Sivut

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Hergen Tintti-sarja on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla



Tintti -sarjakuva on Keskisuomalaisen sadan klassikkokirjan listalla ja aiheellisesti.

Hergén luoma Tintti kestää aikaa. Tintin lähipiiri kasvaa aikojen saatossa. Milou-koiran jälkeen ilmestyy Tintin rinnalle uskollinen ja äkkipikainen Kapteeni Haddock ja sitten hajamielinen professori Tuhatkauno. Tarinoihin kuuluvat olennaisesti myös polisikaksikko Dupont ja Dupond sekä oopperalaulaja Bianca Castafiore, San Theodorosin vallankahvasta taisteleva kenraali Alcazar, vakuutusmyyjä Séraphin Lampion ja Tintin ystävä Tsang, jolle oli esikuvakin ja esikuvan ystävyys Hergeen oli aitoa ja näkyy albumeissa. Moulinsartin linnan hovimestari Nestor, Khemedin emiirin poika ilkikurinen Abdullah. Timtin päävastustaja on konna Rastapopoulos, ja Bordurian valtio ja siellä etenkin eversti Spontz.

Olen lukenut kaikki Tintit ja pidän niistä paljon, ja useat niistä ovat lähes täydellisiä ja niitä on loppuvaiheissa hiottu jopa liikaa, joten alkuperäinen reippaus ja karheus katoavat täydellisen ilmaisun tieltä, siksi Tintti-tarinan päättävä Tintti ja Aakkostaide on hiomaton timantti eli  Aakkostaide on raakile, mutta kiinnostava teos, vaikka on piirroksiltaan vain luonnostasolla, mutta tarinassa on alkuaikojen anarkiaa, ja analyysiä nykytaiteesta sekä tekijöiden, ostajien ja katsojien tiimoilla. Olen blogannut Tintin juhlakirjasta ja Thompsonin Tinttikirjasta.

ALBUMIT (jokaisessa linkki erilliseen postaukseen)


Tämä on siitä hyvä albumi, että sitä ei ole piirretty uudestaan. Maailmankuva on varsin puna-valkoinen, Tintti edustaa sitä valkoista, kuvat ovat musta-valkoisia.

Tässä taas on maailmankuva musta-valkoinen, mutta kuvat värillisiä. Toimintaa on, luulen, että olen lukenut uusintapiirretyn albumin. Ei henkilökohtainen suosikki uusintapiirrokset ovat hyviä, mutta tarina ei minusta toimi. Tintti seikkailee Belgian Kongossa kolonialismin henki minusta puhaltaa.

Tintti Amerikassa, 1932,
Tintti tässä selkeästi lehtimies, mutta joutuu tekemisiin Chigagossa Al Caponen kanssa ja narkoottisia aineita on kuvioissa. Piirretyssä tv-sarjassa tarina toimii paremmin kuin albumissa, ei henkilökohtainen suosikkini.

Faaraon sikarit, 1934
Faaraon sikarit on tärkeä tarina sikäli, että se jatkuu tavallaan Sinisessä Lootuksessa. Alkupään konnat Tohtori Muller ja Rastapopoulos konnailevat jatkossakin, mutta esitellään tässä. Huumausaineista on kyse.
Tästä albumista minulla on Otavan tuplatintti, josta yllä kuva

Sininen lootus, 1936,
Narkoottisia aineita näissäkin. Tässä on piirrosjälki aivan loistavaa. Mikä yksityiskohtien meri. Tsang esitellään Sinisessä Lootuksessa sen loppupuolella ja häntä etsitään albumissa Tintti Tiibetissä. Tämä on ollut poliittisesti iso albumi Japanihan miehitti kiinan osaa jo 1930-luvulla. Albumissa hieman haittaa nämä hermomyrkkynuolet, mutta piirrosjäljen yksityiskohdat peittävät muutamat juonen kömpelyydet.

Särkynyt korva, 1937 
Tyypillinen 1930-luvun albumi. Särkynyt korva tarinassa patsaan varkaus johdattaa Etelä-Amerikkaan, jossa tavataan kaksi kenraalia Tapioca ja Alcazar.Täekeitä herroja. Patsaan varkaus selviää, ja motiivi on timantti, mutta se putoaa mereen. Tämä albumi kannattaa lukea, jos lukee tarinan Tintti ja Picarot

Mustan saaren salaisuus, 1938
Mustan Saaren salaisuus on vauhdikas seikkailu, jossa painetaan väärää rahaa. Siinä on mukava gorilla, jonka nimi oli Ranko. Tohtori Muller konnailee.

