sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä



Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässäranskankielinen alkuteos Le tour du monde en quatre-vingts jours, julkaistiin 1872.


Jules Vernen Maailman ympäri 80:ssa päivässä on Vernen tunnetuimpia teoksia, ja todella hyvä. Kirjan alussa esitellään romaanin päähenkilöt Phileas Fogg  ja Jean Passepartout. Phileas Fogg on Reformiklubin jäsen. Hänestä ei tiedetä juuri mitään. Hän viettää hyvin säännösteltyä ja tarkkaa elämää. Hänen rahojensa alkuperää ei tunneta, mutta tiedetään hänen olevan aito herrasmies. Phileas Fogg on hyvin tarkka tavoissaan. Hänen palvelijansa James Forsterin työsuhde päättyi kun hän toi hieman liian kylmää partavaahtoa Foggille. Partavaahdon olisi kuulunut olla 30 Celsius-asteista, mutta se oli vain 29 asteista. Tämän vuoksi Phileas Fogg palkkaa palvelijakseen Passepartoutin, joka on viettänyt kirjavaa elämää, ratsastanut sirkuksessa, ollut nuorallatanssija, toiminut palomiehenä ja lopulta kamaripalvelijana. Passepartout on 30-vuotias.

Tarina alkaa toinen lokakuuta 1872, kun Fogg asuu Saville-row 7:ssä. Reformiklubissa Phileas Fogg pelaa vistiä viiden miehen kanssa, jotka ovat insinööri Andrew Stuart, pankkiirit John Sullivan ja Samuel Fallentin, panimon omistaja Thomas Flanagan sekä Englannin Pankin johtaja Gauthier Ralph. Seurueella on kaksi puheenaihetta. Englannin Pankista on 29.9.1872 anastettu 55 000 puntaa, sillä aikaa kun virkailija on kirjannut ylös kolmen shillingin ja kuuden pennin summaa (First things first:). Toinen puheenaihe on maailman avartuminen, joka vaikeuttaa pankkirosvon pakoa. Phileas Fogg lupaa matkata maailman ympäri 80:ssä päivässä ja lyö vetoa siitä näiden viiden "herrasmiehen" kanssa. Matkareitti luonnostellaan klubilla ja on seuraava: Lontoosta matkustetaan Sueziin, jonne saavutaan viikossa laivalla, sieltä laivalla Bombayhyn (13 päivää), edelleen junalla ja norsulla Kalkuttaan (3 päivää), sieltä Hongkongiin laivalla (13 päivää), sieltä Jokohamaan laivalla (6 päivää), San Franciskoon (22 päivää), junalla New Yorkiin (7 päivää), sekä laivalla ja junalla Lontooseen (9 päivää). Fogg sanoo, että tämä aikataulu ottaa huomioon kaikki viivästykset.

Passepartout on kummissaan, kun Fogg ilmoittaa, että illalla on lähtö. Fogg nostaa pankista 20 000 puntaa eli puolet omaisuudestaan matkakassaksi. "Hienot vetokumppanit" ovat saattamassa Foggia, jonka lähtö aikaansaa mediamyrskyn, jonka kuluessa Foggia aletaan epäillä pankkiryöstäjäksi, ja hän saa peräänsä poliisi Fixin. Vanha lordi Albermale on ainoa, joka luottaa Foggiin ja  lyö hänen puolestaan 5000 punnan vedon. Tämä pankkiryöstöepäilys on monessa kohdin hidastamassa ja estämässä Foggin matkustamista, mutta muitakin vastoinkäymisiä on.

Matka taittuu siis laivalla Sueziin, jossa Fix yrittää turhaan pysäyttää Foggia. Bombayhin saavutaan etuajassa Mongolia-laivalla, josta jatketaan junalla Kalkuttaan. Intiassa tapahtuu vastoinkäymisiä ja onnenpotkukin. Passepartout menee temppeliin kengillä, josta joutuu pakenemaan kengittä. Fix yrittää saada heitä Kalkuttassa heidät vankilaan ja onnistuukin. Passepartoutille tuomitaan 30 päivää vankeutta ja Foggille 15 vuorokautta, sillä hän vastuussa palvelijastaan. Fogg maksaa takuut yhteensä 2000 puntaa. Junamatka Kalkuttaan on päättyä huonosti. Junarata ei ole vielä valmis, mutta Fogg ostaa norsun 2000 punnalla. Hän hankkii myös hyvän norsun hoitajan, jolle lahjoittaa lopulta norsun. Tässä kohtaa sattuu merkittävin tapaus koko kirjassa. Ystävykset päättävät pelastaa rajahin lesken roviolta. Roviolta ruhtinattaren hakee Passepartout. Leski nimeltään Aouda on kauppiaan tytär, nykyisin orpo ja leski, hän on saanut englantilaisen kasvatuksen. Fogg lupaa viedä hänet sukulaisten luo Hongkongiin. Intian osuudessa on paljon huomioita paikallisista tavoista ja uskonnoista, mutta kiinnitän huomiota erään matkustajan ammattiin, hän oli indigon ja oopiumin kauppias, tuolloin laillista jälkimmäinen siis ja tuottoisaa.

