keskiviikko 4. elokuuta 2021

Barack Obama: Luvattu maa


 Barack Obama: Luvattu maa. Alkuteos: A Promised Land 2020, suomennos Seppo Raudaskoski, Kyösti Karvonen ja Ilkka Rekiaro, Otava 2020, sivumäärä 879.

Barack Obama (s. 4.8.1961) toimi kaksi kautta Yhdysvaltain presidenttinä, tänään 60 vuotta täyttävä Obama oli USA:n  44:s presidentti vuosina 2009 - 2017. Teos alkaa esipuheella, jossa Barack Obama mainitsee Yhdysvaltain ihanteiden ja todellisuuden välisestä ristiriidasta. Barack syntyi Havaijilla, mutta asui pienenä myös Indonesiassa. Hänen äitinsä oli "valkoinen", kuten siis Yhdysvalloissa asuvat isovanhemmatkin. Äiti muutti Indonesiasta takaisin Havaijille, jossa Barack kävi yksityiskoulua, Obaman college sijaitsi Los Angelesissa, ja yliopisto New Yorkissa. Obama meni valmistuttuaan Chicagoon asukaskoordinaattorityöhön. Hän jatkoi opiskelujaan Harvardissa. Lakimiesharjoittelussa hän tapasi Michellen, jonka kanssa avioitui vuonna 1992. Nuoren parin arki oli työntäyteistä, ja perhe kasvoi. Obama pääsi Illinoisin edustajanhuoneeseen Springfieldiin. Illinoisissa republikaaneilla oli enemmistö, joten demokraattiedustajilla oli hankalaa. Vaalitappiot senaattiin kasvattivat, mutta Obama ehti olemaan enemmän kotona. Poliitikon elämä on vaalikampanjoita. Yhden vaalikampanjan aikana äiti kuoli Havaijilla. Kenialaisisä oli  lähtenyt Obaman ollessa 1-vuotias Keniaan ja kuollut auto-onnettomuudessa 1980-luvulla (Obaman kirja Unelmia isältäni kertoo isän tarinaa enemmän).

Illinoisin senaatissa demokraatit olivat siis vähemmistö. Obama perheen vastustuksesta huolimatta pyrkii liittovaltion senaattiin ja valitaan 30%-yksikön erolla, ja ovet Washingtonin DC:hen aukeavat 2004. Sielläkin demokraatit olivat vähemmistö.  Republikaanienemmistö vie luonnollisesti haluamiaan aloitteita eteenpäin. Obama teki uutterasti töitä, ydinaseriisunnan ja muiden aloitteiden kanssa ja hänellä alkoi olla nostetta demokraattien presidenttiehdokkaaksi tai alkuun esivaaleihin. Nostetta oli lähinnä senaatissa, kotona Michelle oli huolissaan perheestä ja lapsista. Obama lukee tytöille aina kun ehtii iltaisin Harry Potteria.

