tiistai 20. kesäkuuta 2023

Reijo Mäki: Pahan suudelma

 

Reijo Mäki: Pahan suudelma, Otava 1998, sivumäärä 350.

Jussi Vareksella on suhde varattuun Laila Ronimukseen, jonka aviomies Arto-Pekka on kauppaoikeuden apulaisprofessori ja bisnesmies. Lailan sisaren Asta Malmsteenin tytär Kerttu on murhattu huhtikuussa, poliisin tutkimukset ovat jumissa. Jussi ottaa Lailan aloitteesta pestin vastaan. Astan uus-aviomies on Paavo Keinänen. Kerttu on opiskellut kansatiedettä Turun yliopistossa, ja toiminut mallina. Kertun poikakaveri on uimarilupaus Marko Puikkonen, jota valmentaa hänen isänsä Kaarlo. Tutkimukset paljastavat, että myös Kertun ystävä Pirkko Vuorela on kadonnut, Vareksella on epäilyjä, että Pirkko on murhattu. Yhdessä juonilangassa selvitetään ja paljastetaan pahan kasvot eli murhaaja, kun Jussi poliisien kanssa lavastaa ansan murhaajalle. Tämä on hyvä mysteeridekkari.

Pahan suudelma on kymmenes Vares, jossa Jussi Vareksen kaverikatras laajenee, mukaan tulee Kyypakkaus, jonka nimi on Teuvo Talvitie. Jussilla on suhde siis ensin Laila Ronimukseen, joka lievittää ajoittaista yksinoloaan Jussin kanssa fyysisesti, mutta Jussi ihastuu pappiin eli Birgitta Poutaseen. Kuten tunnettua, kun Vares- tarina päättyy naiset ovat menneet ja Jussille jää oma kaveriporukka, jossa on siis Pastori Alanen, ruumiskuski Moilanen, novellikirjailija Luusalmi, jonka novellikokoelma pelastaa Jussin hengen, puukko lävistää vain povitaskussa olevan kirjan sivut, ei rintaa. Jussin kaverikatsaan täydentää toimittaja Ruuhio ja myös Uuden Apteekin ravintoloitsija Otto. Jussi ajaa tässä osassa Nissanilla. 


Turun paikoista esitellään Katariinanlaakso, jossa Kertun murha tapahtuu. Kerttu on asunut Yliopiston lähellä, josta esitellään Ylioppilastalot.


Ylioppilaskylä 1A-talo.

Pahan suudelma on Vares-sarjasta ehkä eniten salapoliisiromaani.

*****

Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 31 varesta.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

4 kommenttia:

  1. Reijo Vareksen dekkarit mainioine persoonineen ovat aina olleet jotain ihan muuta kuin pahan suudelma: kiinnostavia, hauskoja ja lukuiloa tuottavia, joten kiitos antoisista avauksistasi, joita olet minulle, joka en Turkua lähemmin tunne, havainnollistanut ja miljöötä eläväksi valokuvin saattanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä oli dekkarina hyvö, ja myös miljööltään.

      Poista
  2. Vares on mainio dekkarihahmo. Mäellä on huumori herkässä.

    VastaaPoista