Sivut

sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Jörn Donner: Isä ja poika

 


Jörn Donner: Isä ja poika, alkuteos Far och son: en komedi 1984, suomentanut Rauno Ekholm, Otava 1985, sivumäärä 527.

Jörn Donner (1933 - 2020) sai kirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 1985 teoksella Far och son, eli tällä Isä ja poika romaanilla, joka samalla on kuudes itsenäinen osa Andersin suvun tarinasta. Jakob Andersin väitetään olevan kirjailijan alter ego, mikä yhteys tulee isän kuolemasta, poliittisesta suuntautumisesta ja ehkä suhdesopista. Ammatillisia yhtäläisyyksiä ei minusta ole, sillä Donner julkaisi novellikokoelman jo 18-vuotiaana, sen sijaan Jacob kynäili romaania, muttei julkaissut. 

Tämä teos kertoo Jakob Andersin elämästä  1950-luvun lopulla jälkeen jääneen käsikirjoituksen pohjalta. Jacob on avioitunut raskaana olevan on-off naisystävänsä kanssa, ja vastasolmittu avioliitto natisee enemmän kuin se kuuluisa heteka. Molemmat aviopuolisot Jakob ja Sigrid touhuavat sivusuhteissaan myös hetekassa eikä edes pieni Gunnar-poika liimaa paria yhteen. Sigridin vanhemmat asuvat Loviisassa, pikkukaupungissa on sisäpiirin juorut, mutta nekään eivät hetkauta epäsuhtaparia. Jakob säntää etsimään Itävallassa 1930-luvun alussa kadonnutta isäänsä, ja etsii itseään kaikilla tasoilla. Jacob kirjoittaa kommunistilehteen, on taannut kommunistiystävänsä Viking Sundin vekseleitä, ja lähtee Itävaltaan isänsä Salomon Kröckelin jäljille, mutta löytää hautausmaalta vain nuoren Marien sylin, jota nuuskii loppumatkalla enemmän kuin isänsä jälkiä. Lopussa tehdään yhteenveto Jakobin kohtalosta.

Teoksessa on sekaisin on kirjailijan omia tilityksiä poliittisesta tilanteesta, Kekkosesta sekä Unkarin (1956) ja Tsekkoslovakian (1968)  palautuksesta "neuvostososialismin" ikeeseen, Berliinin muurista, ja Länsi-Saksan "olemuksesta". Kirjan alussa mainitaan jopa Ilona Slupianek (s. 1956 itäsaksalainen kuulantyöntäjä ennätys 22.45, kultaa Moskovan olympiakisoista 1980), sekä Tiina Lillak (s. 1961 keihäänheittäjä, MM-kultaa 1983, olympiahopeaa 1984 ja ennätys 74,76).

Romaanin keskiosilla on kirjan paras anti, sillä Jörn Donner kertoo sukunsa saloja. Joachim Donner saapui 1700 Suomeen, ja vaihtoi alaa, ja toimi liikemiehenä. Jörnin professori-isoisä Otto avioitui toistamiseen Minette Munckin kanssa. Heidän poika oli fennougristi Kai Donner, joka kuoli 1935, Jörnin ollessa noin kaksi vuotta. Puuttuva isä on kirja kantava teema, joka yhdistää kirjailijaa, Jakob Andersia ja Gunnar-vauvaa. 

Vuoden 1985 Finlandia-palkintoehdokkaita oli kymmenen. Palkintoraadissa oli viisi jäsentä, yhtenä edellisen vuoden voittaja Erno Paasilinna.

****

Jörn Donner täyttäisi tänään 90 vuotta. Tästä kirjasta bloggasi myös MrRainfold.

Tämä bloggaus on osa "omaa" Finlandia-haastetta, johon voi kaikki reippaat bloggarit osallistua. Tässä lista 1980-luvun voittajiasta:
1984: Erno Paasilinna: Yksinäisyys ja uhma
1985: Jörn Donner: Far och son (Isä ja poika)
1986: Sirkka Turkka: Tule takaisin, pikku Shebarunoteos
1987: Helvi Hämäläinen: Sukupolveni unta, runoteos
1988: Gösta Ågren: Jär (Tääl) runoteos
1989: Markku Envall: Samurai nukkuu runoteos

6 kommenttia:

  1. Hyh, ei kuulosta kyllä yhtään kiinnostavalta! :D Mutta rämmittävä on jossain välissä, kun teen kanssa tuota Finlandia-haastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tämä menee yleissivistyksenä, odotin kirjalta enemmän kuin "sain".

      Poista
  2. Donneria voi hyvällä syyllä nimittää kulttuurin moniottelijaksi.
    Niinpä: isä ja poika, mutta kuinka monella onkaan tuo teeman puuttuva isä? Tärkeä teema, mutta muutoin en aikanaan tähän teokseen hetekan narinoineen oikein tuntumaa saanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotukset oli korkealla, mutta ei minusta päässyt oikein lentoon.

      Poista
  3. Olen aina ajatellut että Donner on tosi outo ja erikoinen, älykäs tyyppi. Monessa mukana. En ole kuitenkaan tutustunut hänen tuotantoonsa enkä vaiheisiinsa. Kiitos postauksesta 🌷

    VastaaPoista