maanantai 12. lokakuuta 2020

Reijo Mäki: Ehtookellot



Reijo Mäki: Ehtookellot, Tarinoita, Otava 2007, sivumäärä 251.

Reijo Mäen Ehtookellot sisältää yhteensä 13 lyhyttä tarinaa, joista viisi kertoo Jussi Vareksesta. Kokoelma on hyvä ja Reijo Mäen tyylinen eli juuri sopiva ronskien tarinoiden ystäville.

Kirjan päättää Jussi Vareksen viimeinen juttu Ehtookellot. Ehtookelloissa eletään Vareksen vanhuutta 2030-lukua näivettyneessä ja rutiköyhässä EU-Suomessa. Turku on eri muukalaisryhmien asuttama. Vares on Drive-in-bordellin portsarina Turun Orikedolla. Päivät ovat pitkiä, työ rankkaa, ja palkka huono, mutta eläkkeitä ei ole. Bordellia käyttävät rikkaat, kulahtaneita ilotyttöjä ilmaantuu paikalle töihin, keskustassa sijaitsevat tasokkaammat laitokset. Itämaisen näköinen nuori tyttö Soon-Jazz on outo ilmestys palvelun myyjissä.
Tapahtumapäivänä Uuden vuoden aattona 76-vuotista Jussia närästää ja rintaa painaa. Linja-automatkalla kotiin Soon-Jazz pyytää Jussilta suojaa, hän on karkumatkalla erään tehtävän takia. Jussi piilottaa tytön, miehen sormen ja pään. Tyttö on ollut kostoreissulla. Aamulla tyttö on jatkanut matkaa, ja matkaa jatkaa Jussikin tyhjyyteen eli kuolee.

Tässä kokoelmassa on monta samaa tarinaa kuin kokoelmassa Sahanpururevolveri laskujen mukaan ainakin viisi, mutta seuraavassa tämän kokoelman tarinat.

Ihan kaikkina päivinä ei kannattaisi herätä lainkaan on ensimmäinen Vares-juttu. Vareksen päivä alkaa kesäkuun alussa joenrannan juottoloissa ja jatkuu Apteekkiin, jossa on erityisen paljon naisia iskelmälaulaja Tommy Tuulosen kymmenenvuotiskuolinpäivän vuoksi. Vares pääsee Sophian saattajaksi  Airiston helmeen Majakkarantaan, sitten petipuuhat alkavat, mutta ...
Toisaalla huumetrio Tex Willer, Turkulainen ja The Police haluavat päästä Paviaanikuninkaan huumekätkön luo ...
Vareksen lemmenpuuhat keskeytyvät rynnäkkökiväärin töytäisyyn. Sophian entinen rakastettu Anki on lomalla rynkky mukana ja on hyvin mustasukkainen Varekselle. Samaan aikaa kamakvartetti tulee avaamaan isoa pehmonallea, jonka sisällä huumemällit ovat. Lopulta ratsuväki tulee paikalle, eli huumepoliisit!  Ihan kaikkina päivinä ei kannattaisi herätä lainkaan!

Rankempi päivä muumilaaksossa -jutussa Vares kyttää uskotonta opettajavaimoa Hilkka Viitasta, diplomi-insinööri Tapani Viitasen toimeksiannosta. Kaarinasta on päästy kesäiseen Naantaliin. Vares on rouva Viitasen perässä keräämässä todisteita. Opettajavaimo pinkoo muumihahmojen pariin... Kyse on kahdesta kolmiodraamasta, kun uskottomalla opettajalla on rakastaja, jolla on oma kulta. Kailon leppäpusikot pöllyävät, mutta sitten Hilkka Viitanen löytyy murhattuna.
**
Novellin vahvuuksiin kuuluu kesäisen Naantalin miljöön kuvaus, siinä on rantakaupunki hyvin kuvattu. Minusta juttu on julkaistu 1990-luvulla, nettitietojen mukaan vuonna 1993 Ruumiinkulttuuri -lehdessä. Muumimaailma oli juuri avattu. Sittemmin alue on hieman muuttunut, mutta suurin piirtein samasta tilasta on kyse, ajankuva on tallentunut hyvin, ja se on mukava, jos "ironian" kuorii pois. Kailoon päästään laiturisiltaa pitkin Naantalin uimarannan vierestä. Reijo Mäki tutkii ironisesti ja minusta hieman ilkeästi lasten hinkua tavaroihin, ja mainitsee jonkun pehmon maksavan 19,90 euroa, eli onko novellia hiottu, sillä tässä se on noin kymmensivuinen. Vuonna 1993 nimeksi on mainittu Rankka päivä muumilaaksossa, lisäksi vuonna 1993 elettiin vielä tukevasti markka-aikaa. Toinen historian kuva on Yllätysten talo, otti vastaan muumivieraita vain 2000-luvun alkuun, sitten talo on toimistokäytössä, ja nyt muumikahvilana taas.

