torstai 11. tammikuuta 2024

Soili Pohjalainen: Isomettän poika

 


Soili Pohjalainen: Isomettän poika, Jari Isometsän koko tarina, WSOY 2021, sivumäärä 345.


Soili Pohjalainen (s. 1980) on kirjoittanut teoksen Isomettän poika päähenkilö Jari Isometsän (s. 1968) kanssa käymistään keskusteluista. Metodi on henkilökuvakirjoista tuttu, ensin käydään läpi lapsuus, nuoruus, kilpailu-ura ja sen jälkeinen aika. Nämä kirjat on helppo jakaa kahteen kategoriaan: toisaalta kiinnostavat ja hyvät ja toisaalta ne, jotka eivät kiinnosta. 

Hiihtäjä Jari Isometsä on kiinnostava hahmo, hän oli menestyvä hiihtäjä ja yksi "karpaaseista", Suomen hiihtomaajoukkueen tukipilareista 1990-luvulla. Jari Isometsä saavutti urallaan olympiakisoista kolme viestipronssia, MM-kisoista yhden pronssin ja kolme viestimitalia (kaksi hopeaa ja pronssi), Isometsä voitti neljä maailmancupin osakilpailua.

Kirjaan: Näiden henkilökuvien tapaan käydään läpi Jarin lapsuus, joka Alatorniossa menee tuttuja uria, hiihdellään itse tehtyjä latuja, ja muutenkin liikutaan, viisi vuotta vanhempi isoveli, suosittu koulussa, toteamus, ettei ollut yltäkylläinen lapsuus. Koulun käynti päättyi lukion toisella luokalla, kun hiihtoura oli nousussa. Isometsä alkoi panostaa luisteluhihtoon 1985, kävi Sodankylässä intin, jossa oli myös ystävä ja sprinteissä menestynyt Ari Palolahti. Isometsän hiihtoura on nousujohteinen,  pyytää Harri Kirvesniemeä valmentajaksi ja veli alkaa suksien voitelijaksi ja myöhemmin Jari "asuu alppimajassa".
Kilpaura käydään läpi tarkasti, sen sijaan doping-asia on kuin kuurupiiloa. Jari Isometsä on tietämätön  useista asioista, mutta kiistää käyttäneensä epoa. Jari Isometsä selittää myös saamaansa aiempaa doping-varoitusta astmalääkkeen käytöstä, oli käyttänyt pillereitä suihkeiden sijaan. Lahden 2001 käryn jälkeen oli aika tyhjää, mutta Jari perusti ystävän kanssa suksikaupan, ja palasi kilpailukiellon jälkeen vielä ladulle. Kaudella 2003-2004 Jari hiihti 30 km vapaalla SM-hopeaa, takaa-ajossa SM-pronssia, ja SM-parisprintissä kultaa, mutta maajoukkueen ovet eivät auenneet. Ura päättyi muutama vuosi myöhemmin.
Teoksessa on kuvia esimerkiksi karpaasi-sinapista, valokuvia, harjoituspäiväkirjoja, puhetta on perheestä ja työurasta.

Minulle oli uutta että Jari Isometsä on keksinyt termin pöljäpäivä. Pöljäpäivä on päivä jolloin kaikki menee hyvin.

Pidempi oppimäärä WSOY:n sivuilla  ja takakannessa lukee: "Karpaasin avoin elämäkerta... Ensimmäistä kertaa saamme lukea Jari ”Karpaasi” Isometsän koko tarinan niin ladulla kuin sen ulkopuolellakin..."
"Karpaasin avoin elämäkerta": 
Tässä ei minusta ole avoimuutta niissä asioissa, joista olisin halunnut lukea, tai hän vain muistaa huonosti oikeudenkäyntejä ja niihin liittyviä asioita. Voitte päätellä kumpaan kategoriaan lajittelin tämän teoksen kiinnostavuuden suhteen.

*****
Isometsä kärysi Lahden MM-kisoissa 2001 ensimmäisenä Hemohesistä jolla lasketaan hemoglobiiniarvoa, jota tuolloin mitattiin ennen starttia. Hes on infusioneste eli ei sinänsä suoritusta parantava aine. Isometsä kertoi, että kyseessä oli Isometsän oma virhe eikä valmennus, eikä Hiihtoliitto tiennyt asiasta mitään. Nesteyttäjää hän ei kertonut. Isometsä perusteli plasmalaajentajan käyttöä liian alhaisella hemoglobiinirajalla 175 (nämä tiedot katsoin Jari Isometsä-tapauksen tiedotustilaisuudesta ja wikipediasta). 

 

Myöhemmin kisoissa Hemohessistä jäi kiinni kolme muuta suomalaissta mieshiihtäjää ja kaksi suomalaista naishiihtäjää, ja rangaistuksena oli kahden vuoden kilpailukielto. 

STT:n vuoden 1998 doping-uutisointi-oikeudenkäynti oli 1999, ja myöhemmin asiaa "kalibroitiin" uudestaan. Yksi Lahdessa 2001 dopingista kiinnijäänyt tunnusti dopingin. Isometsä ei ole tunnustanut epon käyttöä (eikä siten ole käyttänyt). Testeissä kyseiset henkilöt eivät ole jääneet kiinni, lukuunottamatta hemohessiä, joka siis on kielletty aine, mutta ei paranna suoritusta, vaan alentaa hemoglobiiniarvoa, joka joka ihmisellä on erilainen, ja joillain luontaisesti korkeampi kuin toisilla.

Ymmärrän tai luulen ymmärtäväni kyllä miksi asiasta ei kannata puhua ja pyrkii unohtamaan asia. Myöhemmässä oikeudenkäynnissä yksi Lahdessa kärynnyt kertoi, mitä oli käyttänyt, ja sai potkut työpaikastaan.  Jos urheilija jää kiinni, hänet kyllä minusta jätetään seurausten kanssa aivan yksin, minusta siinä on jotain kaksinaismoralistista ja epäreilua.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavasti Isometsän elämää ja uraa avaava postaus!
    Eipä ollut Isometsän elämä silkka pöljäpäivää vaan tuli mieleen se surullinen tarina jäniksenpojasta...
    Tuon viimeisen lauseesi näkemyksestä on helppo olla samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isometsä on onneksi puskenut eteenpäin ja ollut kaupallisilla kanavilla kommentaattorina.

      Poista