Tämä on 1930-luvulla piirretyistä albumeista suosikkini, sitä on hiottu kauan ja hartaasti. Miloulla on alkupää albumeissa iso rooli. Bianca Castafiore laulaa ensimmäisen vaan ei viimeistä aariaansa. Syldavia - Borduria ristiriita nousee esille, ja tietyt konnat esitellään ensin. Isoja hieonoja kuvia osassa sivuja.

Tässä tulee ensimmäisen kerran Kapteeni Haddock. Hän on tässä vain juopporetku, ja kiusankappale kuten konna Allan toteaa, mutta sydän kapteenilla on kultaa, kunhan Haddock pysyy vain raittiina. Rapu esiiintyy säilykepurkkien kannessa, minusta tässä on hyvä arvoitus, ja toteutus.

Tässä näen yhtäläisyyksiä Muumipeikko ja Pyrstötähteen. Meteori putoaa maahan ja ihmiset odottavat maailmanloppua, sitten alkaa kilpailu, kuka ehtii meteoriittisaarelle ensin. Tintti ehtii, mutta saari on vaarallinen.  Kapteeni on varsin pienessä roolissa, vaikka on tutkimusaluksen kapteenina.

Näissä albumeissa Haddock tutustuu juuriinsa ja he tutustuvat professori Tuhatkaunoon, joka rahoittaa Haisukellusveneellään Moulinsartin linnan oston.

Nämä albumit ovat piirrosjäljeltään hyviä ja lempiseikkailuni. Moulinsartin linnaan tutustutaan, mutta Tuhatkaunon sukellusvene ja Yksisarvisen pienoismalli ovat suosikeitani. Lempialbumeitani.

Näitä tarinoita pelkäsin pienenä. Pelkäsin kirousta, inkan kostoa, ja lasipalloja. Auringon Temppelissä Tintti tutustuu nuoreen inkaan. Loppuratkaisu on hieno. Nyt uskallan jo lukea albumit.

Auringon Temppeli on minusta vielä parempi kuin Seitsemän kristallipalloa. Auringon temppelin kuvien värimaailman muutosta on hyvä seurata.


Tässä Sarjis-sarja Tintin kansi
Näissä tarinoissa käydään öljystä sotaa, ja toisessa juonitellaan aseilla ja orjilla. Molemmissa albumeissa on sheikin lapsi Abdullah. Hän jos kuka, osaa kepposten teon. Dupondtit syövät vääriä pillereitä, ja kuplivat ja kasvattavat hiuksia.

Näiden albumien hienous on se yksityiskohtien paljous. Päämääränä kuu albumissa on muuten tekstiä aivan älyttömän paljon. Tarinana on kilpajuoksu kuuhun, jossa on vain yksi raketti, mutta sitä yritetään kaapata.


Suunnitteluporukassa on ollut myyrä, aluksessa on "jäniksiä", vauhdikas seikkailu, jossa on suurta draamaa, ja tässä tarinassa on myös kuoleman tapauksia, hieman poikkeuksellisesti.

Tämä on joidenkin kriitikoiden lempialbumi. Tuhatkauno on tehnyt mullistavan keksinnön, joka hajottaa lasia Moulinsartissa. Tässä lienee jo Sanzotin lihakauppa -läppää. Moulinsartin linnan numero 421 eli Moulinsartiin linnaan soitetaan ja kysytään Sanzotin lihakaupaa, tämä on hyvä vitsi, jota viljellään onnistuneesti, kuten myös Tintin hovimestari Nestorin "epäonnelle". Nestorhan oli Lintusten hovimestari. Hyvä albumi ja jännittävä. Tätä albumia kannattaa verrata albumiin Castafioren korut, jossa tapahtuu samankaltaisia asioita. Puskissa lymytään, ja salaisuuksia on. Tässä pelissä on mullistava ase, joka diktatoorin käsissä saisi aikaan tuhoa, toisessa vain varastelevasta harakasta.

