Maj Sjöwall &Per Wahlöö: Komisario Beck tähtäimessä, alkuteos Den vedervärdige mannen från Säffle 1971, suomentajat Marja-Riitta Ritanoro ja Kari Jalonen, sivumäärä 219. (Martin Beck #7)
Kirjan alkaa tyrmäävästi 3.4.1971 puolen yön jälkeen: pistimellä varustautunut 36 vuotta täyttävä mies tunkeutuu sairaalaan ja teurastaa vakavasti sairaan kuusikymppisen poliisin Stig Nymanin. Tutkinnan rattaat lähtevät nopeasti käyntiin, poliisit yhdistävät voimansa, kun on kyse virkatoverin murhasta. Poliisi kuulee sairaalan henkilökunnan, uhrin perheen ja virkatoverin, jonka mukaan murhattu Stig Nyman oli hyvä poliisi, jolla ei ollut vihamiehiä. Vaimon mukaan Stig oli kiltti koirille ja hänelle.
Murharyhmästä Einar Rönn käynnistää tutkinnan. Hyvin pian selviää, että komisario Nyman oli raaka epädemokraattinen simputtaja, poliisina puolueellinen ja lakia rikkova. Poliisijoukko tutkii ja tutkinnassa saadaan läpimurto. Myös Martin Beck on vaarassa, sillä hänet on merkitty samaan listaan kuolinristillä merkittynä kuin Stig Nyman ja Nymanin uskollinen alainen Harald Hultin, listalla on yhdeksän nimeä, kaikki poliiseja.
Poliisi pääsee jäljille, mutta toisaalla alkaa tulitus poliiseja kohti.
Komisario Beck tähtäimessä on vimmainen nopeasti etenevä dekkari, jossa jännitys kasvaa räjähdyspisteeseen ja sen yli.
Pidempi oppimäärä kirjasta ja poliisiyhteisön kuulumisista.
Beck-sarja kehittyy ja tässä osassa Komisario Beck tähtäimessä tarkastellaan poliisin toiminnan valvontaa, keskinäisiä suhteita ja kipupisteitä. Moni poliisi on ollut toisen maailmansodan aikana armeijassa. Vanhat poliisit ovat armeijataustaisia, mutta nuoret poliisit eivät.
Lennart Kollberg oli ollut sodan aikana Nymanin alainen. Mies simputti alaisiaan, kidutti eläimiä, ja oli hyvin väkivaltainen. Myös armeijataustainen Gunvald Larsson oli Nymanin alaisena hetken poliisina ja Gunvald vahvistaa Lennartin tiedot. Stig Nyman oli syntynyt vuonna 1911, käynyt kansakoulun Säfflessä (tästä kirjan ruotsinkielinen nimi), keskikoulun Åmalissa. Mennyt poliisiin, armeijaan, ollut sodan aikana laskuvarjojääkäreissä kapiaisena. Nyman oli hyvin epäsuosittu poliisien keskuudessa ja kansalaiset valittavat hänestä. Pidätettyjä pahoinpideltiin, pamputettiin ja lukittiin pitkäksi aikaa putkaan. Harald Hult oli Nymanin uskollinen apuri. Valitukset kuitattiin valheellisina.
Beckeissä murhalle on usein ymmärrettävä motiivi, tässä motiivi on hyvin henkilökohtainen ja moninkertainen (sitä en paljasta, enkä syyllisen ammattia, enkä nimeä). Rikollinen siivilöidään miltei heti, eli se ei ole dekkarin arvoitus, vaan lukija hämmästelee, kuinka poliisia ei valvota, ja miten täysin raiteiltaan oleva henkilö saadaan taltutettua. Syyllinen ampuu partiossa olleita Kvantia ja Kristianssonia, joista Kvant kuolee. Myös Kollberg ja Larsson ovat tulilinjalla, ja myöhemmin Beck tähtäimessä. Kaikkien aikojen verilöyly.
Lennart Kollbergillä on painajaisia, hän pohtii poliisin työn mielekkyyttä. Hän on 46-vuotias, ja tapasin viisi vuotta sitten vaimonsa Gunin, ja heillä on kaksi lasta Bodil (3,5 v) ja Joakim (1 v). Kollberg ei kanna asetta, hän on tappanut virkatehtävissä ihmisen, ja on luopunut aseestaan.
Gunvald Larsson on hieman lihonnut nyt 105 kg, ja on siis 192 cm pitkä. Gunvald ja Lennart on kerrankin samaa mieltä : Nyman oli paha poliisi.
Esipuheen on kirjoittanut Jens Lapidus (s. 1974), joka kiittää dekkarien Tukholman kuvausta ja mainitsee ettei ollut syntynyt, kun tämä kirja julkaistiin. Hän ei lukenut alkuun dekkareita. Lapidus mainitsee, että Sjöwall ja Wahlöö olivat työläistaustaisia ja heidän asenne oli Lapiduksen mukaan radikaali. Tästä kirjasta tehtiin ensimmäinen Beck-filmi vuonna 1986, jonka Lapidus oli poikasena halunnut katsoa, ja yllättäen saanutkin, sen jälkeen hänen käsitys dekkareista oli muuttunut. Toden totta avopari Maj Sjöwall (1935 - 2020) ja Per Wahlöö (1926-1975) loivat loivat Martin Beck sarjallaan Nordic-noirin.
Dekkareita ilmestyi kymmenen. Per Wahlöö kuoli kesällä 1975, ja sarja loppui
1. Roseanna,1965
2. Mies joka hävisi savuna ilmaan, 1966
3. Mies parvekkeella, 1967
4. Bussimurha, 1968
5. Kadonnut paloauto, 1969
6. Missä viipyy poliisi, 1970
7. Komisario Beck tähtäimessä, 1971
8. Suljettu huone, 1972
9. Poliisimurha, 1974
10. Terroristit, 1975
Toivottavasti lukijat ovat kaikonneet, sillä nyt tulee juonipaljastus. Motiiviin liittyi Nymanin toimintaan. Nyman oli simputtanut tätä entistä poliisia, aiheuttanut hänen vaimonsa kuoleman, aikaansaanut hänen potkunsa poliisista ja lopulta valehdellut sosiaalityöntekijöille, jotka huostaanottivat miehen (ja kuolleen vaimon) lapsen. Vaimo oli suomalainen, ja tämä oli otettu poliisiautoon, tämän kärsiessä insuliinin puutoksesta. Nainen puhui pidätystilanteessa vain suomea, jota poliisit eivät ymmärtäneet. Nainen lukittiin putkaan, jonne tämä kuoli. Kukaan ei ottanut vastuuta tapahtumasta. Se, miksi Beck oli tappolistalla, ei minulle selvinnyt. Beck on kunnon poliisi ja tolkun ihminen.
Hyvä sarja, jossa Beck on reilusti kunnon poliisi ja tolkun ihminen ilman turhia kiemuroita. Merkillepantavaa on myös Gunvaldin ja Lennartin yksimielisyys;)
VastaaPoistaTuota poliisityön mielekkyyttä pohtii tänä päivänä varmasti useampikin poliisi...
Vieroksun sanaa koukuttava, mutta se on ehdottomasti oikea kuvamaan tätä mainiota sarjaa, jonka mielenkiintoisista avauksista kiitos Sinulle!
Kolme osaa vielä sarjasta jäljellä 😀
Poistamiäs nähny noi filmit telkus
VastaaPoista😀
Poista