perjantai 20. elokuuta 2021

Milja Kaunisto: Luxus

 


Milja Kaunisto: Luxus, Gummerus 2016, sivumäärä 550.

Milja Kauniston (s.1976) romaani Luxus avaa hänen Purppuragiljotiini-trilogiansa. Tapahtumien keskipiste on Pariisi Ranskan Suuren vallankumouksen aikana. Pariisi muuttuu veriseksi likaviemäriksi, kun vallankumous etenee. Päähenkilö on puoliverinen Isidore Boreal,  jonka aatelinen hullu äiti kuoli vankimielisairaalassa. Isidore ei tunne isäänsä. Isidore toimi äitinsä talossa palvelijana, ja heitettiin kadulle. Isidore toimii pyöveli Sansonin kisällinä ja asuu Lulun ilotalon naapurissa. Isidore ottaa hoiviinsa joukkoraiskatun ja hakatun Sancerren kreivitär Marie-Constance de Boucardin, jonka mies mestattiin. Isidore avusti mestauksessa, mutta käskystä. Isidore noutaa Marielle tämän aviomiehen ruumiin.  Marie on huonona, mutta kuntoutuu ja lähtee maakuntaan.  Siellä entisestä aviomiehestä selviää epämieluisia tosiasioita. Marie joutuu taas kiipeliin ja pakenee Pariisiin yhdessä pappi Maurice  Gardefortin kanssa. Marie tapaa merkillisen markiisin ja joutuu hänen pauloihinsa. Vankilasta vallankumouksen vuoksi vapautunut Markiisi de Sade keksii perustaa vallankumouksen keskelle eliittitason huoratalon Maison de Luxen. Marie alkaa pestata huoria, joista koulii "kreivittäriä". Isidore saa pyövelin hommasta potkut, ja Marie pestaa hänet porttolan turvamieheksi. 

Näiden raamien sisällä vallankumous etenee ja kuohuu veren punaisena. Pyövelin kirves, ja hirttosilmukka vaihtuu giljotiiniksi....

Blogistanin kärkibloggarit suitsuttavat Kauniston Luxus-kirjaa:
Lumiomena "Milja Kauniston Luxus on romaani, jota ei malttaisi laskea käsistään "
Kirsin kirjanurkka "Milja Kauniston uunituore historiallinen romaani Luxus on miltei paheellisen ylellinen lukukokemus."
Kirjakko Ruispellossa: "Luxus nappasi minut otteeseensa heti ensimmäiseltä sivulta "
Mai: "Tämä kirja oli luksusta historiallisten kirjojen ystäville. ***** "

Omia bloggauksia on vastenmielisen pervertikko Markiisi de Sadelta: Justine ja  Sodoman 120 päivää, esipuhe

Syventävä osuus
Tuo ylläoleva oli lyhyt oppimäärä. Kirja itsessään on pitkä oppimäärä, ja sisältää runsaasti yksityiskohtia vallankumouksen kulusta, mutta myös Marien serkun ja Marien yhteiskylvystä, joka päätyy yhdyntään ja Marien passituksen luostariin,  kuukautissuojista, Lulun ilotalon hinnastosta ja pyövelintöistä. En ole tällaisten kirjojen  ystävä, joten en aio -kuten yllä oleva kvartetti- lukea trilogiaa läpi. Sarjassa vallankumous etenee, ja panokset kasvavat, jännitteeksi jää, mitä de Sade ilkiöi, ja lyövätkö Marie ja Isidore hynttyynsä yhteen. Isidore pitää itseään hylkiönä, hänellä on "villimiehen" muoto, isänsä on Thulesta, eli jostain pohjoisesta, äitinsä kuoli mielisairaalassa. Tämä on siis historiallisten väritettyjen romaanien tavoin pitkä ja rönsyilevä ja ensimmäinen osa päättyy Luxus huoratalon avaamiseen. 

Milja Kaunisto on kiinnostunut Vallankumouksesta, jossa "vallankumoukselliset kumoavat valtaa jotta saisivat sen" s. 468. 

Milja Kauniston Luxus on huikea, rönsyilevä historiallinen romaani.

"Luxus se korruptoi kaiken. Se pilaa jokaisen. Rikkaan, joka kietoutuu siihen ja köyhän, joka himoitsee sitä." s. 445.

Ranskan Suuri vallankumous alkoi 1789. Kirja alkaa lokakuusta 1790 ja päättyy syyskuuhun 1792. Ranskan kuningas Ludwig XVI mestattiin 1793 giljotiinilla. Kirjassa keekoilevat vallankumoajat myös lopulta tapettiin giljotiinilla tai kuolivat.

Jean-Paul Marat tapettiin kylpyammeeseen.
Maxmillian Roberpierre kuoli giljotiinissa 1794.
Jacques Herbert kuoli giljotiinissa 1794.
Jerome Petion kuoli paetessaan 1794.

Luultavasti kuolemat selitetään jatko-osissa, ja kuinka käy Marien ja Isidoren. Markiisi de Sade kuoli vasta 1814, mutta se joutuiko hän taas vankilaan, en tiedä. Rehellisesti ottaen voin sanoa, ettei kiinnostakaan.

Toivottavsti lukijat ovat jo poistuneet, nyt rehellinen arvioini. Inhosin koko kirjaa, ja sen kuvausta, vallankumouksen kuohuihin oli liimattu päälle bordellien porsastelut. Ihmiset puhuivat kuin sivistyneet 2000-lukulaiset, todella kumma sekoitus historiaa ja kiiman huumaa.

12 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen arvio! Jostain syystä on hauskempaa lukea arvioita, joissa kirjasta ei ole pidetty. :D Tämä on kyllä mennyt minulta ihan ohi, tosin en tuona vuonna tainnutkaan oikein bloggailla mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, totta rehelliset avautumiset on useimmin mitä parhaimpia, vaikka itse olisi pitänyt kirjasta.

      Poista
  2. Rehellinen arvio, hienoa! Ei kaikkien tarvitse pitää samoista kirjoista. (Kirjaa en ole lukenut.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei ole kivaa antaa negatiivista mutta kyllä tämä lukukokemus minusta oli juuri tuollainen.

      Poista
  3. Ranskan suuri vallankumous on aihe, joka kiinnostaa minua, mutta tämä kirja ei kuitenkaan. On hienoa, että joku uskaltaa sanoa asiat suoraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli sen verran vastenmieluisaa lukea, niin ajattelin kirjoittaa miltä tuntui.

      Poista
  4. Arviosi lukeminen kulmakarvat koholla oli yhtä verbaalista luksusta!

    Tämä teos oli hyppysissäni, koska Ranskan vallankumouksen aika kiinnosti, mutta koki yhden lukurupeaman perusteella pikaisen palautuksen. Sen "kiiman huuma" ei tenhonnut;)

    Viimeinen kappaleesi kirvoitti rempseät naurut, kerrassaan mainio loppuveto:)
    Teos siis sarjasta: yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sain tämän joululahjaksi, pyysin tätä kun oli jossain verkkoliikkeessä edullinen. Luin tämän vuodenvaihteen aikoihin ja kyllä tuntui hankalalta lukea. Halusin muiden kehuttua lukea yhden. Moni on suositellut minulle. Muut verkosta joululahjaksi tulleet olivat parempia ja tiesinkin Taivaanpallo, Luvattu maa ja Varjokuvat.

      Poista
  5. Mahtava arvio, varsinkin viimeiset rivit.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. On ilmeisesti aika luettu kirjailija, asuu Ranskassa.

      Poista