Tintti Tiibetissä, 1960
Tintti Tiibetissä on todella korkealuokkainen albumi. Tintti näkee enneunia, ja Tsangin kone on pudonnut, ja Tintti lähtee urhoollisesti häntä etsimään. Tintin ystävyys Tsangiin on aitoa. Tintti on suvaitsevainen. Tässä on värimaailmakin aivan erilainen kuin muissa Tinteissä. Sinisessä Lootuksessa on paljon punaista, mutta Tiibetissä on tunnetusti lunta, eli valkea on teoksen pääväri. Lopun munkit tuovat oranssin häivähdyksen. Valkoista käyttämällä muut värit erottuvat selvemmin, kuten Tsangin kaulahuivikin, joka on keltainen.
Tuhatkauno esiintyy vain alkukuvissa ja myöhemmin Haddockin unessa, Dupondteja ei esiinny, sen sijaan on siis Tsang ja uusi tuttavuus serpa Tharkey. Luostarissa Tintti arvotetaan korkealle, häntä kutsutaan Puhdas sydämeksi ja kapteenia Jyriseväksi ukkoseksi, ja Milou on kuin "aamun lumi". Lumimies kutsutaan jetiksi ja Miguksi.

Albumissa ollaan Moulinsartissa ja lopulta Castafioren korut katoavat.. Pienenä en ymmärtänyt tätä, nyt jo hieman paremmin. Tässä albumissa on jo eräs vähemmistö –ongelma, jota kuitenkin syytetään turhaan. Tässä on paljon Linnaan liittyvää yksityiskohtaa, erilainen, mutta erinomainen albumi. Tuhatkauno on kehittynänyt valkoiset (bianca) ruusut ja saa pusun Castafiorelta, johon Tuhatkauno on rakastunut. Castafiore taas kiusottelee Haddockia, joka inhoaa Castafioren sähläämistä (ei Castafiorea). Wagner on Castafioren pianisti, joka paljastuu toto-peluriksi. Tuhatkaunon tv:n asetukset eivät ole kohdillaan. Varas paljastuu lopulta ja on harakka.

Tämä albumi alkaa hyvin. Lopulta päädytään saarelle Rastapopouloksen armoille ja totuusseerumia käytetään. Loppu on kieltämättä liian ufo. Tässä lennetään Sydneyhyn lennolla 714, kun taas Lostissa lennettiin Sydneystä lennolla 815, ja molemmissa päästään saareen, jossa on salaisuuksia. Rstapopulos, Allan konnailevat. Totuusseerumia annostellaan. Lopussa ufot nollaavat muisteja. Loppukuvassa Lampion katsoo tv:tä. Itseasiassa en tiedä, onko lento 714, se kyllä kuulutetaan albumissa, sillä kyse on Carreidasin totisen ja kitsaan miljonäärin yksityiskoneesta. Carreidasilla on keltainen kaulahuivi, kuten Tsangilla albumissa Tintti Tiibetissä.

Tämä albumi on kyyninen kuvaus maailman muuttumattomuudesta, avioliitosta. Harlekiinien vaatetus on värikäs. Tässä on monta tuttua kenraalia, tutkimusmatkailijaa, ja oopperalaulaja on joutunut arestiin Etelä-Amerikassa, ja Haddock, mutta myös joogaava Tintti tulevat apuun. Alcazar saadaan valtaan, mutta mikä muuttuu. Tämä jäi viimeiseksi albumiksi, joka saatettiin loppuun.

Tässä tarinassa on sitä jotakin, vaikka se on pelkästään luonnostasolla. Vanha vihollinen Rastapopoulos konnailee. Tämän tarinan olisi pitänyt valmistua, mutta nautitaan tästä :)


Tintti Haijärvellä on filmistä tehty albumi. Tuhatkauno on keksinyt esineiden kopiointilaitteen. Syldaviassa tapahtuvan seikkailun konna on Tintin arkkivihollinen Roberto Rastapopoulos.
***
Belgialainen Herge oli oikealta nimeltä Georges Remi (1907 - 1983). Hän antoi vain muutamia syvää luotaavia haastatteluja, mutta niissä hän kertoi, että kaikki päähahmot kuvaavat häntä itseään. Tintti ihanne-minää, ja kapteeni kärsimättömyyttä ja halua olla rauhassa. Tänne olen postannut siitä.  Olen postannut myös Tintti-aiheisista Tinti juhlakirjasta täällä ja Thompsonin Herge ja his creations täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti