keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Ellery Queen: Kymmenes rikos


Ellery Queen: Kymmenes rikos, Uusi kirjakerho Gummerus 1983, Ten Days' Wonder 1948, suomentanut Matti Kannosto, sivumäärä 284. Teos on jaettu kahteen osaan ja "kymmeneen  päivään".

Howard van Horn herää yömajassa. Muistamaton  Howard soittaa Ellery Queenille, jonka hän on tuntenut ennen toista maailmansotaa Pariisissa. Howard on kuvanveistäjä. Hänen isänsä on upporikas monimiljonääri Diedrich van Horn, jolla on nuori vaimo Sally ja veli Wolfert ja siis paljon rahaa. Ellery Queen on salapoliisi ja salapoliisikirjailija. Ellery lähtee Howardin pyynnöstä Van Horneille. Mistä Howardin toistuvat muistikatkot johtuvat?

Van Horneilla Ellery törmää nuoreen hehkeään vaimoon Sallyyn, Howardin äitipuoleen ja hänen siippaansa Diedrichiin, jolla on koko Ellery Queenin tuotanto kirjahyllyssä. Diedrichin veli Wolfert on varsin nyrpeä. Myöhemmin ilmenee, että veljesten 99-vuotias äiti asuu talossa.

Kirja alkaa sekavasti ja kammottava lavastettu rikos tapahtuu ensimmäisen osan lopussa. Perheen jännitteiset suhteet ilmenevät hiljalleen. Howard on orpo, jonka Diedrich on kasvattanut. Howard sekä vihaa että rakastaa Sallya ja ihailee "isäänsä". Diedrich on maksanut nuoren vaimonsa koulutuksen. Talossa on viitteitä kolmiodraamasta. Lisäksi eräitä kirjeitä on varastettu. Kirjeillä aletaan kiristää.

Ensimmäinen osa päättyy murhaan, jolle Ellery Queen antaa selvityksensä.

Toinen osa on varsin lyhyt siinä Ellery tajuaa, että ratkaisu on ollut väärä ja vielä kerran hänen on kohdattava van Hornien hormamainen talo.

Kirjan nimi viittaa rikoksen tekotapaan. Kysymys on murhasuunnitelmasta, jossa kaikkia Raamatun kymmentä käskyä rikotaan.

Lisäksi oikeassa ratkaisussa Ellery Queen joutuu ratkaisemaan anagrammien arvoituksen. Kirjan asetelma ja loppuratkaisu, joka tapahtuu vuotta tapahtumien jälkeen on hitchcockmainen, tulee mieleen Vertigo punainen kyynel. Rikos oli hyvin pitkälle ennaltasuunniteltu ja Ellery Queenkin laitettiin näyttelemään narrin osaa. Queen osoittaa älyä ja ratkaisee pulman lopulta. Kirjan ratkaisu oli minulle monelta osin erittäin yllätyksellinen. Tosin tarina ei jälkikäteen tarkasteltuna kestä kriittistä tarkastelua. Suurin ongelma on sen behavioristisessa asetelmassa, ihmiset ovat monimutkaisempia kuin pelkät sätkynuket.

*****
Ellery Queen -tarinoita alettiin julkaista 1928, tämä on julkaistu 1948. Kirjoissa Ellery Queen on salapoliisi, joka merkitsee seikkailunsa "ylös". Hänen isänsä on poliisi Richard Queen, joka tässä kirjassa vain mainitaan.
Ellery Queenia kirjoittivat amerikkalaiset serkukset Frederick Dannay ja  Manfred Bennington Lee, ilmeisesti nimillä Daniel Nathan ja Manford Lepofsky, dekkareita on kymmeniä, ja loppuvaiheessa muut kirjoittivat loppuun tarinoita. Ruumiskirstun arvoitus on mainittu "Ellery Queenin pääteokseksi", se on julkaistu vuonna 1932. Teoskappaleessa oli Kyösti Salovaaran sisäkansiteksti  Queenin teoksesta Salaperäiset varoitukset.

*****
Tällä osallistun Oksan hyllyltä Rikoksen jäljillä -haasteeseen.
Tällä saa toisen rastin Le Masque Rougen kirja-bingoon, kategorian valitsen myöhemmin, mutta on ainakin dekkari, ostettu kirpparilta.

11 kommenttia:

  1. Ellery Queenia pitäisi varmaan joskus kokeilla joku kirja, nimenä on tuttu mutten ole koskaan sattunut lukemaan...

    VastaaPoista
  2. Minulla on jokin Ellery Queen isäni jäljiltä englanniksi pokkarina -- täytyypä yrittää jäljittää sitä ...
    Minulle tuli Ellery Queenistä mieleen Helene Hanff, joka aikoinaan kirjoitti kirjoista televisosarjaa. Hanff puolestaan tuli kuuluisaksi kirjastaan 84 Charing Cross Road, jossa on julkaistu kirjeenvaihtoa hänen ja lontoolaisen antikvariaatin työntekijöiden välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      84 Charing Cross Road on outo, mutta jos kohdalle sattuu kiinnostaa lukea.

      Poista
  3. Luin Ellery Queenia joskus vuosia sitten, ja muistelen pitäneeni kirjoista kovastikin. Tämä tosin ei kuulosta ollenkaan tutulta, mutta Queenia olisi jännä lukea uudestaan pitkän tauon jälkeen. Mitenkähän mahtaisivat kolahtaa nyt? Mainio haastekirja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteeseen tulee muitakin dekkareita, kesä on hyvää dekkarin luku aikaa, voi lukea ulkona ja kulkee helposti mukana :)

      Poista
  4. Joo, taitaa nuo olla vähän epätasaisia, mutta yleensä lukukelpoisia. Se että että parivaljakko kirjoitti eri tyylisiä juttuja, lienee vain hyvä. Oma suosikkini on aina ollut Yhdeksänhäntäinen kissa, joka vetää vertoja mille tahansa dekkarille tai ylipäänsä romaanille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, jos kohdalle sattuu niin luen Yhdeksänhäntäisen kissan. Onko Ruumiskirstun arvoitus hyvä?

      Tässä ratkaisu ylitti minun arvauskykyni, yleensä olen jotenkin hajulla tai tajulla, mikä ratkaisu on, tässä en :)

      Poista
    2. En muista Ruumiskirstun arvoituksesta mitään - liekö edes lukenut sitä!

      Poista
  5. En ole koskaan lukenut Ellery Queenin kirjoja, pitääkin joskus kokeilla, miltä nämä dekkarit maistuisivat. Kiitokset vinkistä! :)

    VastaaPoista