Presidentinvaalien esivaaleihinkin valmistautuminen on pitkä ja työläs prosessi, Iowassa, jossa on aina ensimmäiset esivaalit, kampanjoitiin 1,5 vuotta, ja monet päivät olivat 16-tuntisia, ja 6.5 päivää viikossa työtä, johon kuuluu kampanjaorganisaation rakentamista, puheiden kirjoittamista, puheita ja varainkeruuta. Obama kehittyy kampanjan aikana. Demokraateista Hillary Clintonilla oli ylivoimainen johto ja kampanjaorganisaatio, myös John Edwards oli vahvoilla. Obama oli vaihtoehto monessa asiassa, hän veti omaa linjaa, aseissa, puolustuspolitiikassa ja kriminaalipolitiikassa. Obama halusi katsoa, mihin kampanja riittää. Se, että afro-amerikkalainen olisi Yhdysvaltain presidentti, olisi monien innoittaja, kaikki näkisivät Yhdysvallat uusin silmin. Obama vei yllättäen avausosavaltion eli Iowan 8 %-yksiköllä, mutta hävisi heti perään New Hampshiressa. Obama kuitenkin keräsi kampanjatimiin, mukaan tuli paljon nuoria, someosaajia ja pienlahjoittajia ja Obama oli hienoisesti johdossa. Obama kuvaa hienosti kirjassaan kaikkia niitä ponnistuksia, onnistumisia, epäonnistumisia ja kohuja, mitä kampanjaan sisältyi myös Hillaryn tiimin piikikkyyttä. Koska Hillary Clinton ei heittänyt pyyhettä kehään, niin kampanja jatkui hyvin pitkään. Asiassa oli se hyöty, että joka osavaltiossa Obamalla oli kampanjaorganisaatio. Kun presidenttiehdokkuus oli varmistunut Obama teki Lähi-Idän kierroksen ja tapasi Afganistanin ja Irakin johtoa, myös Israelin ja Palestiinalaisten edustajia. Obaman perhe oli kovilla koko kampanjan ajan. Michelle oli pitänyt perhettä koossa. Ruljanssin jälkeen Barack Obama lähti Havaijille, jossa hänen isoäiti Toot eli vielä, äiti oli kuollut aiemmin.

Yhdysvaltain politiikka on perinteisesti kaksinapaista kaikessa. Republikaanit, jotka ovat vahvoja keskiosissa maata, vastustavat julkista sektoria, ja nojaavat paljon uskontoon. Demokraatit ovat valtamerien lähellä vahvoja, ja ovat liberaalimpia. Obama valitsee Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaakseen, ja vastaan tulee republikaanikaksikko John McCain ja Alaskasta Sarah Palin Teekutsuliikkeestä. Vaalitaistelua varjostaa subprimelainoista lähtenyt pankkien ja rahoituslainojen kriisi. Pankit pääomittivat asuntolainoja, ja niillä "keinoteltiin" pitkään ennen kuin kupla puhkesi. Ongelma on kaatumassa valittavalle ehdokkaalle. Presidenttiehdokkaat kampanjoivat paljon vaa'ankieliosavaltioissa Ohiossa, Floridassa, Pennsylvaniassa ja Michiganissa. Obama voitti valitsijamiehet äänin 365 - 173 ja osavaltiot 28 - 23. Obaman isoäiti Toot kuolee Havaijilla.

Sitten Barack Obama on ensimmäistä kertaa soikeassa virkahuoneessaan, ongelmina heti subprime-kriisin jäädyttämä talous ja puolustus, Irak ja Afganistan aiheuttavat huolia. Talousasioita ratkotaan eri paketein, missä pankkeja ja autotehtaita pelastettiin ja elvyttämällä.  Puolustusministeriksi Obama pyysi Bushin puolustusministeri Robert Gatesin, joka toimi Obaman ensimmäisen kauden ministerinä. Bushilta jäi siis "perintönä" Irakin sota ja Afganistanin tilanne, jota presidentti Karzai ei yksin hallitse. Iranin ydinohjelma huolettaa niin ikään. Obama oli kiinnostuneempi Euroopasta kuin Trump. Hän neuvottelee Tsekissä Havelin kanssa. Obama kirjaa paljon huomioita Euroopasta, jota ehkä emme läheltä näe. Moni entinen itäblogin maa, on vapauttanut taloutensa kapitalistiseksi, mutta korruptio on jäänyt. Kansalaiset reagoivat taloushuoliin nationalismilla ja rasismilla.

Huippukokouksia on, G20-maiden kanssa, YK:tä analysoidaan. Tuolloin Medvedev on Venäjän presidentti ja Putin pääministeri. Putin on turhautunut kokemiinsa vähättelyihin, ja Obama kuuntelee. Medvedev on myös juristi, ja kemia Obaman kanssa pelaa. 

