Kari Hotakainen: Tarina, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2020, sivumäärä 268.
Kari Hotakaisen Tarina on melkein tästä ajasta, vaikka romaanin todellisuus on fiktiivinen ja vääristynyt. Hotakainen on kuivan ironiseen tyyliin vienyt tuttuja asioita astetta pidemmälle. Maaseutu on muutettu eliitin virkistysalueeksi. Syrjäseudut on tyhjennetty ihmisistä, jotka on asutettu kaupunkiin. Kauppakeskukset ovat konkurssissa, talouselämä on kuollut, ruoka tuodaan Saksasta. Helppoheikit tienaavat ja päättäjät elävät omassa kuplassaan. Kuhakaalepit ja nilkkujoosepit kirjoittivat tarinoitaan. Eläimet ovat vallanneet maaseudulla ihmisten asunnot ja pihat.
Kari Hotakainen osaa kirjoittaa ja luoda maailmoja. Kertomuksen paradoksi on siinä, että se on liian osuva kuvaus tärähtäneestä maailmastamme ja ihmisen sekaisuudesta, jotta loppu voisi enää yllättää
Tarina -romaani on kyynis-depressiivinen läpileikkaus näivettyneestä nykyisyydestämme, ja luo vaihtoehtoisdystopiaa maailmasta ja yksilöistä, jotka yrittävät päästä surffaamaan nykytrendeillä.
Pidempi oppimääräKirja on kyyninen kuvaus globalisaation vuoksi näivettyneestä Suomesta. Maaseutu on tyhjennetty Suuressa Muutossa kaupunkien vuokraparakkeihin. Maata johtaa pikkusikaria tupruttava naispresidentti, joka käyttää ennustajaa. Presidentti ei saa ilmaista omia mielipiteitään. Johtavat poliitikot ovat vieraantuneet kansasta. Somegurut tienaavat, muut eivät. Maisterit ajavat taksia, ja tekevät hanttihommia. Maaseutua ei tarvita enää ruokatuotantoon ja siksi siitä on tehty virkistysalue, ilmeisesti päättäjille. Eläimet touhuavat ihmisten rakennuksissa. Muumipeikko on sivuraiteilla, hänen brändinsä on alamaissa, ja muumi yrittää tuotteistaa supikoiraa. Kirjailijoita ei tarvita, koska someen oksennetaan omaa pahaa oloa, keksittyjä tarinoita ei tarvita.
Ilona Kuusilehto kerää ja analysoi tarinoita, ja päättää, suositellaanko henkilölle asuntoa, kyseessä on koe ja kohdekerrostalon osoite on Raatteentie 62. Tarinat ovat kipeitä. Esimerkiksi Ukki niminen henkilö majoittaa pienessä asunnossaa laitonta maahanmuuttaja Ramia, jota uskovainen Miriam Enninen luulee Jeesukseksi. Tita Niuku laihduttaa laihduttamisesta päästyään. Caj Rahic on huijari ja huono isä, ja hänen oikea nimi on Kai Rahikainen. Kaiken päällä leijuu kuolleen Sian henki.
Vaikka tarinat on humoristisia(kin), koin kirjan lukemisen tervanjuonniksi, eikä tämä minun lukukokemuksena yltänyt Hotakaisen parhaiden joukkoon, mutta kelpo kirja kuitenkin.
Kari Hotakainen (1957) on palkittu kirjailija, joka voitti vuoden 2002 Finlandia-palkinnon teoksellaan Juoksuhaudantie. Hotakainen on myös kirjoittanut Kimi Räikkösestä.
Muita blogaamiani Hotakaisteoksia: Buster Keaton Elämä ja teot, Kantaja, Jumalan sana ja sekä nuorten kirja Näytän hyvältä ilman paitaa.
Hotakaiselta olen lukenut Henkireiän. Juoksuhaudantiestä olen katsonut elokuvan, josta en pitänyt. Ehkäpä se on parempi kirjana.
VastaaPoistaHenkireikää en ole lukenut. Itsekään en pidä Juoksuhaudantie -elokuvasta.tai sen toteutuksesta. On aika kreisi kirjana, eli hankalaa siirtää valkokankaalle.
PoistaTästä jäi luettua jotenkin sekava olo päälle eikä tämä minunkaan mielestäni lukeudu Hotakaisen parhaimmistoon.
VastaaPoistaJos verrataan esim. "Henkireikään", jossa Hotakaisen ote piti tai "Luonnon lakiin" joka oli hykerrytävä, niin sisällöm runsaus tässä ei korvaa noiden jättämää mukavaa lukujälkeä.
Saattaa toki olla, että osasyynä siihen on se, että teos on - kuten toteat - kuin melkein kuvaus sekavasta nykyajastamme...
Kiitos kommentista, tuo Luonnon laki pitäisi lukea.
Poistalukenut Ihmisen osa ja Människans lott
VastaaPoistaIhmisen osaa en ole lukenut, mutta sai täällä blogeissa hyvän vastaanoton.
PoistaTämän kanssa piti kyllä keskittyä. Kirjoitin henkilöt paperille, niin pystyin paremmin seuraamaan.
VastaaPoistaHotakaisella on kaiken pulppuavan kerronnan pysäyttäjänä hienoja mietelmiä, tässä kirjassa esim. "Ennen oli piste, nyt on huutomerkki." ja "Kotiseutu on tunnelma. Se on keittiö, jossa istuu kolme vaitonaista ihmistä. Ja kahvinkeitin korisee."
Hotakainen on armottoman hyvä mietelmien kirjoittaja, ne ovat esim. Klassikossa hyviä, en silti tykännyt tämän juonesta, sama oli Klassikossa,
PoistaArvostan Hotakaisen oivaltavia, usein humoristisia, viisauksia, ja sanallisia yllätyksiä, mutta kyynisyys kaikissa muodoissaan on minulle vierasta ja luotaantyöntävää. Ironiaakaan en tunne omakseni. Taitaa jäädä lukematta 🙂
VastaaPoistaSama minulla, viisaudet kelpaavat, mutta kyynisyyttä voisi säätää alaspäin. Kiitos kommentista.
Poista