keskiviikko 11. elokuuta 2021

Sinä voit pelastaa maapallon

 

Rich Hough: Sinä voit pelastaa maapallon, alkuteos You Can Save The Planet 2007, suomentanut  Terhi Leskinen, Mäkelä 2008, sivumäärä 176.

Sinä voit pelastaa maapallon, helppoja keinoja suojella ympäristöä joka päivä -kirja on suunnattu nuorille, siinä on tietoiskuja eri ongelmista, ohjeita ekologisempaan toimintaan ja tehtäviä.

Kirjan alku on tyrmäävä, eli Bibi van der Zeen kirjoitus Maapallo vaarassa. Kun hän oli 1970-luvulla lapsi maapallolla pelättiin ydinsotaa, nyt on ylikulutuksen aiheuttamat haasteet.  Kirja on suunnattu nuorille, ja siinä käsitellään globaaleja saastumis-, luonnonvarojen riittävyysongelmia, sekä ilmaston lämpenemistä, mutta myös lemmikkien väärin kohtelua. Van der Zee ehdottaa kampajoinnin aloittamista jossakin vaiheessa. 

Kirjassa asia on jaettu koulupäivien mukaan, kaikki alkaa aamusta ja käydään läpi viikonpäivät.
Talojen lämmitys tuottaa tai on tuottanut kolmasosan kasvihuonepäästöistä, jotka puolestaan aiheuttaa kasvihuoneilmiön voimistumista. Suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa, lisäksi kosmetiikassa on kemikaaleja. Tekokuituvaatteet ovat ongelmallisia, mutta myös puuvillan tuottaminen kuluttaa vettä ja kemikaaleja. 

Kirja on sangen avartava mutta myös ahdistava, aukeama aukemalta käydään läpi arkea ja kehotetaan käyttämään joukkoliikennettä ja välttämään lyhyitä automatkoja ja käyttämään, pitämään kännykkää ja tietokonetta pidempään, ja kierrättämään. Lihan syönnistä tai paremminkin nautakarjan kasvatuksesta on oma aukeamansa. Kun kaikki ilmastovitsaukset pikaruuasta pyykinpesuun on käyty läpi, päästään lemmikkien ylläpitoon.

Sitten kerrotaan villieläinten vangitsemisesta, ja lemmikkien pitämisestä. Eläimiä kuljetetaan myytäväksi, ihmiset hylkäävät lemmikkejä, lemmikit kuormittavat omalta osaltaan maapalloa. 

Kultasormukset tuomitaan, sillä niiden valmistamisessa syntyy runsaasti jätemalmia. Harrastaakaan ei voi, sillä uimahallit ja jäähallit kuluttavat runsaasti energiaa. Lopulta on paljon kotitehtäviä, sillä "sinä voit pelastaa maapallon".

Kirja on laatupainatusta, hyvät kuvat ja kirkkaat värit. Veikkaan, että tämä kuitenkin aiheuttaa nuorelle ilmastoahdistusta, hän luulee, että hän voi ja hänen pitää pelastaa maailma. Tässä unohdetaan maailman suuret kuluttajat tai kasvihuonekaasujen tuottajat Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä, ja sademetsiä kaatavan Brasilia. Kukaan ei ole myöskään yksin syyllinen valtioistakaan. Kriisistä täytyy päästä yli sitovalla kansainvälisellä sopimuksella. Koronan jälkeen talous elvytettiin ja nyt ennustetaan ennätysvuotta 2023: kasvihuonekaasupäästöissä. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi toissa päivänä huolestuttavan raportin, eli lämpötila on noussut ja nousee. Tälle lapsi ei voi tehdä mitään, vaan tarvitaan globaalisopimus, jota kaikki valtiot noudattavat, sellaista ei ole näköpiirissäkään.

6 kommenttia:

  1. Ehdottoman tärkeä aihe, mutta allekirjoitan viimeisen kappaleesi sanoman täysin! Nykyajan lapset ja nuoret ovat varsin tietoisia tuostakin kaikesta, heillä on faktat hallussa ja taito sekä halu ottaa itse asioista laaja-alaisesti selvää sekä tarvittaessa kysellä, joten lisäahdistusta ei tarvitse sormella lasta osoittamalla/syyllistämällä tuottamalla tuottaa.
    Omalla esimerkillä voi arjessa luontevasti paljolti vaikuttaa.

    Kuten toteat: suhteellisuudentaju on syytä säilyttää, ja vaikka yksilötason ponnistukset ovat ehdottoman hyvä asia, on kyseessä globaalitason ongelma, joka vaatii vastaavantasoisen ratkaisumallinkin.
    Valitettavasti tuijotamme turhaan tyhjää taivaanrantaa tässä asiassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, joka sisältää olennaisen. lapset teietävät kasvihuoneilmiön nopeasta voimistumisesta, kun vielä korona pukkaa pälle, niin on paljon haastetta, monelle liikaa

      Poista
  2. Tämä kirja pitäisi kieltää!
    Yksilön syyllistäminen maapallon tuhoamisesta yleensäkin on hullua, saati sitten lasten.
    Me elämme siinä maailmassa mikä meillä on ja sopeudumme niihin muutoksiin mitä tehdään.
    Raskas teollisuus, se miten maatalous kehittyy, energialähteiden valinta, kaikki tämä on sellaista, mitä pitää päättää kansainvälisellä tasolla.
    Kykyä hillitä ilmatonmuutosta on, kun vain niin halutaan. Kun otetaan käyttöön sama tarmo ja taloudellinen panostus, millä on torjuttu koronaa, niin hyvä tulee. Kyse on tahdosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, on aika syyllistävä kirja. Lapset vaikka ovat älykkäitä, eivät kuitenkaan hahmota kokonaisuutta, kuinka suuri maailma on, ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa

      Poista
  3. Onkohan olemassa sellaista kirjaa, jossa pohdittaisiin ketä varten tämä maapallo pitäisi pelastaa? Eikö siinä käyne niin, että sitten kun maapallo on saatu pelastettua ja jotkut pääsevät siitä pelastetusta maapallosta nauttimaan, he siinä nauttiessaan aloittavat tuhoon johtavan kehityksen jollakin toisella tavalla? Eiköhän se kuulune ihmiskunnan kiertävään lukujärjestykseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä näkökulma, ihminen on kyllä ollut aika vastuuton, kriisistä toseen tässä mennään.

      Poista