perjantai 22. heinäkuuta 2022

Eeva Kilpi Punainen muistikirja

 


Eeva Kilpi: Punainen muistikirja WSOY 2019, sivumäärä 96.

Eeva Kilpi (s.1928) Punainen muistikirja kertoo kesästä 2014 Piskolassa. Eeva Kilpi on mennyt Tapiolan hulinasta Piskolaan (Mikkelin "lähelle"). Hän on tavannut lastenlasten lapset, mutta näillä päiväkirjan sivuilla Kilpi on yksin, pohtii vanhenemista tai sen oireita, havainnoi lintuja, kukkia, niittyä, kauriita ja yli päätään luontoa.

Vaikka havainnoissa ei ole sinänsä mitään uutta, on ne ilmaistu kauniisti tietyllä herkkyydellä. Kirjoittajaa ahdistaa Ukrainan tilanne, jossa kesään sattuu Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampuminen. (Kone ammuttiin alas 17.7.2014 Itä-Ukrainassa. Kaikki koneessa olleet 298 kuolivat).

Rivien välistä tihkuu vanhan ihmisen kokemuksia ja peilausta menneiseen, äidin opetuksiin, evakkona olosta vuonna 1940. Kilpi kirjaa ylös Suomen raskaat rauhanehdot, aluemenetykset ja sotakorvaukset ja pohtii aina rauhan mahdollisuutta, ja toivoo rauhaa.

Päiväkirjassa puhutaan eniten Jukasta. Kirjailijan perheessä oli kolme poikaa ja aviomies Mikko. Avioliitto päätyi eroon, mutta Mikkoa ja Mikon suomennosta Eeva Kilpi kommentoi myönteisesti

"Paljon ajatuksia tänä aamuna: Mikko oli luonnonymmärtäjänä aikaansa edellä runoilijana ja kirjallisuudentuntijana. Ns "modernismi" syrjäytti hänen ajattelunsa, näkemyksensä ja runonsa kokonaan". s.49

Modernismia Kilpi pitää poltettuna kamarana, jossa ei versonut. Hän oli pientareella, ja pääsi versomaan "kuin ojanvarret metsälampien unohtuneet, upottavat rannat (16.7.2014 keskiviikko).

Asia tulee mieleen kuin Thoreaun Waldenista oli tullut uusi Antti Immosen suomennos, Mikko Kilpi (1928 - 1991) oli suomentanut teoksen 1954.

Piskola merkitsee kirjailijalle paljon, ja tänne hän haluaa tulla kesinä, kun elämä Tapiolassa on liian riehakasta ja aikataulutettua. Paljon on muistoa menneistä.

Eeva Kilpi kuvaa herkästi elämää ja maailmaa Punaisessa muistikirjassa. Tämän luki mielellään.

Eeva Kilpi on julkaissut myös Sinisen ja Valkoisen muistikirjan.

*****
Eeva Kilpi (s.1928) on suomalainen kirjailija, jonka tuotanto kattaa 32 teosta.

Eeva Kilven Muistojen aika trilogia on hyvä, osat ovat:  Talvisodan aika  Välirauha ikävöinnin aika  ja Jatkosodan aika.  

Eeva Kilven runoteoksesta Animalia on bloggaus TÄÄLLÄ.

Eeva Kilven romaanista Tamara on blogattu täällä.

10 kommenttia:

  1. Ei tämän parempaa valintaa näin naistenviikon päätteeksi, kiitos Jokke!

    Eeva Kilven matkassa olen kulkenut pitkään eikä hän koskaan ole pettänyt: On vain yksi ja ainoa Eeva Kilpi, hän joka naiskirjailijoistamme on lähinnä sydäntäni herkkyydessään, aitoudellaan, ihmisläheisten tuntojen tulkkina, luonnon- ja rauhanrakkaudessaan, taustojensa tuttuuden vuoksi sekä kerronta- ja ilmaisukyvyllään ja -voimallaan...

    VastaaPoista
  2. tykännyt mitä lukenut Eeva Kilven kirjoista, Göteborgis hyvä kirjasto, kiitos vihjeestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin netistä, niin Kilpeä on kotikaupunkisi kirjastossa, ja tämäkin:
      Werner Söderström Osakeyhtiö | [2019]
      Tillgänglig på Stadsbiblioteket Plan 1 Utländsk litteratur (894 Biografi Finska) plus 1 till

      Poista
  3. (Ruattis muutettu Hannelen nimipäivä 5:s tammikuuhuun....

    VastaaPoista
  4. Kilpeä voisi harkita, erityisesti tuohon muistojen aikaan. Ajatuksissa on ollut, mutta vielä en ole tohtinut.

    VastaaPoista
  5. Minä luin Kilven uusimman, jossa oli ajatuksia monilta vuosikymmeniltä. Mieleen jäi, miten pitkään hän on pitänyt itseään vanhana, ilmeisesti jo 80-luvulta saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, ehkä Kilven syntymävuosi 1928 on sellainen, että hänen elämäänsä osui Talvisota, jatkosota, evakkoreissut ja 1950-luvun yöpakkaset. 1970-luvun taistolaisajan jälkeen on ehkä tuntenut itsensä kokonaan toiseen maailmaan. 1980-luvulla myös PC:t murtautuivat ihmisten koteihin ja 1990-luvun lopulla alkoi internetin kotikäyttö.

      Poista