Muumit kytkeytyvät juttuun niin, että rouva Viitasen rakastaja Niklas Soininen on pukeutunut muumipapaksi ja  kun murhan syyllistä etsitään, joutuvat Muumipapat riisumaan roolipäänsä. Kuten lapsi vieressä lällättää Muumipappa ei ole syyllinen, vaan hän on Niklaksen tyttöystävä Pikku Myyn hahmossa.  Novellissa irvaillaan lapsen uskolla, minusta turhaan. Lapsen usko joulupukkiin ja hahmoihin on minusta arvokasta ja kuuluu lapsuuteen.

Valtakunnan viimeinen Vinettopullo on Iltalehden mukaan Raision Alkossa. Luusalmen johdolla lähdetään hakemaan sitä taksilla. Pullo on myyty pikkurikolliselle, joka on valmis myymään pullon, jos pääsee taksilla Jyrkkälään. Tämä seikkailu on hyvinkin hauska, ja Luusalmi, vaikka maksaa yli 1000 euroa, ei lopulta saa Vinettoa.

Kirje tuntemattomalle naiselle johtaa Vareksen Linda Luhangan luo ja huonosti käy. Vares oli kunniallisella asialla ja palauttamassa Alasen antikkaan jäänyttä kirjettä.

Muut tarinat ovat:

Keihäänheittäjän kotiinpaluu kertoo Kaappo Venetlahden paluusta neuvostodesanttina  toisen maailmansodan aikana Turkuun. Kaappo on neuvostoagendalla liikkeellä, hän on ollut punaisten puolella ja paennut tappion häämöttäessä Leningradiin. Minusta tarina on hyvin pohjustettu ja henkilöt ovat eläviä. Kaappo tapaa sattumalta nuoruuden ihastuksensa Helenan, joka toimii lottana rintamalla, on vain käymässä Turussa. Tämä on hieno avaustarina.

Nasaretilainen on konna nimeltä Jesse. Jesse on saattohoidossa. Lakimiehensä Laune haluaa tietää 3 kilon olinpaikan. Jesse on päättänyt tehdä tilit selväksi, hän lähtee viimeiseen amok-juoksuunsa.

Ojala tuviera mas dinero, my sweet darling Jose!
Tämä tarina on varsin vastenmielinen. Jose on tappaja, ja hän tappaa naisia. Lopulta mies saa kokea koston karvaan maun.

Pääteasemalla
Tässä Tunnelbanassa työskentelevä kaverilla viiraa ja pahasti.

Tähtipäämeisseli on tarinan päähenkilön lempinimi. Hyväosainen kaveri kaivaa muinaismuistoja Novgorodissa, mutta hän on käymässä muukalaisten asuttamassa EU-Suomessa ja kotikaupungissaan Turussa. Ajankuva on lohduton, hyperinflaatio riivaa, köyhiä ollaan, lisäksi Mäki kuvaa eräitä rakennuksia ja muukalaisryhmiä, jotka asuttavat Turkua. Tähtipäämeisseli on tehnyt poliittisen murhan, jonka on lavastanut toisen tekemäksi. Kaveri luulee olleensa välkky, mutta, hän ei ollut riittävän ovela.

Ei heilaa helluntaina -tarina kertoo murhasta sen tekijän näkökulmasta. Tarinan raami on hyvin tuttu Suomen rikoshistoriassa, kaksi nuorta paria telttailee järven rannalla Espoossa, tarinan yllätys on hyökkääjän ammatti.

Sitä todellista rakkautta kertoo kahdesta ristiin naimisesta, tai kolmiodraamoista. Harry Kesseli on aika vesseli ja luulee höystävänsä Riston vaimoa, ja höystääkin, mutta tajuaa erehtyneensä viimeistä kertaa.

Filantrooppi - ja muutenkin hieno mies on varsin tyypillinen tai raadollinen tarina avustusten maailmasta, oma tasku on lähinnä ja ihmisten hyväntahtoisuutta on liian helppo käyttää hyväksi.

Ehtookellot on minusta hyvä kokoelma.
****

****
Reijo Mäki (s. 12.10. 1958) on reipas ja sanavalmis kirjailija, joka on syntynyt Siikaisissa ja asuu Turussa. Ensimmäinen Vares Moukanpeliä julkaistiin vuonna 1986, sen jälkeen on ilmestynyt 31 varesta.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:
Reijo Mäen esikoisteos Enkelipölyä ja se on blogattu NÄIN.
Mäellä on myös Roivas-sarja, olen blogannut
Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi:
Tatuoitu taivas, 1996

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti