Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
Sivut
▼
perjantai 13. joulukuuta 2019
Matti Rönkä: Yyteet
Matti Rönkä: Yyteet, Gummerus 2017, sivumäärä 251
Matti Rönkän kirja Yyteet kertoo softayritys Varma-Datan muutoksista työelämän pyörteissä. Varma-Datan firman toimitusjohtaja Risto Kaarna vetäytyy hallituksen puheenjohtajaksi, ja myöhemmin kuolee. Uudeksi toimariksi tulee Tanja Lammio, joka käynnistää uudistukset, muutetaan, fuusioidutaan, siirrytään maisemakonttoriin ja kayädään parit yyteet.
Kirjan alussa Varma-Datan kahvihuone on leppoisa paikka, IS:n kymmentä kysymystä arvuutellaan, asiakkaille räätälöidään ohjemistoja, firman autoa lainaillaan. Lammio tuo ryhtiä työpaikkaan, hän nopeuttaa laskutusrutiineja, siirrytään uuteen, maisemakonttori, auton käyttö kielletään. Osa muutoksista on pelkkää simputusta, kuten firman parkkipaikan antaminen yksityisen parkkifirman käsiin.
Kirjan minä kertoja on Ville Koskela, teologian ylioppilas ja koodari, jolla on järkevä lääkärivaimo Leena, ja teini-ikäinen tytär sekä hulttioveli Jussi.
Kirjassa on kaksi jujua. Ensimmäinen on se, että Lammiota ei ole huvikseen otettu saneeraamaan ja fuusiomaan. Firma on ollut kuilun partaalla, ja Kaarna on myynyt siivut pääomasijoittajille, ja omistusta on myyty eteenpäin. Kyse on firman eloonjäämistaistelusta
Toinen juju on se, että kirjan henkilöt ovat Kaarna, Lammio, Koskela, Vanhala, Määttä, Salo, Lahtinen, Mielonen, Rahikainen, Hietanen, Viirilä ja Lehto ovat Väinö Linnan sankareita ja tässä parodioidaan Tuntematonta sotilasta. Tämä on teoksen suola ja sokeri. Tunetmattoman tapahtumia mukaillaan. Kaarna kaatuu ensinnä, Lehdon osa on surullinen. Koskela joutuu operoimaan Lammion ja miehistön välissä, ja juo firman juhlissa viinaa, ja rähisee ja uhoaa, Koskela syö koodia ja paskantaa bittiä. Alkuperäinen kuuluu "syö rautaa ja paskantaa kettinkiä", ihmettelin, miksei Ville ei syönyt bittiä, ja skiitä olisi tullut koodia? Hietanen saa natsat, mutta vastuu painaa.
Ehkä riemastuttavin juonen käänne, on kun fuusioitavasta firmasta tulevat koodarit Rocca ja Suzy, he ovat naisia, kuten osa muistakin tuntemattomista koodareista. He lisäksi ovat pari. Rocca ottaa ohjat käsiinsä, tekee korjauskoodit ja ottaa yhteen nipo-Lammion kanssa. Honkajokikin tulee firmaan puhumaan omiaan. Traaginen Ritaoja on jätetty pois.
Rahikaisen luonne on säilytetty, aina häärämässä puoliluvattiomia, mutta lojaali mies, samoin kuin kahvihuoneessa viihtyvä Vanhala. Määttä ottaa kannettavan olalle.
Matti Rönkä on kirjoittanut oivan ja helppolukuisen Yyteet-kirjan, joka rivien välissä viestii työelämän nykytilaa.
-Jos yritys tuottaa tappiota, on tehtävä jotain.
-Henkilöstö näkee muutokset lähinnä kielteisinä, ja kokevat hiostusta.
-Koska avoimeen kommunikaatioon ei pystytä, syntyy arvovaltataisteluita, ja työteho kärsii.
-Monelle "työt ovat aikuisten päivähoitoa" jossa pomot viristtelevät konkretiasta irrotettuja presentaatioita.
Minusta työelämä on vieläkin raadollisempi. Kilpailu kiristyy, ja työntekijöistä, ja etenkin pomoista kiristetään viimeisetkin mehut.
Arja on blogannut tästä NÄIN.
*****
Matti Rönkä (s.1959) kirjoitti mainion Viktor Kärppä sarjan, jonka päätösosat olivat Levantin Kyy ja Uskottu mies.
Matti Rönkä on jatkanut kirjallisia harrastuksia myös romaanilla .
Olen lukenut Röngältä vain Einon, josta tykkäsin kovasti.
VastaaPoistaTyöelämä on kyllä raadollista ja välillä rumaa touhua.
Vuorovaikutus on tärkeässä asemassa kaikilla elämän alueilla. Palaverikäytäntöjen pitäisi muuttua, nyt joka työpaikalla käytetään aika siihen, että pomot jaarittelevat yksinään ja alaisten kannattaa pitää suut kiinni. Jos sama aika käytetään yhdessä suunnitteluun niin sekin työaika tulisi paremmin käytettyä.
Totta pomot haluavat usein puhua niin, että muut kuuntelevat. Yhteissuunittelu on tekosta, josta tavoitteet ovat selviä.
PoistaTässä yyteessä oli ytyä ja tuo Tuntemattoman nimien käyttö vaikka olikin ehkä riskaabelia, onnistui Röngän taidoilla riemastuttavin ottein:)
VastaaPoistaRönkä on rauhallinen ja tasalaatuinen kirjailija, joka sopii moneen lähtöön.
Nykypäivän työelämästä on itsellä tietty käsitystä vain poikieni ja pojanpojan välityksellä, ja kyllä se lähinnä kuulostaa enemmän sodalta kuin siltä, kuinka itse pitkääkin päivää tarvittaessa tehneenä ja työniloa kokeeneena asian olen mieltänyt...
Totta. Työelämässä omalla käytökselläkin on merkitystä, mutta kyllä siellä on paljon konflikteja, ja yritysten välillä kovaa kilpailua.
Poista