keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

SIGNMARK, Nuppu Stenroos


Luin Nuppu Stenroosin Signmark teoksen, toisen painoksen vuodelta 2009. Teoksessa on noin 120 sivua, joista osa sivuista on täynnä laadukkaita valokuvia. Signmarkin muistanettette parhaiten Euroviisukarsinnoista, jossa hän viittoi räppibiisiä Osmo Ikonen feettasi. Räppi sopii viitottavaksi, muistaakseni Waldo's People voitti, ja Signmark oli toinen karsinnoissa.

Nuppu Stenroos kertoo Signmarkin tarinan ja "näyttää unelmien voiman". Marko Vuoriheimo syntyy 1978, ja hänen äidinkielensä on viittomakieli. Kuuroille vanhemmille syntyi kuuro lapsi, joten kaikkien äidinkieli on yhteinen. Teoksen mukaan tällaisia perheitä on kymmenesosa kuuroista.

Teos herättää paljon ajatuksia. Itsellä ei ole läheisiä ystäviä eikä tuttavia, jotka olisivat kuuroja, mutta työelämässä olen tutustunut jonkin verran asiaan. Kaikki teokset, jotka lisäävät suvaitsevaisuutta ja tietoisuutta vähemmistöjen asioista ovat tervetulleita. Teoksessa puhutaan, että toimittaja tutustui aivan uuteen maailmaan kuurojen myötä.

Teoksessa käydään läpi Marko Vuoriheimon elämää, lapsuutta, koulua, urheilu-uraa, opiskeluja, ja musiikkiuraa, mutta myös kuurojen koulun historiaa C.O. Malmia, viittomakieltä, ja sen asemaa ja yhteiskunnan suhtautumista siihen, lasten yhdenmukaistamisesta tai painetta siihen, oikeutta omaan äidinkieleen, perustuslain tärkeästä lisäyksestä ....

Kirjassa on parasta maailma, joka aukeaa teoksen myötä. Youtubesta kuuntelin kaikki siellä olleet Signmarkin biisit Spekerboxin, ja Smells like Victoryn muun muassa.

Kahleet -biisi jonka sanat on kirjassa, on varsin kantaa ottava biisi, tarina lienee 1930-luvulta, johon kannattaa tutustua, koska se kertoo osaltaan suomalaisesta yhteiskunnasta tai siitä kehityksestä, eli täällä on nykyisin parempi asua.

Kirjan miinuksena pidän ajoittain liian toimittajamaista otetta ja liian siloista kuvaa, eli kirja oli minusta välillä kuin kuvalehden jatkokertomus, tästäkin puutteesta huolimatta tutustumisen arvoinen teos, ja helppolukuinen.

Kirjassa kerrotaan myös miten kohdata viittomakielisen ihmisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti