Karl Ove Knausgård: Talvi, alkuteos Om vinteren 2015, suomennos Jonna Joskit-Pöyry, Like 2016, sivumäärä 238.
Karl Ove Knausgård (s.1968) on kirjoittanut herkän päiväkirjamaisen teoksen vaimonsa vatsassa olevalle tyttärelle, tai ihan ensin syntymättömälle tyttärelle, joka syntyy tammikuun lopussa. Kun kirjaa lukee pidemmälle, niin minusta Knausgård kirjoittaa itselleen ja pohtii monia asioita. Talvi -teos sisältää, kolme talvikuukautta ja niissä kussakin 20 "lukua".
Teos alkaa kirjeellä syntymättömälle tyttärelle:
2. joulukuuta. Olet maannut vatsassa koko kesän ja syksyn...
Raskaus on Linda-vaimon neljäs, jota Karl-Ove kauniisti kuvaa. Hän kylläkin kirjoittaa, "etteivät auringonpaisteiset, nauruntäyteiset päivät ole normi, vaikka niitä onkin. Me olemme toistemme armoilla." ss. 13-14. Knausgård kirjoittaa, että elämä on kärsimystä ja että koulussa on selvittävä yksin ja elämässä on kohdattava vaikeuksia.
Joulukuussa on esseitä eri aiheista, kuten Kuusta, vedestä. Pöllöjen muoto on Knausgårdin mukaan pyöreä, mutta pöllöt ovat pelottavia."Pöllö elää tappamalla pieniä eläimiä, se raatelee ne kynsillään ja nielee kokonaan". Esseissä pohditaan ihmisen evoluutiota, joulua lapsiperheen juhlana ja lunta. Knausgårdin syntymäpäivä on 6.12, jolloin hän on kirjoitushetkenä täyttänyt 45 vuotta. Lapset "yllättivät" päivänsankarin, joka oli tosin herännyt pari tuntia ennen heitä.
Syntyvä lapsi on siis perheen neljäs. Lapsen syntymääkin kuvataan ja kodin sotkuja, ja sitä, että lapselle on osoitettava rajat, mutta kuinka vaikeaa on olla jämäkkä, mutta ei liian ankara.
Esseet ovat kauniita, ja niissä on joitain hyviä huomioita, esimerkiksi että tuoli on vallan symboli.
Knausgård nimeää talven kuningas talveksi, ja pohtii, miksi alkoholi on kuningas juuri talvisin.
Kuningas Talvi = kuningas alkoholi?
Knausgård puhuu kirjojen teksteistä, jotka heräävät henkiin, kun ne luetaan, tarinat ja tavarat heräävät henkiin kertomusten kautta. Keskustelussa on sanoja tärkeämpiä elementtejä kuten sanaton viestintä ja tilanne kokonaisuudessaan.
Vauva syntyy tammikuun lopussa.
Talven teksti on hyvinkin erilaista kuin
Taisteluni -sarjassa, vaikka kyllä tyylin tunnistaa samaksi. Kokoelma päättyy lukuun
Ikkunat, jossa pohditaan sisä- ja ulkotilaa, ja ajatusvirta päättyy arkkuun
, "joka viimeisenä asuntonamme, viimeisenä suojanamme luonnonvoimilta, viimeisenä sisätilanamme hyvin pitkälti kieltää meiltä todellisen luontomme, vaikkakaan ei kokonaan, sillä jos asia olisi toisin, arkussa olisi ikkunat".
Karl-Ove Knausgårdin päiväkirjamainen esseekokoelma Talvi on pieninä annoksina hyvää luettavaa.
*****
Norjalainen Karl Ove Knausgård (s. 1968) on tunnettu etenkin tästä kuusiosaisesta Min kamp -sarjasta.
Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrallinen teossarja Taisteluni, on kuuluisin kirjailijan tuotoksista ja kertoo Korl Oven lapsuudesta, nuoruudesta, Ruotsissa olosta uusperheessä, ja romaanisarjan julkaisusta, sekä isän kuolemasta.
Olipa mukavalukuinen avaus, kiitos Jokke!
VastaaPoistaKnausgård on tuttu lähinnä juuri Taisteluni-sarjan tiimoilta, mutta nämä esseet kiinnostavat, joten meni varaukseen.
Aion ottaa selvää, miksi kuningas talven ja kuningas alkoholin välillä on yhtäläisyysmerkki ja istahtaa hetkiseksi todentamaan tuolin oleva vallan symbooli:)
Kannattaa varata kirjastosta. Tätä oli mukava lukea hiljalleen. Osasta esseistä sai paljon, mutta jokaisesta jotakin.
PoistaMinulla on mennyt ihan ohi, että Knausgård on kirjoittanut myös esseitä. Kuulostaa potentiaaliselta teokselta.
VastaaPoista😀
Poistanämä vuodenajankirjat on hienoja
VastaaPoistaMinulla on vielä Kesä, jota alan lukea kun tulee kesä :)
Poistanyt hoksasin et Lars Lerin kuvittanut, yks suurinpiä nyt, hänen tauluja ei varaa ostaa
VastaaPoistaRuotsalaisessa painoksessa on mainittu Lerin, muta suomalisessa kirjassa ei ole kuvia (en tiedä onko ruotsalaisessa), kannen kuvasta en löytänyt tietoa.
PoistaOm vintern innehåller också flera fantastiska illustrationer av konstnären Lars Lerin.
Poistatilasin kirjastos, lainannu joskus aikaisemmin
😀
Poista