sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tintti ja aakkostaide, Hergé



Belgialaisen Hergén eli Georges Remin (1907-1983) keskenjäänyt Tintti ja aakkostaide on mielenkiintoinen Tintti-albumi, se on viimeinen, ja se on luonnostasolla, ja loppuratkaisukin puuttuu.

Pidän silti Tintti ja aakkostaidetta erinomaisena albumina, mutta sen voi lukea vain, jos on lukenut suurimman osan muista Tintti-albumeista. Siinä on erinomainen juoni, joka tosin jää kesken, ja albumissa esiintyvät kaikki hahmot: Tintti, Kapteeni Haddock, Bianca Castafiore, Abdullah, Nestor, Tuhatkauno, Dupond, ja Dupont, Rastapopoulos, ja Milou. Sanzot'n liha ja leikkele -huumori kukkii, taidenäyttelyissä ja muissa paikoissa vilahtavat sivuhenkilöistä vielä Lintusen veljekset, Herra Sakarias, Irma, Herra Gibbons ja Chiclett, vain Tsang ja  Alcazar puuttuvat.

Parasta albumissa on kuitenkin Tintin palaaminen juurilleen sekä ammatillisesti ja henkisesti, poissa on Tintti ja Picarot -albumissa ollut haluttomuus ja nihilistisyys. Vaikka on selittämättömiä tapahtumia, Tintti nuuskii, ja on aktiivinen. Hän toimii lehtimiehenä ensimmäisen kerran kunnolla sitten 1930-luvun alun. Herge kuoli vuonna 1983, joten Tintin tauko lehtimiestyössä oli puolen vuosisadan mittainen. Kapteenikin on henkisesti ennallaan, samoin kuin Tuhatkauno. Juonessa on aivan uutta otetta ja mullistavin havainto on mystiikan pyyhkiminen juonesta pois, jää vain irvokas rahan ja puhdas vallan himo rikosten motiiveiksi. Toiseksi viimeisessä Tintti albumissa Lento 714 lentokone kaapataan saarelle, joka on ufojen laskeutumisalusta. Tintti Tiibetissä esitteli enneunet, kuten tavallaan Seitsemän kristallipalloakin. Tässä albumissa ei ole mitään mystiikkaa, mutta on Kapteeni painajaisuni, missä Castafiore lintu nokkii Kapteeni päätä. Taide on albumissa väärää tai huijausta, tavoitteena on vain saada rahaa väärentämällä tai varastoimalla taideteosten sisään jotain laitonta. Maagi Endaddin Akass pitää huijausistuntoja, ja kaveri on itse Tintin päävastustaja Roberto Rastapopoulos, jota plastikkakirurgi on leikellyt. Maagin "opetuslapsen" kaulakorun sisällä on voimakas mikrofoni ja lähetin, eli teknisiä vempaimia tekevät muutkin kuin Tuhatkauno.

Kuvassa näet albumin toteutuksen tekstit ladottu, ja sivulla luonnoksia, joista jotkut ovat jo varsin pitkällä sekä suuria luonnoksia.


Tintti ja aakkostaide on varsin monitasoinen.

***
Juonipaljastuksia
Albumi alkaa Haddockin unella, missä on alkoholia, ja Castafiore muuttuu isoksi linnuiksi. Kun Haddock näkee oikeasti Castafioren, hän pakenee Remo Nashin galleriaan. Nash on nykytaiteilija, joka tekee akryylimuovisia Aakkosia. Haddock ostaa H:n. Paljon käydään taidekeskustelua, ja lopulta paljastuu, että Remo Nash on huijari ja jäljentäjä, kaikki ovat kehuneet kohteliasuudesta teoksia. Albumissa tapahtuu kaksi galleristin murhaa, joiden motiivina on haluttomuus antaa aitoustodistuksia jäljennettyihin teoksiin. Tintin perässä on moneen otteseen takaa-ajajat, joilla on konepistoolit ja täydet lippaat, joita sitten tyhjennellään. Tintti jää lopuksi satimeen ja jää avoimeksi miten hän pelastuu vai pelastuuko, vai tehdäänkö hänestä nykytaidetta.

Albumin mitta on 62 sivua, ja se on Otavan painama.

Suositan Tintti ja aakkostaide -albumia joko Tintti-faneille tai henkilöille, jotka haluavat sarjakuva-alalle. Minusta luonnoksista saa irti itse tekotapaa. Itse asiassa Tintti-albumin vakiomitta haastaa kerronnan ja vaikuttaa tekotapaan. Miten kertoa tarinat aina tasan 62 sivussa?


***
Jonkinasteista nykytaiteen kritiikkiä teoksessa siis käydään.

Aakkostaiteen lisäksi irvitään minimalistista maalaria, maagia, heidän opetuslapsiaan ...

Taiteesta pitää aina puhua.

(tämä  J ei ollut Hergéä vaan Jokkéa :)


*****
Tinttialbumit
Tintti Neuvostojen maassa
Tintti Afrikassa
Tintti Amerikassa
Faaraon sikarit
Sininen Lootus
Särkynyt korva
Mustan saaren salaisuus
Ottokarin valtikka
Kultasaksinen rapu
Salaperäinen tähti
Yksisarvisen salaisuus ja Rakham Punaisen aarre
Seitsemän kristallipalloa ja Auringon temppeli
Mustan kullan maa ja Seikkailu Punaisella merellä
Päämääränä kuu ja Tintti Kuun kamaralla
Tuhatkaunon tapaus
Tintti Tiibetissä
Lento 714
Tintti ja Picarot

Tintti Haijärvellä

Tintti ja aakkostaide

Tintti ja minä postaus
Tintin juhlakirja ja Tintti & co
TINTIN Hergé & his creations

Tinttikirjojen postaus täällä.

Tinttijuhlakirjan postaus täällä

Harry Thompsonin Tinttianalyysikirjan postaus täällä.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tykkään Tintistä ja olen tainnut lukea niistä suurimman osan pariinkin otteeseen. Ennen anoppilan hajoamista siellä olivat melkein kaikki ilmestyneet Tintit ja Asterixit ranskaksi ja arvatkaapas, minkä hyllyn vierestä minut yleensä löysi ?

    VastaaPoista
  2. Nostan hattua niille, jotka pystyvät lukemaan Asterixeja tai Tinttejä ranskaksi, italiaa osaan jonkin verran, mutta ranskaa en.

    VastaaPoista