perjantai 19. helmikuuta 2016

Herge: Salaperäinen tähti



Herge: Salaperäinen tähti, L'etoile mysterieuse 1946, suomentanut Heikki ja Soile Kaukoranta., Semic Sarjis  1989.

Salaperäinen tähti piirrettiin ensimmäisenä Tintti-albumina suoraan värilliseksi. Tätä versiota on vielä hieman paranneltu.

Albumi alkaa, kun Tintti Miloun kanssa katsoo tähtitaivasta ja Tintti näkee ylimääräisen tähden Isossa Karhussa. Tähti suurenee ja ilma kuumenee. Tintti menee observatorioon, jossa näkyy ensi kaukoputkesta linssillä oleva hämähäkki, mutta sitten valtava tulipallo, joka on törmäämässä maahan ja on tulossa maailmanloppu.

Ilmenee kuitenkin, että maailmanloppu peruutettiin, koska meteori ohitti maan, mutta osa siitä on pudonnut Grönlannin lähelle. Alkaa kilpajuoksu meteorisaarelle, sillä sieltä löytyy uutta alkuainetta, jonka tutkija Kalisteinen löysi. Hän tutki spektriä ja antoi uudelle aineelle nimen Kalisteinen.

Tämän jälkeen varustetaan retkikunta, jossa on kahdeksan jäsentä Tintti, kapteeni Haddock, Kalisteinen ja neljä muuta tiedemiestä. He lähtevät Auroralla merelle Euroopan tieteellisen tutkimussäätiön lipun alla.

Loppu on kilpajuoksua paikalle. Ilmaantuu kaikenlaisia vaikeuksia ja toinen tutkimusryhmä Pearella, joka käyttää likaisia keinoja saavuttaakseen meteorisaaren ensimmäisenä.

Tintti kuitenkin lentää paikalle ja hyppää saarelle ensimmäisenä. Tintin olo saarella on painajaismainen, sillä etukannen mukaisia sieniä poksahtelee esille, lisäksi omenan siemenkodasta kasvaa valtava omenapuu, omenoita, ja tulee jättiläishyönteisiä. Tintti pelastautuu uppoavalta ja vaaralliselta saarelta viime hetkellä. Tintti tuo saarelta palan uutta metallia tutkittavaksi.

Salaperäinen tähti on puhdas seikkailusarjakuva. Siinä on poliittista valtapeliä, seikkailua  ja maailmanlopun enteitä. Tintin ja kapteeni Haddockin ystävyys syvenee, ja syveneminen jatkuu Yksisarvisen salaisuudessa, joka julkaistiin tämän jälkeen. Itse pidin tästä lapsena, vaikka albumi on alussa ja lopussa varsin jännittävä. Tarinassa on paljon elementtejä nykyajan kilpailumeiningistä, eli kaikkia keinoja edelleen käytetään sumeilematta hyväksi.

2 kommenttia:

  1. Tässä on minusta samoja aineksia, kuin Tove Janssonin Komet Jaktenissa (Muumipeikko ja pyrstötähti), kiinnitin huomiota että on julkaistu samana vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta enteet, tähtitornissa käynti ja pelastuminen, tässä tehdäänmatka meteorille, ei tähtitornille.

      Poista