Obama muistetaan sisäpolitiikasta ainakin terveydenhuoltouudistuksesta Obamacaresta. Senaattori Ted Kennedy oli pitkään ajanut terveydenhuoltouudistusta. Ted oli sairastellut, mutta tukee Obamaa. Ted vaimonsa kanssa antaa vesikoiran Bon Obaman perheelle. Ted kuolee, mutta Bo muistuttaa Tedin pyrkimyksistä. Yhdysvalloissa "sotea oli puuhattu vuosisata", sillä jo vuonna 1912  touhuttu yleistä terveydenhuoltouudistusta. Toisen maailmansodan jälkeen tuli yritysvakuutus, jossa yritykset "ostavat" vakuutuksen työntekijöilleen.  Lyndon B. Johnsonin aikana saatiin eläkeläisille oma vakuutusjärjestelmä. Muuten Yhdysvalloissa vain akuutit tapaukset hoidetaan. Muuten terveydenhoito perustuu vakuutuksiin, ja järjestelmä on kallis. Kirjan mukaan 43 miljoonaa kansalaista oli ilman omaa vakuutusta, ja järjestelmä maksaa 1/6 taloudesta. Kirja kertoo, kuinka  Obamacere saadaan maaliin, mutta ei ilman kompromisseja. Obamacare ei siis ole kuin Suomen terveyskeskus tai Sote, vaan yksityisillä ihmisillä on mahdollisuus hankkia vakuutus, jolla saa palveluja.

Ulko-ja turvallisuuspolitiikassa varsinkin Afganistan vaatii lisäponnisteluja, ja lisäuhreja. Obama saa kuitenkin vuoden 2009 rauhanpalkinnon, jonka hän menee  Osloon vastaanottamaan. Obama pitää puheen ristiriitaisissa tunnelmissa. Afganistanissa on Yhdysvaltain joukkoja, ja lisää on lähetetty. Lähi-Idässä huolia riittää. Iranin ydinohjelmaan saadaan raamit diplomatialla. 

Obama kirjoittaa Kiinasta, ja käy siellä vierailulla. Maon jälkeen Deng aloitti talousuudistukset, ja Kiina on noussut nimeen omaan talous edellä, tosin osin valuuttamanipulaatiolla, ja valtion subventioin.

Ilmastonmuutos huolettaa Obamaa, ja kirjassa selvitetään Kööpenhaminan kokouksen kulkua, jossa maat lopulta ilmoittavat suuremmasta sitoutumisesta päästövähennyksiin. Obamalla jatkossakin haasteita pukkaa, kun talouskriisi leviää Eurooppaan, ja EU:ssa ensin Kreikan velkainen talous on polvillaan. Kun Euroopan talous yskii, Yhdysvalloissakin pörssikurssit laskevat. Obama ihmettelee, miksi Kreikkaan ei satsata heti euroja, vaikka hän selvästi tietää, että Kreikka on elänyt yli varojen. Obama myös tietää, että Kreikka on velkaa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille, ja näiden maiden vienti suuntautuu myös Kreikkaan. Obama tuntee olevansa jonglööri, joka yrittää pitää monia palloja ilmassa. Meksikonlahdella tapahtuu öljyonnettomuus 20.4.2010, vain 70 kilometriä Louisianan rannikosta. 

Obama ajaa myös DACA-ohjelmaa, joka antaa laittomien maahanmuuttajien lapsille oikeuden opiskella ja mahdollisuuden saada työlupa, Yhdysvalloissa oli 2011 ainakin 11 miljoonaa paperitonta.

Obaman ajatus oli sulkea Guantamon vankila. Ongelmia oli kuitenkin liikaa, sillä mikään maa ei suostu ottamaan tiettyjä vankeja vastaan, ja vapaana ollessaan ihmiset olisivat turvallisuusriski. Lähi-Idässä vanhaa ja uutta. Vanhaa on Israelin ja  Palestiinan umpikuja. Uutta on Tunisiasta lähteneet mielenosoitukset.  Kuohuva "arabikevät" leviää, ja Egyptissä Mubarak eroaa, Gaddafi syrjäytetään Libyassa, mutta Syyriassa ei tapahdu vallanvaihtoa, vaan alkaa sisällissota.

