Sivut

torstai 30. kesäkuuta 2016

Kari Hotakainen: Buster Keaton, elämä ja teot



Kari Hotakainen: Buster Keaton, elämä ja teot, WSOY 1991, Pokkaripainos 2012, sivumäärä.

Teos alkaa: Joseph Francis Keaton, Buster on lempinimeni  ... Kahlekuningas Harry Houdini antoi minulle tuon lempinimen ... tämän lähemmäs Buster Keatonia ei minusta päästä, sillä kuten kannessa lukee tämä on: "Sepitteellinen sukellus mykän elokuvan pienen miehen koomiseen maailmaan". Totta onkin, että Buster Keaton oli mykän elokuvan yksi suurista, hän syntyi 1895 ja kuoli 1966, hänen maineikkain elokuvansa oli Kenraali, joka esitettiin ensimmäisen kerran 1927


Trailer löytyy youtubesta, ja filmi on siis myös DVD:nä, trailerista näkyy tärkeimmät elementit eli Buster Keatonin kivikasvot, akrobaattisuus, junat ja filmin "miljöö" eli Amerikan sisällissota. Koko filmi noin 70 minuuttia löytyy youtubesta.

Wikipediasta katsoin niin Buster Keaton esiintyi vanhempiensa kanssa, oli kolmesti naimisissa, ensimmäisestä avioliitosta oli kaksi poikaa Joseph ja Robert, vaimojen etunimet olivat Natalie, Mae ja Eleanor.

Tämä oli siis "sepitteellinen sukellus" ja miltei kaikki on höpöhöpö-juttuja ja sekoitettu nykyaikaa ja keksittyä menneisyttä. "En pidä Yoko Ono äänestä enkä Irina Milanin laulusta"

BK muka asuu Bronxissa. Missä lienee asunut myös kirjassa "puhuva" Mike Tyson. joka on muuten syntynyt oikeasti noin viisi kuukautta Buster Keatonin kuolemasta. Yhteys tulee tietenkin nyrkkeilystä, Tyson oli raskaan sarjan maailmanmestari ja Keatonilla oli nyrkkeilykomediaa. Tänään on muuten Mike Tysonin 50-vuotispäivä.



Tämä on filmistä Battling Butler, joka kestää  71 minuuttia, mutta siinä on kyseinen nyrkkeilykohtaus, Keatonin hahmon nimi  elokuvassa on Alfred Butler.

Hotakainen antaa näkökulman "vaimolle" Darryl Valley-Keatonille, pojalle Harry Stantonille, joka myy rännejä Kälviällä, yllä on vaimojen oikeat nimet ja poikien.

Minusta kohtuullisen hyvä osio kirjassa oli mykän elokuvan muistilista, eli monesti huumoria tehdään täytekakuilla, junalla (varsinkin Buster Keaton), poliisilla, monesti mykät elokuvat ovat äänekkäitä, eli niissä tapellaan ajetaan kolareita. Täytekakku läjähtää harvoin tarkoitettuun paikkaan. Tappelut johtuvat esim. jonkun laudan osumisesta toiseen, joka virittää vimmaisen tappelun. Minusta tämä oli oiva osa, mutta itse ostin tämän teoksen  lähinnä oikean Buster Keatonin vuoksi, joka jäi sangen kuvitteelliseksi tämän kirjan sivuilla.

Minusta Hotakaisen paras teos on mestarillinen Juoksuhaudantie, josta vaatimaton bloggaukseni TÄÄLLÄ.

4 kommenttia:

  1. Jep, pitääpä tämäkin lukea uudestaan. Hotakaisen kirjoissa on syvyyttä. Minusta Juoksuhaudantie ei ole hänen parhaansa, vaikkakin populaarisesti varmasti "helpoin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      En ole Hotakaisen tuotantoa lukenut läpi, mutta esim. Jumalan sana ja Henkireikä olivat Juoksuhaudantietä huonompia, Klassikosta, josta en ole blogannut kyllä pidin. Iisakin kirkkoa ja Luonnon lakia on kehuttu. Tämä on ensimmäinen Hotakaisen romaani tietääkseni.

      Poista
    2. Klassikosta pidin minäkin. Hotakaisella on mukava "toistuvuus". Luonnon laissa se mielestäni tulee "toteen", joskin ehkäpä rosoisuus puuttuu ja on liiankin hyvä, hmm. Pitää ottaa oikeasti jokunen Hotakainen uuteen lukuun. Iisakin kirkkokin on ihan viihdyttävä, kuten nämä kaksi uusintakin. Kyllä koko tuotanto kannattaa lukea. Mutta ehkä pikku hiljaa alkaisin odottaa jotain repäisevämpää, tai jopa paluuta juurille (runoihin). Essee -kirjakin olisi jackpot.

      Poista
    3. Totta :)

      Hotakaisen novellikirja nuorille eli Näytän hyvältä ilman paitaa (2001) on minusta hyvä

      Poista