C.S. Lewis: Suuri avioero, alkuteos The Great Divorce 1945, suomentanut, Kari Krohn, Karatas-kirja 1970, sivumäärä 143. Kansikuva Aleksandra Ionowa.
C.S Lewis on kuulu kirjailija, joka on nykyään tunnetuin lastenkirja-sarjasta
Narnian tarinat.
Suuri avioero pohjautuu Lewisin uskonnolliseen näkyyn. Esipuheessa Lewis lyttää kompromissit hyvän ja pahan kesken, on olemassa hyvä ja paha ja niillä on selvä ero.
Suuri avioero alkaa, kun nimetön kertoja harhailee harmaassa kaupungissa, joka on kuten myöhemmin ilmenee helvetti tai osalle kiirastuli. Harmaassa kaupungissa ihmiset ovat etääntyneitä toisistaan, eikä mitään yhteistä ole, on riitaa ja välinpitämättömyyttä. Kertoja liittyy jonoon linja-autopysäkille, ja nousee bussiin, joka lähtee lentoon ja laskeutuu paikkaan, jossa on mehevää ruohoa, siellä solisee vesi, ja puhdasta ilmaa. Bussin matkustajat ovat läpikuultavia haamuja, he ovat kuolleita ja tutustuvat paratiisiin, ja saavat ohjausta siellä olevilta hengiltä ja enkeleiltä. Keskustelut osoittavat mikä ero on paratiisilla ja helvetillä, mutta enemmän minkälaiset ihmiset ovat kummallakin puolella, ja mihin ajatus- tai käyttäytymismalleihin helvetin asukkaat ovat jumittuneet. Taivaassa esiintyy Lewis teoksille tuttuja hahmoja kuten yksisarvisia, kääpiöitä ja hevosia.
Aikansa haahuiltuaan kertoja herää omassa sängyssään ja kirjoittaa näyt ylös.
Avaan alla joitain näkökohtia teoksesta.
Linja-autossa on ihmisiä, jotka ovat useimmat näennäisesti hyviä ihmisiä, mutta ovat jättäytyneet Helvettiin. Piispa vaahtoaa teologisista kysymyksistä, mutta ei tunne Jumalaa, hän on täynnä ulkokultaisuutta ja hän on itsekeskeinen. Eräs matkustaja ei osaa nauttia kultaisista omenoista, ja sadattelee, miksei hedelmiä voi myydä kenellekään. Lewis siteraa myös Miltonia, joka on ilmentää monen ongelman ja halun, eli "
parempi hallita Helvetissä kuin palvella Taivaassa". Helvetti on siis ihmisten oma valinta. Teosta lukiessa John Miltonin
Kadotettu paratiisi tulee monesti mieleen.
Merkityksellinen keskustelu käydään myös äidin kanssa, joka väittää rakastavansa poikaansa. Henget selittävät, että äiti ei todellisuudessa rakasta lasta, vaan on yrittänyt omistaa tämän. Turhan rutisijat saavat kuulla kunniansa. Usea helvetin ihminen haluaa, että kaikki surisivat ja säälisivät heitä. Osa ihmisistä pitää itseään hyvinä, mutta taivaassa selviää, että eräskin besserwisser on ollut todellisuudessa ankara alaisilleen ja sietämätön perheelleen.
C.S. Lewisin teos Suuri avioero on ajatuksia herättävä teos, joka on myös kuvitettu.
*****
Clive Staples Lewis (1898 - 1963) oli Belfastissa syntynyt kirjailija, joka julkaisi romaaneja aikuisille esimerkiksi teoksen Paholaisen kirjeopisto
Narnia -sarja:
Velho ja leijona 1950
Prinssi Kaspian 1951
Kaspianin matka maailman ääriin 1952
Hopeinen tuoli 1953
Hevonen ja poika 1954
Taikurin sisarenpoika 1955
Narnian viimeinen taistelu 1956
Lewisilta olen lukenut vain joskus lapsena ensimmäisen osan Narniaa. Tämä vaikuttaa aika kiinnostavalta!
VastaaPoistaKiinnostuksen vuoksi minäkin tämä luin, ja olihan tässä yllättävyyttä, jo nimen ja sisällön puolesta.
PoistaC S Lewis on jäänyt tyystin katveeseen, joten kiitos mielenkiintoisen kirjailijan esittelystä! Narniakin on vain nimenä tuttu.
VastaaPoistaLaaja näkyy olevan hänen tuotantonsa, ja huikea on tämänkin aihe helvetteineen ja paratiiseineen päivineen. Kirjailijalla näyttikin olevan uskonnollista taustaa, liekö tuolla keskiajan professuurillakin ollut oma vaikutuksensa.
Taivas vs helvetti ovat innoittaneet monia ja tekevät sitä edelleen. Rakastamisella ja omistamisella on elämässä vissi, perustavanlaatuinen ero, mutta kirjailijan kanssa yhtä mieltä siitä, että turhan rutisijat saavat kuulla kunniansa.
Lewis oli ymmärtääkseni sisäoppilaitoksessa, hänen äiti kuoli, kun Lewis oli 9 tai 10 vuotta. Briteissä hän on kuuluisampi kuin Suomessa. JRR Tolkienin ystävä, herroille tulee hieman intressiristiriitoja, jos oikein olen tulkinnut. Lewis oli kristitty mutta oli ateisti välillä, mutta sen jälkeen intomielisesti puolusti kristinuskoa, josta pohjimmaltaan Narnia-sarjakin kertoo.
PoistaNarniasarjasta olen katsonut elokuvia ja joskus nuoruudessa lukenut, mutta harkinnassa on uusintaluvut.
VastaaPoistaKiitos, luin aikuisena Narnia-sarjan uusintana ja kesti uusintaluvun.
PoistaLewis kirjoittanut kaikenlaista, ostin Anteckningar under dagar av sorg
VastaaPoistaEn ole lukenut tuota kirjaa, missä pohtii surua vaimonsa kuoleman jälkeen. Kiitos kommentista.
Poista