keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Reijo Mäki: Soopeli

 

Reijo Mäki: Soopeli, Otava 2020, sivumäärä 347.

Soopeli on Reijo Mäen 31:s Vares-seikkailu ja 2000-luvulla jo 20:s. 

Vareksia olisi hyvä lukea samassa tahdissa kun niitä ilmestyy eli yksi vuodessa, sillä tavalla juonen samankaltainen kaava ei haittaa, eivätkä alatyyliheitot harmita.

Soopelissa Jussi Vares on palkattu avustamaan elokuvan teossa. Elokuvan pääosissa notkuu kaksi narkkaria. Hemmot ovat nimeltään Pantasusi, eli Panta ja Ruttokoira eli Rutto. Dokumenttielokuvan Training-Spottingin  tekemisestä revitään huumoria, porukka notkuu Turun keskustassa ja Patterihaan lähiössä ja sen kallioilla. Vareksella käy tässä osassa naisflaksi, ja pedissä on eri tätejä, joista yksi on punapäinen kappalainen. Varsinainen rikos on punkkari Bad Bettyn eli Soopelin katoamistapaus, jota Bettyn täti Linda pyytää selvittämään.

Vakiojuopporemmi eli ruumisautokuski Moilanen, antikvariaatin pitäjä pastori Alanen, toimittaja Ruuhio ja novellikirjailija Luusalmi louskuttavat leukojaan Uudessa Apteekissa Hatsan mitatessa heille väkijuomia.

Mäki irvii uusimpia musakuvioita jo vakiohahmonsa räppäri Polly Papegoyan kautta:
Mikä mä oon, oonko madonna vai lutka?
mää on hipsterin salattu soopeliturkki
Mä oon kakruilta kätketty keksipurkki
Polly Papegoya /Bad Betty

Mäki on päässyt Varekissa tasolle, jossa bloggarilla ei ole oikein mitään uutta  sanottavaa, eikä  Soopelin lukemisesta jäänyt oikein mitään mieleen, kuin tuo Patterihaka, joka taisi olla ensimmäisiä kertoja osamiljöönä. Patterihaassa oli muuten kesäkuun puolivälissä 2023 poliisioperaatio missä oli asukkaiden havaintojen mukaan 7-8 poliisipartiota.

Soopelin lukeminen  ei myöskään ärsyttänyt lainkaan, joten jonkinlainen elämäntapa Varesten lukemisesta on tullut.

Patterihaka

Patterihaka (kuva google maps satelliitti) on ensimmäisiä Turun lähiöitä 1950-luvulla. Pansiontien eteläpuolella oli vedenpuhdistamon avoaltaat 1966-2009. Ihmisten mielipiteet menevät ristiin, joku kehuu aluetta, toiset haukkuvat. 

Kesäisin jengiä notkuu eteläosan Vaasanpuistossa ja  hörppii olutta, mutta millaista siellä on asua, en tiedä. Patterihaka on osa Iso-Heikkilää, jonka alueen pohjoisosassa on Ursan Tähtitorni. Pansion bussi menee alueen läpi, eli kulkuyhteydet keskustaan ovat hyvät.(valokuvat Jokke).

Kuvassa on Kanslerintien kauppakeskus, jonka kautta menee Ruissalon ja Pansion bussi Kauppatorille.

Pubi ja pizzeria on tarjolla Kanslerintiellä.

Alue jatkuu Iso-Heikkilään.


Patterihaan kaakkoispuolella on vanhan jätevedenpuhdistamon alue ja sen takana Mikaelin kirkko.

Irvine Welch on kirjoittanut kirjan Trainspotting
TV on näyttänyt dokumentin Reindeerspotting pako joulumaasta

****

Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 33 varesta.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

6 kommenttia:

  1. Kiitos mukavasti valottavin miljöökuvin varustetusta avauksistasi! Eihän tässä oikein muuta voi tai haluakkaan todeta kuin että Mäki on Mäki ja Vares on Vares alatyyliheittoineen, mutta yhtä kaikki varsin viihdyttävää luettavaa Pantoine ja Ruttoineen sekä soopeliturkkeineen ja keksipurkkeineen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista juuri näin. Katsotaan kuinka kauan Vareksia ilmestyy. 2023 ilmestyi Köyhä ritari niminen mutta tuleeko 2024? Toivottavasti.

      Poista
  2. Ehkäpä Mäki ei enää ärsytä, koska mies taitaa olla muuttanut kertomistyyliään. Luin nimittäin uusimman Vareksen eikä siinä vakiojengi louskuta leukojaan oikeastaan lainkaan. Onko Mäki luopumassa piikikkäistä yhteiskuntakommenteistaan? Jäin melkein kaipaamaan noita "sopimattomia" heittoja suuntaan tai toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän jälkeen omn ilmestynyt kolme Varesta, tosiaan Mäki voi olla muuttanut tyyliään.

      (Nykyisin twitterissä ja muualla somessa alkaa olla niin paksua tekstiä, että hyvä että ihmiset vaan käyvät kuppilassa ja horisevat toisilleen eivätkä altista itseään nettikeskusteluille).

      Poista
  3. Olen tykännyt kovasti Mäen yhteiskunnallisesta kritiikistä ja omintakeisista tyypeistä, mutta parasta on huumori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huumoria - tässä on sitä.

      (Mutta tässä viitataan Welchin Trainspottingiin, ja ehkä suomalaiseen dokumenttiin Reindeerspotting -dokumentin jossa on vielä jatko-osa Lost Boys, joka on poistettu ikäraja-asian vuoksi yle-areenasta.)

      Poista