauno Koiviston hallituksessa, jota kovin yritettiin kaataa presidenttipelin tuoksinassa. Keskusta oli hallituksessa, vaikka sillä oli "vain" 36 paikkaa ja istumisesta huolimatta heilutti tuoleja parhaansa mukaan. Vaalien voittaja ja toiseksi suurin puolue Kokoomus oli ulkona, vaikka sillä oli peräti 47 kansanedustajan paikkaa.

Vuoden 1983 vaaleissa Kokoomus otti hieman takapakkia, SDP voitti Manu-ilmiön vuoksi. SKDL hävisi yhdeksän paikkaa. Ahti Pekkala jatkoi Kalevi Sorsan hallituksen valtiovarainministerinä ja joutui esittelemään Ahti Karjalaisen potkut presidentille.

Ahti Pekkala erosi hallituksesta 31.1.1986 ja siirtyi Oulun läänin maaherraksi, josta toimesta näki, mitä tuhoa niitti rahamarkkinoiden vapautuksen jälkeinen lama ja pankkikriisi..

Kirjana tämä oli paljolti kepulaisuuden historia, eikä se osuus minua juuri kiinnostanut, mutta toisaalta teos avasi ikkunan 1900-luvun poliittiseen mittelöön. Kekkosen aikana Keskusta oli voimissaan, mutta Koiviston aikana demarit olivat vallankahvassa.

Koiviston ajasta on tullut tv-ohjelma, myös Pekkala näkyi kuvissa.

Kahden euron ale-laarikirjaksi aivan kelvollinen ostos.

2 kommenttia:

  1. Pekkalasta valtiovarainministerinä jäi minulle sellainen kuva, että hän ei esiintynyt tv:n poliittisissa ohjelmissa niin tiuhaan kuin myöhemmät kyseisen tehtävän hoitajat. Minusta Pekkala esitteli kerran vuodessa budjetin ja pysyi muutoin taustalla. Asiat vaikuttivat olevan kohdallaan Pekkalan ollessa valtiovarainministerinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan Pekkalan ilmeen, kun hän kertoi, ettei rahaa ole.
      En tiennyt (tai muistanut), että Pekkala ajoi Ahti Karjalaista presidentiksi ja keikutti hallitusta

      Poista