Rangoonilla Hongkongiin tullaan myrskyn vuoksi myöhässä. Yokohamaan liikennöivä Carratic on kuitenkin vielä satamassa. Passepartout ostaa liput ja hytit. Aoudan sukulainen muuttanut Hollantiin, joten Aouda matkustaa Eurooppaan. Fix haluaa viivästyttää Foggia, ja vie Passepartoutin oopiumluolaan ja huumaa tämän. Passepartout toimitetaan kuitenkin satamaan ja Carnaticiin. Laiva lähtee etuajassa eikä Fogg ehdi siihen. Fogg ei tiedä palvelijastaan ja antaa Hongkongissa ohjeet lähettää hänet Englantiin, ja vuokraa Tankadere -nimisen veneen ja matkustaa myrskyssä Shanghaihin, josta viime tipassa pääsee nousemaan Yokohaman laivaan. Fix, joka on saanut Yokohamasta vangitsemismääräyksen, lyöttäytyy Foggin matkaan. Tarkoituksena on jatkaa edelleen San Franciscoon.  Yokohamassa Passepartout pestautuu sirkuksen klovniksi. Fogg ja Aouda ovat katsomassa esitystä ja ottavat palvelijansa mukaansa ja matkustavat  yhdessä General Grantilla San Fraciscoon oikeassa ajassa eli saapuvat 3.12.1872 aamulla ja lähtevät illalla junalla kohti New Yorkia. San Franciscossa vietetään päivän verran, siellä pöyhkeilee eversti Proctor, joka kukkoilee junassakin, ja Fogg aikoo kaksintaistella hänen kanssaan. Kaksintaistelu keskeytyy intiaanien hyökkäyksen vuoksi. Passepartout otetaan vangiksi, ja Fogg lähtee intiaanien perään. Passepartout saadaan vapaaksi, mutta juna on jo mennyt. Foggin mukana pysyvä Fix ehdottaa kulkuvälineeksi lumella kulkevaa rekeä, jossa on purje. Reet kulkevat nopeasti ja he vaihtavat junaan Omahassa, mutta myöhästyvät New Yorkista lähteneestä laivasta 45 minuuttia.

Fogg ostaa paikat nelikolle Speedy -nimisestä aluksesta ja matka Liverpooliin alkaa, mutta matka etenee liian hitaasti, ja Fogg ostaa koko laivan ja alkaa polttaa laivan puuosia ja he pääsevät Irlantiin ja sieltä laivalla Liverpooliin, jossa Fix vangitsee Foggin. Fogg luulee, että on 21.12.1872 ja määräaika umpenee klo 20:45. Joten kaikki on lopussa, tai veto on käytännössä hävitty. Oikea varas James Strand  on otettu kiinni kolme päivää sitten ja Fogg myöhästyy määräajasta 5 minuuttia.

Henkilöt
Tarinan keskeiset henkilöt ovat toisilleen outoja. Fogg palkkaa Passepartoutin aamupäivällä, kun jo illalla lähdetään matkaa.  Fix, joka elää omaa fantasiaansa mestarisalapoliisista ja palkkiosta, tapaa Passepartoutin vasta Suezilla, ja Foggin tätä myöhemmin. Rouva Aouda pääsee joukkoon matkalla Kalkuttaan. Matka ja varsinkin tällainen matka osoittaa kuitenkin ihmisen luonteen.

Phileas Fogg on periksi antamaton, kuten Vernen "sankarit" (kapteeni Nemo ja kapteeni Hatteras) yleensäkin hänen ajatuksistaan ei anneta juuri tietoa, mutta Fogg on hyvin periaatteellinen, nopea päätöksissään ja järkähtämätön. Fogg on englantilainen herrasmies. Häntä kutsutaan monesti herrasmieheksi. Mikä on englantilainen herrasmies? Moitteettomat käytöstavat, sivistynyt, kohtalaisissa varoissa eikä tee rahvaanomaisesti työtä? Luultavasti Fogg on käynyt sisäoppilaitoksen, rikastunut joko siirtomaissa tai saanut perintöä. Englantilaisen herrasmiehen ympäristö on miehinen, sisäoppilaitokset ovat vain pojille, armeija on ollut miehille, ja Reformi-klubissa kuhnuroi vain miehiä.

