Sivut

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Richard The Lion Heart



Richard The Lion Heart, tekstit L. du Garde Peach ja kuvitus John Kenney, Wills & Hepworth 1965, sivumäärä 52.

Richard Leijonamieli (1157 - 1199) oli Englannin kuninkaana Richard I:nä vuosina 1189-1199. Kolmas ristiretki, johon Richard Leijonamieli osallistui oli vuosina  1189 - 1192 (tämän kirjan mukaan).

Teoksen alussa kerrotaan, että Ristiretket olivat eurooppalaisten sotilaiden yrityksiä ottaa "takaisin" Jerusalem, jossa on Jeesus Kristuksen hauta (Jeesus on ylösnoussut, eli "Holy City that the body of Jesus Christ was laid in the tomb". Kolmas ristiretken tarkoituksena oli vallata Jerusalem Saladinilta. Kansikuvassa on englantilaissotureita, eli kaikilla oli asussaan risti merkkinä.

Rikhard (suomalaisen kirjoitusasun mukaan) oli Henry II.n kolmas poika, syntynyt Englannissa, mutta puhui Ranskaa ja asuikin Ranskassa äitinsä kanssa, ja kapinoi isäänsä vastaan yrittäen saada vanhinta veljeään valtaan. Richard oli kookas mies ja äkkipikainen. Sattumien summana Richardista tuli Englannin kruunun valtias, mutta kuninkaana oli hallituskaudestaan vain 7 kuukautta Englannissa, Richardilla oli nuorempi veli John (eli Juhana Maaton). Richard lähti mielellään Ristiretkelle yhdessä Saksan Frederickin ja Ranskan Philipin kanssa. Frederick tosin hukkui, mutta ristiretkeä jatkettiin. Palestiinassa oli Englannin, Ranskan ja Itävallan armeijat ja vastapuolella Turkin. Eurooppalaisilla oli omat välienselvittelynsä, kirjan mukaan herttua Leopold Itävallasta, ja Philip pelkäsivät ja vihasivat taitavaa taistelijaa Richardia, ja Philip palasi Ranskaan. Richard onnistui valtaamaan Jaffan, mutta Jerusalem jäi valtaamatta. Juhana aiheutti huolia Englannissa, ja Richard lähti paluumatkalle. Leopold pidätti hänet Itävallassa. Richard pääsi lunnaita vastaan vapaaksi ja palasi Englantiin ja pian kahinoi Ranskan kanssa.

Toisin kuin Robin Hoodissa annetaan ymmärtää, Richard ei ollut hyvä kuningas.

*****
Lawrence du Garde Peach (1890 - 1974) oli englantilainen käsikirjoittaja, tämä Adventure from History -kirjasarja lapsilukijoille, oli hänen käsialaansa vuosilta 1957 -1974.

7 kommenttia:

  1. Ei mikään pituudella pilattu teos, pintaraapaisu aikaan ja tapahtumiin ja kuten sanoit, se, että on lapsille suunnattu on myös tuonut omat rajauksensa. En itse ole juuri ristiretkistä lukenut Ivanhoe taitaa olla ainoa, joka jollain tavalla sivuaa aihetta tai aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on Ivanhoe hyllyssä ja lukulistalla.Tämä oli minusta hyvin kuvitettu ja tekstikin oli kiinnostavaa.

      Poista
  2. Aika tavalla väritettyä taitaa olla nuo Robin Hoodin seikkailut, niistä on tullut lasten satuja ja lapsille pitää nykyisin olla suht kilttejä satuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Robin Hoodista on balladeja 1400-luvulta vaikka hän eli samaan aikaan kuin Richard Leijonamieli eli 200 vuotta aiemmin. Kiitos kommentista.

      Poista
  3. Tätä Leijonamieltä en ole lukenut, mutta Robin Hood oli yksi suuria tyttöajan sankareitani ja hänen seikkailunsa tuli luettua hiirenkorville saakka. Oikeudenmukaisuus puri. Sopi siis hyvin myös - ainakin tällaisille inkkarileikeissä riekkuneille - tyttösille ja neitokaisille;)

    Mikähän lienee tarina Richardin erilaisen hahmon suhteen näiden kahden teoksen välillä, mielenkiintoinen kysymys?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös Robin Hood fani jo pikkupojasta alkaen ja niissä tarinoissa Richard Leijonamieli on sankari.
      Tässä brittikirjassa hän on - no ei ainakaan sankari.
      Hämmentävää.

      Poista