Sivut

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Minna Canth: Papin perhe


Minna Canth: Papin perhe, näytelmä 1891. WSOY 1999, sivumäärä 133.

Papin perheen isä pastori Henrik Valtari on naimisissa Elisabethin kanssa, heillä on kolme lasta Jussi, Hanna ja seitsemäntoistavuotias Maiju, joka asuu vielä kotona. Näytelmän alussa Maiju pompottaa palloa, ja ilmoittaa haluavansa näyttelijättäreksi, ja arvostelee tätejä rouva Savenia ja neiti Vuoriota  joustamattomiksi ja perättömien juorujen levittäjiksi. Pappi-isä vaatii Maijua pyytämään tädeiltä anteeksi. Perheen vanhemmat lapset Jussi ja Hanna tulevat yhdessä ylioppilas Teuvo Rastaan kanssa kesäksi Savoon. Äiti ja Hanna lähtevät ompelemaan lähetysseuraan yhdessä tätien neiti Vuorio ja rouva Savenin kansa. Jussi ja Teuvo jäävät näyttelemään Maijun kanssa Ibsenin Nukkekotia.

Papin perhe -näytelmän ydin on isän vanhoillisuuden ja lasten uusien aatteiden törmäys. Pastori-isä on päättänyt taistella konservatismin puolesta ja aikoo satsata lehteensä Aamuruskoon, jonka päätoimittajaksi hän haluaa poikansa Jussin, joka on kirjoittanut Suomettareen, ja aikoo pestautua Nuoreen Suomeen. Jussi on vapaamielinen, mutta isä on uskonnollis-vanhoillinen. Isä aikoo keskeyttää tyttärensä Hannan jatko-opiston ja siten myös torppaa Hannan opettajahaaveet. Jussi lupaa maksaa sisarensa opintojen loppuun saattamisen, Jussi ei aio myöskään kirjoittaa Aamuruskoon (jossa on iltaruskon aate). Henrik Ibsenin Nukkekodissa  päähenkilö Nora on rohkea ja moderni nainen, ja niin Maijukin on. Isä kylläkin pitää kulttuurista, mutta ei suvaitse tyttärensä näyttelevän. Isä haukkuu jatkossa Jussin ja hänen vapaamieliset aatteensa, sekä naisasian ja työväenliikkeen kristinuskon vastaisena. Isä myös ilmoittaa, että Jussi ei ole enää hänen poikansa. Jussia puolustanut sisar-Hanna lähtee Jussin mukana Helsinkiin.

Maiju on masentunut isän ajettua Jussin ja Hannan pois. Teuvo Rastas, joka asuu lähellä. tulee Maijua tapaamaan. Maiju sanoo Teuvolle haluavansa pois, Teuvo, joka on tykästynyt Maijuun, luulee tätä ensin kosaisuksi, mutta Maiju haluaakin Helsinkiin teatteriin. Maiju on lähdössä junalle, kun  pastori tulee, he käyvät keskustelua, ja isä antaa leninkiin rahaa. Myöhemmin Maijun oletetaan olevan ostoksilla. Isä pitää lasten käyttäytymistä seurauksena äidin hellyydestä ja heikkoudesta lapsiaan kohtaan.

Hanna kirjoittaa lehteen vapaamielisiä juttuja, hän on pasifisti, Jussin mielestä maailma ei ole vielä valmis Hannan aatteille. Helsinkiin tullut Maiju on kärsinyt unettomuudesta, hänen sisäänpääsynäytöksensä on käsillä, mutta hä ei halua sisarten olevan katsomossa. Sen sijaan Teuvo Rastas näkee Maijun onnistuvan loistavasti. Kuin myrskyn merkki saapuu isä Helsinkiin, hän haukkuu poikansa (jota ei siis ollut sovistin maailmassa!) tämän kolumneista, ja raivoaa Maijun tullessa paikalle. Maiju pyörtyy, ja isä lopulta tulee järkiinsä, kun Hannan rakkaus pehmittää isän, vihaa ei voiteta vihalla vaan rakkaudella, joka on vapauttakin suurempi.

Minna Canth Papin perhe on hyvä kuvaus vanhoillisen isän hallitseman perheen jälkikasvun kapinasta isän mielivaltaa vastaan. Jussi on tervejärkinen poika, samoin Teuvo Rastas, mutta ehkä Maiju on kuitenkin perheen rohkein, koska uskaltaa vaalia omia lahjojaan, hän harjoittelee kotona salaa näyttelemistä, ja puhkeaa kukkaan yleisön edessä. Papin perheen teemoina ovat sukupolvien kohtaaminen ja ristiriidat, miehen valta perheessä, naisen asema kotona ja kodin ulkopuolella sekä uudet aatteet. Papin perhe poikkeaa Minna Canthin muista teoksista siinä, että näytelmässä ei ole pahoja ihmisiä, ja lopulta kaikki päättyy sopuun ja harmoniaan, toisin käy Työmiehen vaimossa ja Salakarissa. Anna-Liisa on vaikuttava näytelmä niin ikään, mutta kertoo lapsenmurhasta.  Köyhää kansaa on kuvaus köyhyydestä, kurjuudesta, ja hulluksi tulemisesta

*****
Minna Canth (19.3.1844 - 12.5.1897) oli suuri vaikuttaja naisten asemaan. Minna Canth oli naimisissa ja hänellä oli seitsemän lasta, Minna Canth oli alkuperäiseltä nimeltään Ulrika Wilhelmina (o.s.) Johnson. Canth jäi leskeksi 1879, ja julkaisi esikoisnäytelmänsä Murtovarkaus 1883.

Minna Canth bloggauksiani
Anna Liisa TÄÄLLÄ
Työmiehen vaimo  TÄÄLLÄ
Papin perhe TÄÄLLÄ
Köyhää kansaa TÄÄLLÄ
Hanna TÄÄLLÄ
Salakari Täällä

4 kommenttia:

  1. Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää, Jokke! Kiva, että otit osaa haasteeseen, linkitin postauksesi haastekutsuun. Papin perhe alkoi kiinnostaa lukea itsekin ja siihen tartun viimeistään ensi vuonna samaan aikaan. Canthilla on taito kirjoittaa tarkkaa ajankuvaa, hienoja havaintoja ja moderneja(kin), kestäviä hahmoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiton linkityksestä, vinkityksestä ja haasteesta.

      Canth on yksi suosikkini suomalaisista näytelmäkirjailijoista, ja tämä näytelmä päättyi onnellisesti, eli oli mukava lukea.

      Poista
  2. Ajankohtainen aihe ja hyvin analysoitu, kivasti myös linkkejä muihin kirjoitelmiin.

    VastaaPoista