Sivut

maanantai 31. tammikuuta 2022

Hugh Lofting: Tohtori Tattisen postitoimisto

                                     

                                                

Hugh Lofting: Doctor  Dolittle's Post Office, 1924, Penguin Books 1967, sivuja 265.

Hugh Lofting julkaisi Tohtori Tattisen tarinan vuonna 1920, ja jatkoi sarjaa nyt lukemani Doctor Dolittle's Post Office on sarjan kolmas kirja. Tohtori Tattinen on lääkäri, joka opetteli eläinten kielen ja ryhtyi eläinten lääkäriksi ja kokee uskomattomia seikkailuja. Hugh Lofting on kuvittanut itse teoksensa.

Tämä tarina alkaa kun Tattinen näkee Fantippon aluevesilä mustan naisen Zuzannan kanotissaan, Zuzannan mies on myyty orjaksi osittain siksi, että Fantippon posti ei ole kulkenut. Tattinen saa H.M:S Violetin ajamaan takaa orjakauppias Jimmy Bonesia, lopulta konna saadaan kiinni ja orjat vapaaksi, myös Begwe Zuzannan mies. Tattinen vie pariskunnan takaisin Fantippoon, jota hallitsee kuningas Koko. Tattinen ratkaisee postiongelman lintujen avulla, linnut lähinnä pääskyset toimittavat lentopostia. 

Postikonttorissa tarvitaan monenlaista osaamista, ja välillä ratkotaan postimerkkien ongelmaa, välin pakettien. Lontoosta lentää Cockney bird kertoo Lontoon kuulumiset omalla murteella.

Teos on jaettu neljään osaan, kirjan luvut ovat sopivan lyhyitä lapsille. Välin joku kertoo tarinan. Närhi kertoo tarinan esiäidistään, jonka aikana Kolumbus (1492) rantautuu Bahamalle. Lintujen lentely osoitti, että maa on lähellä. 

Myöhemmin Tattinen kehittää sääennustukset, löytää piilotetun saaren, jota asuttavat esihistorialliset Piffilosaurus. Tattinen ratkaisee myös sammuneen majakan arvoituksen. 


Tässä Tattinen opettaa eläinten kirjoitusta. Tattinen neuvoo eläimiä myös kirjeitse. Possu kysyy voiko pitää kihlasormusta nenässä. Tattisen mukaan voi.

Kapinan aikana Tattinen vangitaan ja laitetaan vankilaan ilman ruokaa ja juomaa. Hiiret tuovat hänelle pähkinöitä ja Tattinen saa vettä, lopulta vangitsija Ellebubun emiiri taipuu.

Tattinen saa kirjeen vanhemmalta sääprofeetalta Kilpikonna Mutanaamalta, jota hän menee tapaamaan. Kilpikonnan on hyvin vanha, on kokenut jopa suuren tulvan.


Hugh Loftingin Tohtori Tattisen postitoimisto on minusta hyvä lastenkirja, jossa on parasta Tattisen elämänasenne ja elämän arvot.

***
Englantilainen Hugh Lofting (1886 - 1947) on itse asiassa sangen kuuluisa kirjailija, ja Dr Dolittle on joillain listoilla rankattu klassikoksi ja on ollut englantilasilla 501 ja 1001 kirjan listoilla. Hugh Lofting oli diplomi-insinööri, joka haavoittui ensimmäisessä maailmansodassa. The Story of Doctor Dolittle on julkaistiin vuonna 1920, ja sitä seurasi kolmetoista Dr Dolittle -jatko-osaa, viimeinen vuodelta 1952 eli tekijän kuoleman jälkeen.

Osallistun tällä klassikkohaasteeseen täällä.

Eläimet osaavat puhua, eli Helmet lukuhaasteen kohta 20 rastittuu.

8 kommenttia:

  1. Hyväntuulen teos! Tohtori Tattinen on sympaattinen ja mainio persoona, Loftingin kuvittamana ja etenkin tuo tarina osa kului sekä omissa käsissä että ääneen luettuna ja se oli poikien ehdoton valinta iltalukemiseksi, jos kysyttiin.
    Kuten toteat: asenne & arvot kohdallaan; tattista vaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tattinen on hyvää lukemista lapsille. Meillä oli tuo suomenkielinen Tattinen, mutta tämän luin nyt aikuisena. Kiitos kommentista :)

      Poista
  2. Idea on tuttu, mutta en ole lukenut enkä perehtynyt aiheeseen. Tuo suomalaisen teoksen kansikuva on kyllä maan mainio ja hauska ja herättää uteliasuuttakin. Kiitos, kun esittelit, nyt tiedän, että nimen tohtori Dolittle taakse kätkeytyy jotain muuta, kuin mitä pelkän filminimen aiheuttamaan ennakkoluulooni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo kansi on mainio, ja kirjakin, ja pidin tästä jatko-osastakin.

      Poista
  3. Kummallisesti tämä lastenkirjaklassikko oli minulle täysin tuntematon. Hienoa, että nostit sen esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitso. Yllättyin aikanani, että tämä oli joillain englantilaisilla kirjalistoilla, mutta mukava kirja, varsinkin jos olisi lapsi vielä :)

      Poista
  4. Oi joi, miten tämä on mennyt minulta aivan ohi. Ilmeisesti ei ollut muodissa enää silloin kun luin omille lapsille 70-luvun lopusta eteenpäin eikä näitä kirjoja ehkä ollut oman lapsuuden koulukirjastossakaan.
    Kiva kuvitus - onko sekin kirjailijan vai näkyykö kuvittajan nimeä? Myös suomalaisen kirjan kansi on hyvä? Kuka lie sen tekijä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kuvitus eli ainakin nuo mustavalkokuvat ovat kirjailijan omaa, ja on mukava kirja. Doctor Dolittle kirjoista on otettu uusia painoksia aivan viime vuosinakin. Ykköskirja täytti 100 vuotta.

      Poista