Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
Sivut
▼
sunnuntai 29. joulukuuta 2019
Sunzi: Sodankäynnin taito
Sunzi: Sodankäynnin taito, Gaudeamus 2015, suomentanut ja toimittanut Matti Nojonen, sivumäärä 190. Graafinen suunnittelu Jukka Aalto.
Sunzin Sodankäynnin taito on sodankäynnin ja johtamisen teos joka on yli 2000 vuotta vanha.
Sunzi eli Mestari Sun oli sotapäällikkö joka eli tiettävästi 510 -luvulla ennen ajanlaskumme alkua Matti Nojonen on kirjoittanut hyvän katsauksen teoksesta, sen syntyhistoriasta ja selittänyt erilaisia tausta ideoita.
Alla avaan hieman Sunzin ajatuksia, mutta on kyse minun tavastani ymmärtää ja osa on varmasti tulkittu väärin, tai tiivistetty väärin.
Sunzi pestattiin johtamaan joukkoja, kahakoita oli paljon sillä tuona aikana oli paljon vasallien johtamia eripuraisia ruhtinaskuntia. Taisteluja köytiin hevosten vetämillä taisteluvaunuilla, jossa kuljettaja, jousimies ja sotilas, jolla on peitsi ja keihäs. Jalkaväki koostui maaorjista. Teos perustuu toisenlaiseen aikakäsitykseen, kun ehkä meillä. Aika on syklinen, ja maailma on jatkuvasti muuttuva vuorovaikutusten kokonaisuus, Tästä seuraa, se, että taistelut eivät ole toistensa kopioita, eikä voittostrategiaa voi suoraan kopioida, koska olosuhteet muuttuvat.
Nykyisin opusta käytetään jonkin verran liike-elämässä (Aasiassa?) ja kamppailulajien parissa.
Sunzin ohjeet ovat hyvin käytännöllisiä ja järkeviä. Sunzin mielestä parhaiten voitto saavutetaan taisteluitta, tuhoamatta valloitettavaa kohdetta. Valloittaja ei hyödy pitkitetystä sodasta. Käytä armeijaa voittamiseen, ajan kuluessa aseet tylstyvät, ja joukkojen moraali laskee. Armeijan huolto köyhdyttää kotimaata, siksi muonavarat kannattaa ottaa valloitettavasta valtiosta. Jos vihollisen sotilaat pitää surmata, saata joukkosi raivoon. Jos omaisuus pitää anastaa, lupaa siitä palkkio. Palkitse voitosta, mutta älä pitkitetystä taistelusta.
Ohjeita sotapäällikölle
Vihollista kannattaa johtaa harhaan. Sunzi luettelee lukemattomia tapoja tähän. Jos olet voimissasi, teeskentele, että olet heikko, jos olet valmistáutunut, teeskentele että et ole. Jos olet vihollisen lähellä, aikaansaa vaikutelma, että olet kaukana.
Ohjeita vihollisen varalle: Jos vihollinen on järjestymätön, iske. Jos vihollinen on järjestäytynyt hyvin, valmistaudu itsekin. Vahvaa vihollista pitää välttää. Raivostunutta vihollista pitää ärsyttää, ahnetta houkutella.
Se joukko, joka ehtii taistelupaikalle ensiksi, on etulyöntiasemassa ja saa paremman aseman, ja on paremmin levännyt ja ehtii valmistautua ja järjestyä. Valmistautunutta vihollista vastaan pitää järjestäytyä, iskeä paikoista mistä se ei voi ennakoida. Levännyttä vihollista pitää väsyttää. Yhtenäiseen viholliseen pitää levittää hajaannusta. Kun vihollinen ei ole valmistautunut, pitää hyökätä kimppuun. Muita ohjeita on liikuta vihollista, uuvuta levännyttä, ja näännytä kylläistä.
Sunzi varoittaa sekaantumasta organisaatioiden tehtäviin ja hallintaan niitä tuntematta, silloin aiheutetaan vain hämmennystä upreereissa ja sotilaissa. Jos puututaan perusteettomasti voimasuhteisiin, menettävät alaiset luottamuksensa. Suuria joukkoja johdetaan yleensä samalla tavalla kuin pieniä, ratkaisevaa on joukon tai joukkojen organisointi. Kun vihollinen ei tiedä minkä taistelukentän valitset, hän joutuu valmistumaan monessa pankissa. Kahakoi, jotta oppisit, missä vihollinen on vahva ja missä riittämätön. Kenraali kokoaa armeijan ja heittää sen vaaraan.
Taistelurohkeus on sotilasjohdon asia. Joukkoihin saadaan rauhallisuutta, johtajan tyyneydellä ja oikeudenmukaisuudella. Kun tunnet vastustajasi, ja itsesi, et ole vaarassa. Jos et tunne itseäsi etkä vastustajaa, olet suuressa vaarassa.
Eläinten liikehdinnästä voi päätellä paljonkin, tässä muutama maininta linnuista:
Jos linnut nousevat lentoon, kysymys on väijytyksestä.
Jos linnut kerääntyvät vihollisen leiri on tyhjä
Puhuessaan asemoinnista Sunzi puhuu tulevaisuutta ennakoivista:
Puolustuksen mestarit piiloutuvat maan syövereihin.
Hyökkäyksen mestarit iskevät taivaan korkeuksista. s.79.
Loppuosassa päästään jo hyvin syvällisiä
Kuin aurinko ja kuu -yhden loppu on toisen alku.
On vain viisi perussäveltä, mutta niiden yhdistelmät synnyttävät enemmän värejä kuin on mahdollista nähdä.
Hänen voimakapasiteettinsa on kuin jännitetty jousi ajoituksensa kuin nuolen laukaisu.
Ole aluksi kaino kuin neitsyt
Myöhemmin kuin kirmaiseva jänis.
Takkutukan ansiokas bloggaus täällä.
Sota on aihe, jota yritän välttää. Mieheni taas tykkää sota-aiheista. Tämä olisi hänelle sopiva, kun kirjassa on yhdistetty taistelut ja johtaminen.
VastaaPoistaNiin tässä sota on tavallaan aika abstraktilla tasolla, vaikka konkretiasta puhutaan. Mielenkiintoinen kirja.
PoistaMainioita näkemyksiä tästä kiehtovasta teoksesta, joka herätti runsaasti ajatuksia ja jonka linkitin postaukseeni:)
VastaaPoistaVanha, toisenlaisen maailman ja aikakauden teos, mutta jollain tasolla edelleen paljon yleispätevää sekä yhteiskunnallisella että puhtaasti yksilötasolla.
Tämän kirmaisevan jäniksen kohdalla yksi vuoden antoisimmista kirjoista.
Ihminen on muuttunut joissain suhteissa yllättävän vähän
Poista