Sivut

perjantai 15. huhtikuuta 2022

Simone Buchholz: Revolverisydän

 

Simone Buchholz: Revolverisydän, alkuteos Revolverherz suomentanut Anne Kilpi, Kustantamo Huippu 2019, sivumäärä 307.

Hampurilaisen Simone Buchholzin (s.1972) Revolverisydän on ensimmäinen osa Chastity Riley -sarjassa. Teos alkaa Hampurin satamasta, kun Elben  vedestä löytyy alaston tyttö peruukki päässä, mutta skalpeerattuna. Syyttäjä Chastity Riley on rikospaikalla ja soittaa pomolleen Georg Fallerille. Tämä on ensimmäinen sarjamurhaajan uhri. Poliisivoimat aloittavat järjestelmälliset tutkimuksensa, joihin kuuluvat ruumiinavaukset, rikospaikkojen analysointi, tekijän profilointi ja kenttätyö.

Pääpaino dekkarissa on Chastity Rileyn elämän ja menneisyyden kuvauksessa. Chastity asuu yksin traumojensa kanssa. Hän on varttunut amerikkalaisen isänsä kanssa. Äiti on häipynyt toisen miehen matkaan. Kun Chastity on riittävästi varttunut, isä on tehnyt itsemurhan. Isän muistoa kunnioittaakseen Chastity on lukenut oikistutkinnon ja on nyt syyttäjä.

Chastitylla on lämpimän platoninen suhde pomonsa Georg Falleriin, poliiseista Calabretta suojaa monesti Chastityä. Italialaisjuurien vuoksi Calabrettaa kutsutaan Vitoksi.  Chastityllä on lämmin ja toisinaan fyysinen suhde naapuriinsa entiseen murtovarkaaseen ja nykyiseen lukkoseppään Henri Klatscheen. Chastityn lähin naispuolinen ystävä on  kahvilanpitäjä Carla Velos. Chastity on futisfani ja käy FC St. Paulin kotiotteluissa. 

Takakannessa dekkari tyylilaji on tiivistetty Hamburg Noiriksi. Chastity vaeltaa Sankt Paulin kaupunginosassa ja Reberbahnilla. Chastity arvaa murhaajan, verkko tihenee, ja jännitys, loppu on kihelmöivän jännittävä.

Chastity Riley -sarjan  Revolverisydän avaa uudenlaisen dekkarigenren Hamburg Noirin, jossa kynnetään kuonaisia katuja, jossa tukahdettu kiima purkautuu murhina, jonka poliisi joutuu selvittämään.

Anekdootteja: Yhden uhrin nimi on Henrietta Auer. Kirjassa puhutaan myös baarista Blaue Nacht, joka on seuraavan suomenneten kirjan eli Krokotiiliyön saksankielinen nimi, ja mistä kirjan nimi tulee. Tässä eletään kesää 2006, jolloin Saksassa oli jalkapallon MM-kisat, ja jotka Italia voitti.

Revolverisydän vakuutti ja luin muut sarjan suomennetut osat, joista bloggaukset ilmestyvät lähikuukausina.

****
Chastity Riley -sarja
1.  Revolverherz 2008, suomennettu Revolverisydän, 2019, tästä on Kirsin bloggaus
2. Knastpralinen, 2010
3. Schwedenbitter, 2011
4. Eisnattern, 2012
5. Bullepeitsche, 2013
6. Blaue Nacht 2016, suomennettu Krokotiiliyö 2019
7. Beton Rouge 2017, suomennettu Verikuu 2020
8. Mexikoring 2018, suomennettu vuonna 2021.
9. Hotel Cartagena 2019.suomennettu vuonna 2022.
10. River Clyde 2021. suomennettu 2024 Purppurasade.

6 kommenttia:

  1. Hamburg Noir istuu hyvin teosta kuvaamaan.

    Napakasti nakuttavaa ja sanakäänteillä ilottelevaa, herkullista ja osin ronskiakin tekstiä, joka ei turhiin jorinoihin taivu. Buchholzin näppärä sanaruletti riemastutti kuin myös Anne Kilven käännös, joten kyllä vaan lukeudun mieluusti kirjailijan vankkaan ihailijakaartiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistan Verikuu-bloggauksesi. Luin ensin tuon Krokotiiliyön, jonka jälkeen päätin lukea koko sarjan (bloggaukset siroteltu lähikuukausiin). Kustantamo Huippu kommentoi instagramissa Mexicoringin postausta, että Hotel Cartagena ilmestyy suomeksi syksyllä.

      Poista
    2. Suurkiitos vinkistä, Cartagena meni varauslistalle!
      Lisäbloggauksiasi kiinnostuneena odotellen...

      Poista
    3. Näistä on vaikea blogata, koska juonta ei voi paljastaa ja tunnelmakin pitää itse kokea lukemalla.

      Poista
  2. Tää kyllä kiinnostaa lukea! Ja miksihän ihmeessä näitä sarjoja ei suomenneta järjestyksessä!?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota itsekin ihmettelen. Toivottavasti nuo välikirjat suomennetaan.

      Poista