Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
lauantai 24. joulukuuta 2011
Hellevi Salminen: Sanovat Allisoniksi
Luin suomalaisen tyttökirjan eli Hellevi Salmisen Sanovat Allisoniksi. Päähenkilö on Tarja, joka asuu toimittaja-kirjailijaäidin ja Mauri-insinööri-isäpuolen kanssa. Kotona on myös kaksoissisarpuolet. Tarjaa sanotaan koulussa Allisoniksi, kyse on koulukiusaamisesta, Allson on teoksen mukaan Peyton Placen keskiviikkosarjan hahmo?
Juoni: Tarjan elämää ja perhettä kuvataan. Tarja käy oppikoulua, kenties jopa lukiota. Tarja tapaa sattumalta rinnakkaisluokan Pentin. Tarja on aika perinteinen tyttö, mutta Pentti on Maurin mukaan kommunisti, joka vaahtoaa 1970-luvun hengessä chekevaroista ja castroista, mutta on autokauppiaan ja hammaslääkärin poika. Kirja on suhteellisen elämänmakuinen, perinteinen ja minusta oikein hyvä, jotenkin ajankuva tulee hyvin ilmi, ongelmat ovat luokassa samoja kuin nykyään, on kiusaajat ja kiusatut. Jos koulussa pärjää, vinoillaan, jos on uutta vaatetta, kampausta, puhuu pojan kanssa, vinoillaan. Kukaan ei koskaan puutu. Jos et muutu, homma jatkuu, jos muutut, kiusaaminen jatkuu eri muodossa. Kirja on yli 40 vuotta vanha, sillä minulla on neljäs painos vuodelta 1972. Sivuja on 114 ja lukuja 17.
Tarja eli Allison on iis pullantuoksunen esimerkkinuori, joka hoitaa pikku kaksoset ja on kiltti ja ahkera. Pentissä eli Penassa näkyy ajan henki, hän tupakoi, ja on kiinnostunut näennäisestä maailmanparannuksesta, muistaen itse kuitenkin hankkia mankat ja moottoripyörät. Penan äiti pitää lähetystyötapaamisia ja matkustaa Israeliin, ja poika kritisoi matkoja maksun kannalta. Näsäviisaana pojalta jää kokonaiskuvio näkemättä. Paljon rahaa tuohon aikaan kului kylmän sodan ylläpitämiin varustelukustannuksiin, eikä yksittäisen ihmisen muutamaan ulkomaan matkaan. Minua hieman ärsytti penanuoren kovinkin punahenkinen puolustelu, mikä luultavasti oli ajan muotia. Tarja on puolestaan isänmaallinen konservatiivi, vaikka äiti on freelancertoimittaja ja isäpuoli amisopettaja ja insinööri ja Tarja on avioerolapsi, mutta ydinperusperheen Pena on punikki, vaikka äiti on uskovainen hammaslääkäri ja isä on äveriäs autokauppias. Aatteet aaltoilevat, ja ristiaallokkoa syntyy.
Ajan henkeä tai muuta, mutta Tarjan särkevä hammas, vain poistettiin!
Kirja käynnistyy lukukauden alkupuolella, ja loppuu seuraavan lukuvuoden alkuun. Kirjassa kuvataan Tarjan äidin nuorten kirjan kirjoitusta, Tarjan koulua, viatonta seurustelua ja elämää pikku episodeja, ja muuttoaikeista Helsinkiin puhutaan. Taustalla riehuu Vietnamin sota ja Lähi-idän tilanne kuohuu ja kytkennästä Palestiinaan saadaan jännitystä aikaan, joskin kyse on väärästä hälytyksestä. Kirja päättyy mistä alkaakin, eli syksyiseen kouluun Vinoilut sattuvat edelleen Tarjaan, mutta Pena on onneksi vielä mukana, ehkä pari särmää hiottuna ja muutamaa vaahtokuplaa vähempänä.
Pidän kirjan antina ajankuvan tallentumista sivuille. Eikä ongelmat ole niin erilaisia kuin nyt, on bileitä punssilla ja pillereillä, vatsahuuhtelua, uutisissa sotia, nälänhätiä, luonnonkatastrofeja, lentokonekaappauksia ja arjessa koulukiusaamista ja rahapulaa ... Puhutaan kotitalouksien velkaantumisesta, tv:n, auton ja muun tavaran tuputuksesta. On avioero, ja lapsi ei näe isäänsä.
Mutta Tarja on yhtä pullantuoksuinen pehmo tyttö kuin 2000-luvun Hämeen-Anttiloiden Nietos -sarjassa. Tällaisia tyttöjen pitää ollakin :) Ongelmahan tulee siitä, että kaikki eivät pysty täyttämään tätä standardia, esimerkiksi tasapäistävän, pitkäkestoisen ja raa'an koulukiusaamisen vuoksi. Tupakointi 1970-luvulla oli sallittua, ongelmana ei pidetä Pentin tupakointia ja välikaljan juontia. Rivien välistä pojille sallitaan enemmän kuin tytöille, jota mallia en itse pidä tasa-arvoisena. Nuorten elämä ja pulmat ovat yhä samoja. Nuorten maailmaa on muuttanut nykyiset iPodit, ja internet, enää ei kahviloissa ole slovaria, eikä leffassa niin usein käydä. Kännykkä on muuttanut vielä enemmän, kaikki ovat periaatteessa tavoitettavissa. Ilmeisesti ennen piti tehdä treffit, jonne oli syytä saapua ajoissa, ei ollut mahdollista ilmoitella myöhässä olojaan kännykällä.
Teoksen tytöt ovat minusta perinteisiä suomalaisia eli Tarja (Allison) ja äiti, muut tytöt ovat suhteellisen normaaleja. Pojista ei voi sanoa samaa: Pena on minusta vaahtoava tyhjänpuhuja, ja Mauri hyvää tarkoittava, mutta liian suuren tilan ottava isäpuoli.
*****
Hellevi Salmisen (s.1941) myöhäistuotantoa on Samuel ja Kekkosen puku
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei Jokke oli kiinnostavaa lukea ajatuksiasi Allison kirjasta. Luin itsekin sen jokunen aika sitten uudestaan, vaikka ensimmäinen lukukerta lapsuudessani oli jo painunut unholaan. Olen kirjoittanut blogissani Hellevi Salmisesta ja Rauha S. Virtasesta. Oletko lukenut Virtasen nuortenkirjoja (tyttökirjoja)? Niissä on paljon maailmanparantamisen tuskaa esim. Selja-sarjassa ja myös myöhemmmät Selja-kirjat 2000-luvulta käsittelevät Chileä ja Pinochetin sotilasjuntan aikaa. Todella kiinnostavia! Lisäksi poliittista ideologiaa ja vastakkainasettelua löytyy Virtasen Lintu pulpetissa kirjasta.
VastaaPoistap.s. En löytänyt Vihervaaran Anna-juttuasi, vaikka yritin googlata.
En ole lukenut Virtasta ennen, Vihervaaran linkki
VastaaPoistahttp://joklaaja.blogspot.com/2011/06/lm-montgomery-annan-nuoruusvuodet.html
eli joko osoite, tai kesäkuulta :)
Hei! Hellevi Salminen kirjoittaa edelleen. Tyttäreni (8v) sai Tinjan keinukesän lahjaksi ja luimme sen yhdessä ja keskusteltiin. Lopuksi tytär kirjoitti kirjeen kirjailijalle ja sai jopa mukavan vastauskirjeen. :)
VastaaPoistahttp://www.otava.fi/kirjat/lasten_ja_nuorten/2007/fi_FI/tinjan_keinukesa_1/
Kiitos tiedosta :)
VastaaPoistaMoi! Sain päähäni googlata tämänkin lempikirjani, jonka ostin joskus kirjastosta. Olen usein verrannut sitä Mary Marckin (Kersti Bergroth) kirjaan Luokan ikävin tyttö. Muutama vuosikymmen väliä, mutta tietyt asiat eivät koskaan muutu.
VastaaPoistaLuin itse molemmat kirjat ensimmäisen kerran joskus yläasteella, 90-luvulla. Nyt olen 26, enkä varmaan ikinä lopeta lasten- ja nuortenkirjojen uudelleen ja uudelleen lukemista.
Kiitos. Mary Marck on tuntematon, mutta jos osuu kohdalle, voisi vaikka lukea. Tämän ajan nuorten kirjat ovat sikäli helppolukuisia, että ovat noin 150 -200 sivua. Nykyisin kirjoitetaan pidempiä kirjoja (minusta), joissa on enemmän "teemoja". Luen varsin paljon, ja luen säännöllisesti myös nuorten kirjoja aina väliin.
PoistaHei. Minä luin itse juuri saman kirjan loppuun
VastaaPoista:)
Poista