Sivut

sunnuntai 6. elokuuta 2023

Harri Laiho ja Juha Luotola: Leo-Pekka Tähti

Harri Laiho ja Juha Luotola: Leo-Pekka Tähti, Tammi 2020, sivumäärä 341.

Leo-Pekka Tähti (s. 1983, Pori) on suomalainen parayleisurheilija, joka on kelauksessa voittanut  viisi olympiakultaa, yhden hopean (Tokiossa 2021 kirjan ilmestymisen jälkeen) ja yhden pronssin, lisäksi hänellä on lukuisia MM- ja EM-mitaleja. Leo-Pekka valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 2017. 

Teos on kirja urheilijasta, ja on tässä sarjassa keskitasoa parempi sen urheilullisen otteen ja rehellisyyden vuoksi.

Kirja alkaa alusta, eli Leo-Pekka Tähden syntymästä, erityisjärjestelyistä sen jälkeen. Leo-Pekka oli vilkas lapsi, jota vanhemmat eivät pitäneet pumpulissa, eivätkä säälinnet itseään. Leo-Pekka oli aktiivinen lapsi, mukana pihapeleissä, kävi peruskoulun normaalissa luokassa, lukiossa oli vain portaita eikä hissiä, joten Leo-Pekka kävi Kauppiksen datanomilinjan.

Kirja raottaa verhoa tai raottaa ovea paraurheilumaailmaan. Leo-Pekka aloitti kelauksen pitkistä matkoista ja pelasi Raumalla pyörätuolikoripalloa. Tähdet asuivat Porissa, joten logistisia haasteita oli. Leo-Pekka on myöhemminkin pelannut koripalloa ulkomaillakin, mutta päälajiksi muodostui pyörätuolikelaus ja matkat lyhenivät. Valmentajana vuonna 2003 aloitti Juha Flinck, ja menestystä on tullut, Leo-Pekka on kelannut 100 metriä peräti 45 kertaa alle 14 sekunnin haamurajan (nyt 2023 jo useammin).

Mikä kirjasta tekee hyvän, on se, että asioita ei ole siloiteltu. Mikään ei ole tullut helposti, itsestään, vaan teoksessa käydään läpi myös haasteet ja pullonkaulat. Leo-Pekan isä on tehnyt suuren osan Leo-Pekan kelaustuoleista. Leo-Pekka valittiin vastab Rion paraolympialaisten jälkeen vuoden urheilijaksi, ensimmäisenä paraurheilijana.

Teoksessa käydään läpi myös paraurheilutähden siviilielämää, paraurheilun syntyä, vammaluokitusta ja  apuraha- ja sponsorikuvioita.

Leo-Pekan ennätys T54-sarjan 100 metrin kelauksessa on 13,59 (vuodelta 2009) ja maailman ennätys joka on 13,63, Lontoon olympialaisten 2012 alkuerissä). Parempaa aikaa ei "ratifioitu" maailman ennätykseksi, mutta on Suomen ennätys. Vuoden 2023 MM-finaalissa Leo-Pekka oli toinen ajalla 13,77, ja saavutti Pariisin olympiakisojen  T54-sarjaan  maapaikan Suomelle

****

Kirjoittajista Harri Laiho on Satakunnan Kansan urheilutoimittaja ja Juha Luotola on Satakunnan urheilutoimituksen päällikkö.

10 kommenttia:

  1. Itse teosta en ole lukenut, mutta mainitsemasi urheilullinen ote, rehellisyys avauksestasi heijastuva siloittelemattomuus ovat eittämättömiä ja ei itsestäänselviä ansioita elämänkerralle.

    Kiitos valaisevasta esittelystäsi! Pekka Tähti ansaitsee komean hatunnoston, kaiken kunnioituksen ja ihailuni huikealle uralleen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta.

      Vaikka Tähti jäi kakkoseksi MM-kisoissa hän otti hopean ylpeänä vastaan tämän kesän karkeloissa.

      Poista
  2. lukenut ruattalaisen David Legan kirjaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, katsoin iin hän on uimari ja meppi.

      Poista
    2. naimisis ja yhden tytön isä, leikkivät hänen rullatuolissa, talvella vetää tyttöä pulkkassa

      Poista
  3. Mahtava ura Leo-Pekalla. Nostan hattua hänelle ja hänen saavutuksilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos niin minäki ja siksi ostin kirjan, luin ja bloggasin.

      Poista
  4. Voittaja kun on voittanut itsensä monta kertaa ♥ Ihailen ja ihmettelen usein sitä kun luen tai kuulen ihmisistä jotka ovat isolla innolla ponnistelleet kohti haluamaansa päämäärää vaikka ei uskoisi että sen saavuttavat. Respect.

    VastaaPoista
  5. Kiitos arviostasi. Olen lukenut tämän teoksen ja se on mielestäni kirjoitettu todella hyvin. Hänet on tuotu esiin ihmisenä ihmisille. Teosta ei ole sävytetty ableismilla.

    Se on muuten pyörätuoli, eikä rullatuoli. Rulla tuoli on se vekotin, jota käytetään esim. toimistotöissä.

    Tämä ero tuolien välillä on syytä muistaa. Viittaan tässä aiempaan saamaasi kommenttiin.

    VastaaPoista