Sivut

keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Suzanne Collins: Matkijanärhi

 


Suzanne Collins: Matkijanärhi, alkuteos Mockingjay 2010, suomentaja Helene Bützow, WSOY 2010, sivumäärä 362.

Suzanne Collinsin teos Matkijanärhi on bestseller-trilogia Nälkäpelin päättöosa. Nälkäpelistä on tehty huiman suosion saaneet elokuvat, kirjatrilogiasta puristettiin peräti neljä elokuvaa. Kirjan sankaritar ja minäkertoja on Katniss Everdeen, joka on päättöosan alussa 17-vuotias. Nälkäpelin järjestää Panemin diktatuurin hallintokeskus Capitol, joka kukisti vyöhykkeiden kapinan 75 vuotta sitten. Alistettuja vyöhykkeitä muistutetaan vuosittain kapinan kukistamisesta Nälkäpelillä, johon valitaan vuosittain kaikilta 12 vyöhykkeeltä tyttö ja poika kilpailemaan areenalle ja viimeiseksi eloon jäänyt voittaa. Nälkäpeliä näytetään TV:ssä. Nälkäpeli 74:n lopussa Katniss saa diktatuurin vihat päälleen uhkaamalla lopussa kaksoisitsemurhalla, jolloin voittajia oli kaksi - vyöhykkeen 12 tyttö-poikapari: Katniss ja Peeta Mellark

Kakkososassa Vihan liekit Katniss ja Peeta joutuivat Nälkäpelin voittajien kaudelle, joka päättyi kapinallisten väliintuloon. Katniss kaapattiin ilma-alukseen, jota hallinnoi salaperäinen tuhotuksi luultu Vyöhyke 13. Peeta jäi Capitoliin panttivangiksi. Capitolissa presidentti Snow haluaa pysyä vallassa, hän tuhoaa palopommeila vyöhykkeen 12, jossa Katnissin ja Peetan perheet asuvat. Gale, Katnissin ystävä on saanut Katnissin äidin ja pikkusiskon Primin turvaan Vyöhykkeelle 13, jossa asutaan maan alla piilossa luolissa.

Katniss taistelee omien painajaistensa kanssa, ja suhtautuu kyynisesti myös vyöhykkeeseen 13, joka on piileskellyt 75 vuotta maan alla. He ovat ydinaseidensa turvin tehneet sopimukset Capitolin kanssa. 

Nälkäpeli-trilogiassa tarkastellaan Katnissin kasvua, ja suhdetta perheeseen, Galeen, Peetaan, Capitoliin, ja Vyöhykkeeseen 13 sekä diktatuuriin ja sotaan. Sodassa on vain kärsimystä, kuolemaa ja huonoja valintoja. Luulen, että suosioon vaikuttaa se, että nuorten on helppo samastua Katnissin arvoihin ja ajatuksiin. Päättöosa on raju, eikä Katnisskaan välty menetyksiltä, kun sisällissota ulottuu Capitoliin. Henkiin jäävät menettävät läheisiään, saavat fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, mutta elämä kuitenkin jatkuu.

Sazanne Collinsin Matkijanärhi päättää Nälkäpeli-trilogia. Diktatuuri haluaa pysyä vallassa, mutta sorto aikaansaa sisällissodan, jolla on peruuttamattomia vaikutuksia.

Tuo oli lyhyt oppimäärä, pidempää oppimäärää kirjoitan alemmas. Matkijanärhen juoni loppuratkaisuineen löytyy suomeksi monilta sivuilta. Minusta juontakin tärkeämpää ovat kirjan teemat, joista yksi on diktatuurin mekanismit, ja vaikutus. Capitolissa presidentti Corolanius Snow on päässyt nuorena valtaan, ja raivannut vastustajat syrjään. Vyöhykkeellä 13 on kova kuri, ja presidenttinä Alma Coin. Coin ei pidä Katnissistä ja syykin on ilmeinen, Katniss on liian suosittu. Jos Coin ei ole diktaattori, hän haluaa itsevaltiaaksi, itsevaltiaat haluavat paistatella suosion valokeilassa ja heistä tulee diktaattoreita. Kapinalliset etenevät ja saavat vyöhykkeitä haltuunsa, ja ratkaisutaistelut käydään Capitolissa. 

Taistelut ovat verisiä, ja sodan kauhut tulevat ilmi lasten pommittamisessa. Sotaa käydään ihmisten mielissä, jokaisesta hyökkäyksestä tehdään propagandavideo, ja videoita myös näytellään. Peeta aivopestään Capitolissa, ja kun hän palaa, hänellä on päässä demoneja.

Katniss lähti vapaaehtoisena Primin tilalla Nälkäpeliin. Koko sisällissota on suurta Nälkäpeliä, jota näytetään TV:ssä. Katniss saa iskuja, ja haavoittuu, ja lopulta menettää sen ainoan syyn, miksi lähti Nälkäpeliin. Katniss joutuu tekemään valintoja, kenen puolella on, ja miten diktatuuri saadaan loppumaan. Miten käy Peetalle, pääseekö hän demoneistaan? Joutuuko Gale uudelleen pettymään (jos jää henkiin).

Lupasin lukea Nälkäpeli-trilogian läpi ja se kannatti. Trilogia antaa nuorille sankarin mallin, etenkin tytöille. Sota on kauheaa ja traumatisoivaa, ihmisiä kuolee, haavoittuu, mutta myös sekoaa ja traumatisoituu. Siviilit kärsivät, lasten lapsuus menee piloille, nuoruus muuttuu kauhuiksi. Diktatuuri tukahduttaa elämää, ja kylvää kuolemaa. Valtiaat juopuvat vallasta, itsevaltiaina, he pönkittävät asemaansa, muuttuvat vainoharhaisiksi. Vallanhimo muuttaa hallitsijan hirviöksi.

Nälkäpeli-trilogia on raadollista, ja liiankin totta. 

*****

Suzanne Collins (s.1962) on  amerikkalainen nuorten kirjailija, joka julkais ensin Alismaa tarinat, ja sitten nämä ) Nälkäpeli-teokset. Collins aloitti uransa käsikirjoittajana.  Nälkäpeli-trilogian osat ovat NälkäpeliVihan liekit ja Matkijanärhi.

2 kommenttia:

  1. Kyllä, tämä sarja on jäänyt mieleen hyvin, vaikka lukemisesta on kohta 10 vuotta. Diktatuurin mekanismeja se kuvaa häkellyttävän tarkkaan. Pidin kovasti Katnissin radikaalista ratkaisusta kirjan loppupuolella.

    VastaaPoista