Reijo Mäki: Lännen mies, Otava 2008, sivumäärä 398.
Reijo Mäen Lännen mies on onnistunut Jussi Vares -seikkailu, joka totuttuun tapaan koostuu monesta juonilangasta.
Juonilanka 1: Martin kaupunginosassa tapahtuu kolme peräkkäistä murhaa. Tarinan kuluessa Pizzaketjun yrityskaupalla rikastunut Danny Boxberg pestaa Vareksen tutkimaan murhia.
Juonilanka 2: Länsi-Berliini 1982. RAF:n Punaisen armeijakunnan "taistelijat" kaappavat ministerin ja tämän lapsen.
Juonilanka 3: Jussi Vares eksyy Margareetan asuntoon, jonne jumppahetkien jälkeen saapuu aamusella aviomies. Margareetalle tulee ero, mutta Jussi välttelee Margareettaa, joka on aiemmissa osissa esiintyneen raivotar Elisabeth Ekbergin kaksoissisar. Elisabeth seurustelee moottoripyörägangsterin Taco Puuntaan kanssa, joka antaa opetuksen Varekselle, joka kostaa. Jussi vuokraa oman kerrostalonsa putkiremontin vuoksi asunnon Martista. Jussi asuu Krister Sulanderin kuolinpesän asunnossa yhdessä Lenin-papukaijan kanssa. Asunnossa on Humphrey Bogartin kuvia ja elokuvajulisteita, ja paljon punakirjallisuutta. Lenin-papukaijan jälkeen asuntoon tulee vielä Kristerin sisarentytär Irma, joka on paossa eroprosessiaan väkivaltaisesta hollantilaismiehestään.
Nämä kolme juonilankaa etenevät, uusia yhteyksiä alkaa näkyä. Miten Länsi-Saksan ministerin kaappaus 1982 ja puna-aate vaikuttavat 2000-luvun Turkuun? Lopulta tapahtuu Martissa neljäs murha. Saadaanko maaninen murhaaja kiinni?
Reijo Mäki on onnistunut minusta hyvin tuossa Punaisen armeijakunnan kidnappauksen (ja sen epäonnistumisen) kertomisessa ja sen kuvaamisessa, miten joukkio jatkoi elämäänsä. Mäki valottaa kutakin juonen palasta, ja aivan kirjan lopussa palaset alkavat loksahdella paikalleen ja sitten näkyy rikosten ja petosten irvokas kuva. Kun juonilangat yhdistyvät, alkaa kipinöinti ja sitten kipuilu.
1. Punaisen armeijakunnan RAF:n terroristi Bunuel kirjoittaa päiväkirjaa kidnappauksesta, päiväkirjamerkintöjä on aina joka osan alussa. Bunuel on suomalainen, kuten operaatioon osallistuvat Bardot, Bonanza, Brando ja Bogart. Teosta jää kiinni saksalainen Karlheinz Mensch, joka saa elinkautisen vankeustuomion. Hänet vapautetaan 25 vuoden kakun jälkeen hyvän käytöksen vuoksi. Tämä ei ole "kuka sen teki" -dekkari, vaan ehkä ketkä murhaavat ja miksi, en paljasta suoraan motiivia, enkä edes uhreja, mutta alusta saakka on selvää, että Mensch on tullut kostamaan.
Reijo Mäki & Jussi Vares ovat mainio kaksikko, josta kertovat dekkarit sopivat ja itselläni sijoittuvat usein kesäaikaan. Mukavia sopivasti huumorilla sipaistuja dekkareita.
VastaaPoistaHauskasti nimetyt henkilöt kuten Karlheiz Mensch, jossa lienee nimensä mukaisesti riittävästi ihmisyyttä vapautuakseen hyvän käytöksen vuoksi.
Ketkät murhaavat ja miksi on huomattavasti kiinnostavampi lähtökohta kuin kuka sen teki!
Kauniit kuvat siivittävät Vareksen Turkua surullisenkuuluisine funinkulaareineen, joten tervetuloa Vares-postausten jatkolle, joista ei valitusvirsiä täältä päin tulla hymisemään:)
Kiitos. Tulen bloggaamaan niistä vareksista joista en vielä ole blogannut. Useimmissa (ei kaikissa) bloggauksissa on kuvia myös.
PoistaPitäisi tosiaan kokeilla jotain Vares-dekkaria. Saattaisin tykätä. :)
VastaaPoistaNäissä taso vaihtelee paljon, pidin tästä ja tuo RAF-asia kiinnostaa.
PoistaKakolan hotellissa käynyt kun vanha koulukaveri Olli Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta ne asiat hommannut niin loistavasti.
VastaaPoistaKakolanmäelöä on nyt hotelli, ravintola ja kalliita asuntoja.
PoistaVareksia on tullut luettua ennen blogiaikaa ja elokuvatkin olen katsonut jo pariin kertaan, viimeksi muutama päivä sitten. Tykkään Reijo Mäen huumorista ja henkilöhahmoista.
VastaaPoistaOlen päättänyt lukea ja blogsta kaikista Vareksidta, eli niitä bloggauksia on tulossa. Samalla katson miten sarja on muuttunut.
Poista