Kirja päättyy kahdella teemalla. Trumpin puheet, ja Osaman jäljitys. Teekutsuliike on  iskenyt takaisin jo välivaaleissa, toisaalla  Donald Trump levittää juttuja, ettei Obama olisi syntynyt Yhdysvalloissa vaan Keniassa. Aikansa asiaa retostellaan, mutta Obama julkaisee täydellisen syntymätodistuksen, ja roustaa Trumpia illallisilla. Kukaan ei arvaa, mitä muuta on tapahtumassa. Samaan aikaan on käynnissä erikoisoperaatio Osama bin Ladenin vastaan. Toukokuussa 2011 päättyy jotakin, joka alkoi kaksoistorni-iskuista 2001. 

Barack Obaman tiilikivimäinen Luvattu maa on upea teos, jonka jännite jatkuu viimeiselle sivulle asti.

Onnea Barack Obamalle,  60-vuotispäivä on tänään.

****
Helmet-lukuhaasteen  kohta 35 odotin kirjan ilmestymistä. Kirkko ja kaupunki lehden haaste, kohta 39 kirja, jonka nimessä on raamattuviittaus.

16 kommenttia:

  1. Yhdysvallat on mielenkiintoinen maailmankolkka, siellä on paljon, mikä kiinnostaisi oleiluuun, mutta toisaalta elämä siellä on aika haasteellista. Äärimmäisyyksien maa, ja niiden äärimmäisyyksien väliin mahtuu sitten se hieman tavallisempi elämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurten vastakohtien maa totisesti, ja myös osavaltiot ovat hyvin erilaisia.

      Poista
  2. Onnittelut, jaksoit lukea tämän tiiliskiven.
    Minulla on kirja englanniksi ja olen lukenut osittain. Kirja olisi mielestäni kaivannut tiivistystä ja selkeämpää rakennetta.
    Obaman aiemmat kirjat Dreams from My Father ja The Audacity of Hope olen lukenut. Luvatun maan alku onkin näiden kertausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta pieni tiivistys olisi ollut tarpeen, uskoakseni toisesta presidenttikaudesta on tulossa oma kirjansa. Kiitos kommentista. Englanniksi en olisi ehkä selvinnyt, kun lukeminen olisi kestänyt vieläkin kauemmin. Sain tämän muuten joululahjaksi kaksi kertaa ja lahjoitin toisen eteenpäin.

      Poista
  3. Hieno mies, jolla on järki päässä ja jalat maassa. Obamalla on runsain mitoin sosiaalista osaamista ja sympatiaa vähempiosaisia kohtaan.
    Paljon onnea Obamalle <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä on varmasti kiinnostava kirja. Arvostan paljon Obamaa ja hänen periaatteitaan. Luin hänen vaimonsa kirjan, josta pidin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seurasin molempia aktiivisesti twitterissä, mutta Michellen kirjaa en ole lukenut. Arvostan myös Obamaa.

      Poista
  5. Hyvä esittely miehestä, joka se ansaitsee. Obama oli virassaan raikas ja toivoa-antava muutosten tuulahdus rapakon tuolta puolen.
    Allekirjoitan mielihyvin Main ja Anneli A:n kommentit!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Obama oli hyvä presidentti, joka joutui seuraajansa moneen kertaan moittimaksi, toivottavasti Biden jatkaa, mihin Obama jäi. Kiitos kommentista :)

      Poista
  6. Hieno, perusteellinen bloggaus! En ehkä jaksaisi kahlata tätä teosta, vaikka vähäsen kiinnostaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika tiiliskivi, minulle oli hyötyä, kun olin lukenut sen edellisen tiiliskiven eli Unelmia isältäni.

      Poista
  7. Tykkäsin kun Obama oli presidenttinä, ihailin / ihailen häntä.

    VastaaPoista