Jean Passepartout on hyvinkin hyvä ihminen ja ranskalainen. Hän pelastaa pyyteettömästi ruhtinatar Aoudan roviolta.  Aouda on leski, hän on kuitenkin Foggia nuorempi. Vernen kirjoissa ei hempeillä, eikä näytetä rakkautta.  Ruhtinatar rakastaa Foggia, Fogg taas ei välitä lainkaan siitä, että Aouda on leski. Vaikka Foggin tiedot ja kokemuksista naisista vaikuttavat vähäisiltä, hän englantilaisena herrasmiehenä tietää, että avioliitossa hän selviää, ja varmasti selviääkin. Fogg on nimittäin todellinen herrasmies, toisin kuin muut kerhon kuhnurit. Aouda on hyvin vahva nainen, hän on mukana matkalla täysin siemauksin, eikä valita eikä rutise. Kun "vedon häviämisen" jälkeen Fogg on alamaissa, Aouda tekee tuohon ajankohtaan nähden yllättävän ratkaisun, hän kosii Phileas Foggia, joka on menettämässä omaisuutensa 20 000 puntaa. Fogg otti matkalle mukaan toiset 20 000 puntaa ja kulutti niistä 19 000 puntaa. Passepartout muuten jätti kaasuhanan päälle, mutta vain 79 päiväksi, sillä  kiertäessään itään hän on voittanut tuon yhden päivän. Tämä ilmenee kuulutuksista. Reformiklubille tulee kiire, ja kaikkia koirien ystäviä ehkä kirpaisee tieto, että kaksi "kirjakoiraa" kuolee Foggin rynnistäessä vaunuilla "kerhoystäviensä" eteen juuri oikeaan aikaan. Alttarille astellaan sitten seuraavana päivänä, koska Aouda suostuu ottamaan Foggin rikkaana miehenäkin.

Tällaista on suuri kirjallisuus, uskomatonta seikkailua, käännekohtia, ja onnellisia loppuja. Kirjamaailmassa pitää hyvän voittaa paha.

Jules Vernen Maailman ympäri kahdeksassakymmenessä päivässä on loisto kirja.

****
Ranskalaista kirjailijaa Jules Verneä (1828 - 1905) pidetään seikkailu-  ja scifi-kirjailijana, koska hänen ajatuksensa tekniikasta oli aikaansa edellä. Tässä ei varsinaisesti ennustettu mitään uutta, vaan kaikki oli jo olemassa. Maailma kylläkin suppeni varsin nopeasti, lennätin yleistyi, polttomoottori ja puhelin keksittiin. ...

Jules Vernen Kapteeni Hatteras -trilogiasta olen blogannut TÄÄLLÄ.
Jules Vernen Kapteeni Grantin löytymisestä olen blogannut TÄÄLLÄ.
Jules Vernen kirjasta Sukelluslaivalla maapallon ympäri TÄÄLLÄ


Maailman ympäri 80:ssa päivässä oli myös mukava piirrossarja, johon kommenteissa viitataan, tässä VHS-videon kansi. Sarjaan oli lisätty kaksi henkilöä, eli Tico Passepartoutin kaveriksi, sekä paha Transfer, joka yritti kaikin keinoin sabotoida Fogin matkantekoa.

12 kommenttia:

  1. Tuttu tarina vaikka kirjaa en ole lukenut. Olen lukenut Vernen kirjoista ainoastaan Matkan maapallon keskipisteeseen joskus vuosia vuosia sitten. En tiedä, miksi en ole oikein kirjoihin intoutunut, vaikka filmeinä tarinat ovatkin olleet ihan antoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin piirretyn sarjan Matka maan keskipisteeseen, mutta en ole lukenut kirjaa.

      Poista
  2. Tämä totta tosiaan aikaansa edellä ollut teos on tullut luettua useampaan otteeseen, ja postauksesi kirvoitti esiin sen monimuotoiset ja hauskat tapahtumat sekä taitavasti luodut henkilöt. Hyvää Palmusunnuntaita & virpoin varpoin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, itse en ole virpomisiäissä, mutta ovella on käynyt pikku virpojia.

      Poista
  3. Mainio kirja, joskin tämä on niitä kertoja jolloin leffa (tai tässä tapauksessa animaatiosarja) on vielä parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Lisäsin VHS-videon kansikuvan tähän, enää puuttuu VHS-video, mutta sarja on katsottu TV:stä.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Elokuvia on kaksi, joista olen nähnyt myöhemmän eli 2004 version, jossa Jackie Chan on pääosassa on Passepartout, vuoden 1956 elokuvan pääosassa Foggina on David Niven, prinsessaa esitti Shirley MacLaine, elokuvassa oli jopa Frank Sinatra, Buster Keaton sekä Marlene Dietrich (Wikipedian mukaan :)

      Poista
  5. Samaa mieltä, loisto kirja. Lasten kanssa katsottiin tuota piirrettyä tv-sarjaa :)

    VastaaPoista
  6. Minusta Tico oli piristävä tv-sarjassa, mutta Transfer minusta meni yli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TRansferin silmänvälähdykset alkoivat itseänikin ärsyttää miltei heti ,,,,

      Poista