Sivut

torstai 30. toukokuuta 2019

Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata


Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata, alkuteos Män kan inte våldtas 1974, suomentaja Kyllikki Villa, Tammi 2019. Sivumäärä 184.

Kirjan päähenkilö Tova Randers on 40-vuotias kaupunginkirjaston lainausosastolla työskentelevä yksinhuoltaja äiti. Aiemmin hän on ollut naimisissa Jon Randersin kanssa, mutta liitto on päättynyt eroon. Tova on jäänyt yksin kahden pojan Mickin (nyt 14 v), ja Jockumin (nyt 16 v) kanssa. Tovalla on tiukkaa, Jon on uusissa naimisissa, ja elatusapu on vain 308 mk 50 penniä.

Kirjan alkaessa Tova täyttää 40 vuotta ja päättää mennä ravintolaan. Illan päätteeksi hän menee miehen luo kuuntelemaan musiikkia. Mies lääppii, lyö, ja sitoo ja raiskaa. Kun Tova selviää sieltä, hän ei häpeänsä vuoksi ilmoita raiskauksesta poliisille. Toinen motiivi on se, että hän ei halua, että entinen aviomies saisi tietää, ja lapset hän haluaa pitää väkivallan ja pahan ulkopuolella.

Kirja jakautuu kahteen eri juonilankaan, jotka kietoutuvat toisiinsa, eli toiseen kuuluvat raiskaus, koston suunnittelu ja toteutus, ja toisessa, joka on toisella lukemisella mielenkiintoisempi, on  Tovan avioliiton kehitys, ja se, miksi eroon ajauduttiin. Tova on ollut avioliiton aikana vastuussa perheen arjen pyörittämisessä ja epäpätevänä oppikoulussa opettajana. Kuitenkin Tova on ollut seksuaalisesti vapaa ja miestään aktiivisempi. Kirjassa tarkastellaan Tovan miessuhteita sekä miesten ja naisten valtasuhteita avioliitossa, perheessä, työelämässä ja yhteiskunnassa. Miehet ovat torjuneet Tovaa, Tovan seksuaalisen vapautumisensa takia. Tätä ei sanota suoraan, mutta tulee kyllä ilmi.

Toisessa juonilangassa Tova selvittää raiskaajamiehen nimen, ja ammatin. Toimitusjohtaja Martti Wester omistaa yrityksen, joka myy kehyksiä ja peilejä. Martti on rehvastelija, ja keilaaja. myös pelimatkoilla hän kaataa naisia, vaikka sitten pakolla ja kehua retostelee paikoillaan. Tova on huomannut, että miehellä on todella pieni elin (ei selviä ajatteleeko Tova näin, vai onko?), eli mies kompensoi kokoa muilla tempuillaan. Tova kokee raiskauksen erityisen nöyryyttäväksi myös oman vapautumisensa vuoksi. Tova aikoo kostaa, mutta tajuaa pian, että tappaminen on väärin, mutta aikoo raiskata miehen. Juonilanka päättyy Tovan tunkeutumiseen asuntoon, sitomiseen, mutta rikoslain mukaan raiskaus on ollut (tuolloin) asianomistajarikos, miestä ei voi nainen raiskata, joten Tovan kosto kokee vesiperän.

Kirjan ytimen muodostaa (minusta) Tovan naiseuden, tasa-arvon ja väkivallan pohtiminen. Tova myös kasvattaa kahta poikaa polaariseen maailmaan, missä miehen ja naisen tasa-arvo on hyvin kaukana. Tova on steriloinut itsensä ottamansa abortin yhteydessä, mikä on vaikuttanut hänen intiimiin kanssakäymiseen, mutta varsinkin miesten suhtautumiseen häneen. Kuka pelkää itsenäistä naista? Useimmat miehet? Lopussa Tova joutuu katsomaan väkisinmakaamista hyvin yllättävästä näkökulmasta ja kirjan loppu on vaikuttava. Kukaan ei ole turvassa pahalta. Paha on meidän sisällämme.

Ajankuva on tarttunut varsin hyvin kirjan sivuille. Puhutaan Taisto Sinisalosta, ja kirjastossa kirjoitetaan kirjastokortteja, ja Tova etsii ja hankkii aineistoja tutkijalle. Vanhempi poika haluaa muuttaa maailmaa, on puna-aatteen pauloissa, mutta muutkin vietit ovat heräämässä, eikä pojalla näytä olevan välineitä hillitä viettejään?

Detalji:Ilmeisesti ihmisten pariutumisessa tuoksuilla on merkitystä. Martti Westerillä on Karin tuoksu sen miehen tuoksu, jota Tova jossain vaiheessa oli kaivannut ja jota hän ei myöskään saanut.

Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata on mullistava feministinen teos, jonka teemat puhuttavat edelleen. Tasa-arvo on ikuinen utopia, jota kohti on hyvä suunnata. Yhä uudet sukupolvet joutuvat ratkomaan vallan, väkivallan ja seksuaalisuuden ongelmia suhteissaan.

****
Märta Tikkanen (s. 1935 os. Cavonius) on suomalainen kirjailija, tästä kirjasta on tehty filmi, jossa päähenkilön nimi on vaihdettu Evaksi. Myös Martinin hahmoa on muutettu, hän on elokuvassa autokauppias. Filmissä Evalla on oikea ase, kirjassa poikien leikkipistooli.

Märtä Tikkasen uraauurtava runoteos on  Vuosisadan rakkaustarina olen blogannut myös Henrik Tikkasen Osoitetrilogian avausosasta Kulosaarentie 8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti