tiistai 12. huhtikuuta 2022

Veli-Pekka Hänninen: Edu Kettunen

 


Veli-Pekka Hänninen: Edu Kettunen, Minerva 2021, sivumäärä 287.

Käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen teos Edu Kettunen julkaistiin muusikon 60-vuotispäivän kunniaksi tasan vuosi sitten.  Lentäjän poika Edu Kettunen syntyi 61 vuotta sitten, äiti oli töissä Seutulan lentokentällä. Edun perhe asui Martinlaaksossa, josta muutettiin Munkkiniemeen. Koulussa alkoi bänditouhut, joka johti Broadcastin perustamiseen. Broadcast oli hyvin suosittu yhtye, ja sen suosituin levy oli Who's got the ball, jolla oli hitti You break my heart. Bändissä Esa Kaartamo oli alkuun biisien tekijä, mutta viitta siirtyi myös enemmän Edulle, joka alkoi tehdä jo Broadcastin aikana suomenkielisiä tekstejä. Edu Kettusen toinen soololevy Lentäjän poika on suosituin (tai ainakin myydyin) Edun levyistä, ja myynyt kultaa.

Teoksen ote ei ole noin suora, vaan esittelee musiikkiharrastuksen "kasvua", Edu oli vuoden vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa Texasissa, josta kertoo esimerkiksi Suiston salaisuus biisi. Edu palasi Suomeen ja soitti Broadcastissa alkuun perkussiota, myöhemmin sitten akustista kitaraa. Broadcast oli suosittu, ja keikareissuilla tapahtui. Bändin paluukeikalla elokuussa 2018 tapahtui todella ikävää, Esa Kaartamo sai sairaskohtauksen ja kuoli.

Kirjassa on paljon henkilökohtaisia asioita, ja ratkaisuja, joista kannattaa lukea, mainitsen ne  vain yleisellä tasolla.  Edu muutti "pois" hälinästä Perniöön, ja puolisonsa kanssa rakensivat viisi vuotta Concepta-alusta, jolla lähtivät matkalle syksyllä 1993. Aikaisen talven vuoksi laiva juuttui jäihin Ruotsissa. Keväällä matka jatkui Saksaan ja Reinin kautta Ranskaan, jonne asetuttiin asumaan. Eläminen vaatii rahaa, eikä elantoa helpottanut tuolloin Kelan ja verottajan toimet. Perhe palasi kotiin. Nyttemmin Edu on kotiutunut Salon seudulle, mutta asuu nykyisin Kemiön saaressa. Edu ei nauti lavallaolosta, eikä halua osallistua esimerkiksi Vain elämää ohjelmasarjaan.

Veli-Pekka Hännisen kirja Edu Kettusesta on suunnattu Edu-faneille, ja tälle kohderyhmälle oiva teos.

Itsellä on joitain Edu Kettusen äänitteitä, mitä kaikkia käsitellään kirjassa.

Jokapojan Hollywood on vuodelta 2000, Edu oli vaihtanut Universalille, ja Hannu Sormunen oli mukana levyn tuottamisessa. Itse (ja kirja) nostan ykköseksi loistavan myös radiossa soineen biisin Taivaansininen BMW. Kansikuva on luonnollisesti Edun piirtämä. Edu myös soittaa kaikki soittimet.

Grand Prix levy on vuodelta 2002. Tässä on kyyninen Säädettävä omatunto, kevyesti kyyninen Grand Prix. Pidän myös Enkelien talosta. Kirja mainitsee, että radiossa soitetuin biisi on hauska Perseenlämmitin.

Minulla on joitain Edu Kettusen kokoelmia. Tässä on hittejä Lentäjän poika, Sinä vuonna, 69-Scania, ...

Edu Kettunen tekee biisejä muille, tässä pari artistia, eli Kim Lönnholm ja TikTak esittivät Edun biisejä, mutta biisejä ja artisteja on paljon. Edu on tehnyt biisin Jotain niin oikeaa myös Juha Tapiolle

Edu Kettunen teki hienon levyn ja kiertueen Mikko Kuustosen ja Esa Kaartamon kanssa. Lisäksi mainitaan, että Edu kiersi luupperin kanssa keikoilla, mutta ei ole toistanut projektiaan.

Katsotaan tuleeko Edulta vielä musiikillisia helmiä. Onnittelut merkkipäivänä.

10 kommenttia:

  1. Pitkän linjan artisti, joka ansaitsee teoksensa!
    Tuo Jokapojan kansikuva on hellyyttävä ja puhutteleva kuvaten mielestäni hyvin myös Kettusen tuotantoa, jota tosin tunnen vain osin.
    Luupperi?

    Lentäjän poikaa kunnellessa tulee aina keventyvä, haikea olo ja hullu toive liidellä itsekin yläilomoissa; "lentokenttien aavoilla tuulee"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luupperi on laite, jolla saa tehtyä kaiken näköistä mm. nauhoitettua rytmiä tai melodiaa ym ja toistamalla sitä. Keikalla on yleensä lattialla ja artisti polkee sitä, on myös kitarapedaaleja josta saa efektejä ja äänitehosteita. Jos nauhoittaa kompin niin ei tarvi rytmittää soittoa. Anssi Kelalla oli yhden miehen kiertue, samoin Ed Sheeran käyttää.

      Poista
    2. Kiitos Jokke tiedonjyvästä! Uskon vakaasti, jottei tieto lisää tuskaa tee;)

      Poista
    3. Keikoilla useilla kitaristeilla on pedaalit, lisäksi joillain voi olla padit, joihin voi ohjelmoida jotain. Luuppereita, ja pedaaleeja painetaan jalalla ja ovat lattialla, padeja lyödään tavallisella rumpukapuloilla.

      Poista
  2. Lentäjän poika on upea kappale. Sitä kuuntelee mielellään.

    VastaaPoista
  3. Hieno laulaja ja lauluntekijä. Arvostan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin arvostan, ja pidän Edun asenteetsa musiikkiin ja maailmanmenoon.

      Poista
  4. Edu ei ole omia suosikkejani, mutta onhan Lentäjän poika verrattoman hyvä kappale. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edu ehkä vetoaa hieman vanhempaan sukupolveen?

      Poista