Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Kadonnut paloauto (Komisario Beck #5), alkuteos Brandbilen som försvann 1969, suomentanut Margit Salmenoja, WSOY 2021, sivumäärä 280.
Martin Beck -sarjan viides osa Kadonnut paloauto alkaa Ernst Sigurd Karlssonin itsemurhasta. Erakoitunut mies löytyy 7.3.1969 klo 3:40 kuula kallossaan kotoaan, naapuri kuuli laukauksen ja hälytti poliisit paikalle. Läheltä löytyy lappu, jossa lukee "Martin Beck". Pian palaa toisaalla talo, jota poliisi vartioi, Gunvald Larsson pelastaa kahdeksan ihmistä, mutta kolme jää liekkeihin. Tutkimuksissa selviää, että autovaras Göran Malm on kuollut ennen paloa häkämyrkytykseen. Näillä askelmilla alkaa Martin Beck -dekkari, joka taustoittaa myös tutkivia poliiseja.
Beckillä on edelleen vaimon kanssa nihkeää. Beck viettää vapaan viikonlopun kotona, kun vaimo-Inga seurustelee juopon veljensä kanssa. Martin Beck käy 78-vuotiaan äitinsä luona vanhainkodissa. Äiti on ollut leskenä 15 vuotta. Äiti kysyy Martinilta, miksi hän halusi poliisiksi. Syy oli sodassa ja asepalveluksessa, jota Martin suoritti 1944. Martin on ylennyt Ruotsin valtion murhakomission päälliköksi. Äidin mielestä Beckin pojan Rolfin ei pidä ryhtyä poliisiksi. Beckin äiti kuolee sarjan aikana. Martin Beck kokee huonoa omaatuntoa, että ei ehdi olla enemmän äitinsä tukena.
Poliiseista Gunvald Larsson vahtii taloa, joka alkaa palaa. Hän onnistuu pelastamaan 8 asukasta 11:sta. Gunvald Larsson on ollut yläluokan perheen ongelmalapsi Östermalmista. Hänet on passitettu sotakorkeakouluun, oltuaan armeijan palveluksessa hän vaihtoi kauppalaivastoon ja sieltä poliisiksi. Tässä jutussa hän joutuu sairaalaan palovammojen vuoksi. Larssonin tutkimusote on röyhkeän yksioikoinen ja harvoin ohjesäännön mukainen, mutta hänestä sarjan edetessä tulee "hyvä" poliisi..
Bussimurhasta on kulunut neljä kuukautta. Bussissa kuoli myös murhakomission nuorin jäsen Ulf Stenström, jonka "leski" Åsa Torell on päättänyt pyrkiä poliisikouluun ja hoitaa toisinaan Lennart Kollbergin lasta. Stenströmin tilalle on tullut nuori Benny Skacke, jota Kollberg hiostaa. Skacke asuu täyshoitolassa ja seurustelee lääkintävoimistelijaksi opiskelevan Monican kanssa, joka asuu vanhempiensa tykönä. Kollbergin vauvasta on kiinnostunut myös Beckin tytär Ingrid, joka kuuntelee Rollareita. Martin-isä luulee että Beatlesia. Ingrid aikoo muuttaa kotoaan, vaikka on vasta 17-vuotias, Ingrid käy mielenosoituksissa.
Rikospaikkatutkija Fredrik Melander on ammattilainen, hän elää lapsettomassa avioliitossa. Hän pitää rumaa 183 senttistä 82 kiloista vaimoaan hyvin kauniina, ja rakastaa tätä aidosti.
Poliisit tutkivat paloa ja jututtavat asukkaita, jotka ovat kaikki rikollisia, laitapuolen kulkijoita tai huoria. Tutkimuksiin saa kierroksia aikapommin jäännösten löytyminen.
Martin Beck -dekkarisarjan viides osa Kadonnut paloauto jatkaa tutuin teemoin ja henkilöin. Joka osassa tuntuu olevan murhia, huumekauppiaita ja huoria, hieman eri painotuksella. Kirjasarjan teho on sen arkisessa näkökulmassa poliisin työhön ja ankeaan arkeen.
Käsittelen dekkaria alla hieman enemmän.
Ruotsalainen avopari Maj Sjöwall (1935 - 2020) ja Per Wahlöö (1926-1975) loivat Martin Beck -hahmon kymmenessä dekkarissa 1965-1975.
Esipuheen on kirjoittanut ruotsalainen Leif G. W. Persson (s. 1945), joka on kriminologian professori ja kirjailija. Perssonin mukaan Sjöwall ja Wahlöö ovat onnistuneet Beckeissä. Hänen mukaansa 19 poliisikirjaa 20:stä on huonoja, Beckit ovat aina hyviä. Beckejä hänellä on kirjoina eri kielillä ja eri painoksina. Kadonnut paloauto on hänen mielestään loistokirja, jossa on hyvin arkinen näkökulma.
1. Roseanna,1965
2. Mies joka hävisi savuna ilmaan, 1966
3. Mies parvekkeella, 1967
4. Bussimurha, 1968
5. Kadonnut paloauto, 1969
6. Missä viipyy poliisi, 1970
7. Komisario Beck tähtäimessä, 1971
8. Suljettu huone, 1972
9. Poliisimurha, 1974
10. Terroristit, 1975
Aika hurjaa kuvaa tuosta ajasta kirja sitten maalaa. Mutta onhan niin, että joka maasta se alamaailma löytyy, on löytynyt aina. Suomessakin on tapahtunut kaikenlaista, moottoripyöräjengien välienselvittelyt 90-luvulla ja ties mitä, ihan ilman ulkomaalaisiakin.
VastaaPoistaKyllä rikollisuutta on aina ollut, vaikka entisaikoja pidetään niin rauhallisina ja hyvinä, mutta ainakin Suomessa henkirikosten määrä on ollut aleneva toisen maailmansodan jälkeen.
PoistaMainio avaus, kiitos Jokke! Maailma on rujo ja vino, ollut tuolloin ja on sitä edelleenkin, mutta myös kaunis, kiehtova ja mielenkiintoinen on seikkailumme nimeltään elämä kaiken keskellä...
VastaaPoistaMartin Beck & omapäinen Gunvald Larsson sen sijaan ovat oma herkullinen kaksikkonsa yrittäessään ja onnistuessaankin tekemään siitä piirun verran paremman ja turvallisemman.
Mainio sarja, johon ei ole sen edetessä kyllästynyt ja on helppo jakaa Leif G.W. Perssonin mielipide sen annista:)
Vielä 5 bloggausta edessä. Sarja minusta paranee, tosin viimeinen osa on aika pitkä. Suomessa on väkivaltarikollisuus LASKENUT ei noussut. Nyt alle 15-v tekemät rikokset ovat nousussa.
Poista