Timo T. A. Mikkonen: Takana loistava tulevaisuus. Tosikertomus kuvaruudun herroista ja narreista. WSOY, 1982, sivumäärä 337.
Lukemalla kirjan ehkä ymmärtää miksi Timo T. A. Mikkosella oli Takana loistava tulevaisuus. Kirja päättyy vuoden 1982 alkuun, jolloin kirjan mukaan "ohjelmajohtaja Tauno Äijälä oli ilmoittanut, ettei Timo T.A. Mikkonen -niminen henkilö enää koskaan esiintyisi Mainos-TV:n ohjelmissa". s.336.
Tämä kirja on Timo T.A:n subjektiivinen näkemys Mikkosen siihenastisesta urasta ja MTV:n johdosta. Suoraan tekstistä voi päätellä, että Mikkosella on ollut oma näkemys, joka isossa talossa johtaa aina hankauksiin.
Timo Mikkonen oli 8-vuotias, kun TV-lähetykset Suomessa Tesvision toimesta alkoivat. Myöhemmin alkoivat Yleisradion tv-lähetykset ja MTV. Eikä TV-vastaanottimiakaan ollut monessakaan taloudessa. Alkuun 11-vuotias Timo katseli televisiota kanttorin luona. Kun Timo oli 16-vuotias hankittiin TV-vastaanotin Timon isovanhempien luo, joiden luona Timo asui.
Vuonna 1965 Timo Mikkonen on seuraamassa Pasilassa Jetsonien (The Jetsons, piirretty usalainen sarja) lähetystä, kommelluksena oli, että tekstit eivät olleet kyseisen jakson, ja Liisa Keravuori joutui kääntämään jaksoa suomeksi 'dupaten'.
Ensimmäinen kuukävely 1969 oli iso tapahtuma, Mikkosen mukaan Neil Armstrong valittaa pölystä ennen laskeutumistaan kuun kamaralle, jossa hän astui niitä ihmiskunnalle merkityksellisiä askelia.
Kirja jatkuu lyhyin luvuin, päähenkilö valmistuu, ylioppilaaksi, käy varusmiespalveluksen ja saa nimeensä kirjaimet T.A, sillä Timo Mikkosia oli RUK:ssa monta. Mikkonen valmistuu 22-vuotiaana valtiotieteen maisteriksi, ja gradunsa pohjalta tekee Kriisi ’60 - ohjelmasarjan
Timo T.A. Mikkosen M-show oli Suomen ensimmäinen talk-show. Lähetyksiä oli vuosina 1971 - 1974, alkuun tiistaisin, myöhemmin myös lauantaisin. Ohjelma oli MTV:n, mutta tuli Ylen kanavalta. Ensimmäisessä lähetyksessä vieraina olivat vieraina Pekka Tiilikainen ja Jukka Kuoppamäki, myöhemmin jopa Kari Suomalainen. Ohjelmaformaattiin kuului sekin, että Timo T.A. myös lauloi vieraiden kanssa. Ohjelman lähtökohdasta Timo T.A kirjoittaa: "Vuonna 1971 oltiin jo kyllästyneitä villapaidassa röhöttäviin partaisiin, pitkätukkaisiin 'radikaaleihin'". s.107 sekä "Suomen kansa tarvitsi uuden miehen olohuoneisiinsa ihmeteltäväksi ja taivasteltavaksi. Ja sellaisen se myös sai. Timo T.A. Mikkosen" s.107. Ohjelma oli siis suosittu, mutta ilmeisesti Danny Kayen vierailu ei ollut kaikkein onnistunein. "Timo T.A:ta hirvitti antautua Kayen armoille tämä leikitellessä kaikkea ympärillä olevaa ja liikkuvaa ." s.130 sekä "Mestaus alkoi. Ja se jatkui samaan aikaan viikkoa myöhemmin. Timo T.A. oli sekä hämmästynyt että harmissaan". s.131. Gunnar Bärlundin eli GeeBeen suora haastattelu oli ollut GeeBeen kannalta 'nolo', ja Mikkosen mukaan Äijälä kielsi suorat lähetykset. M-Show lopetettiin vuonna 1974, ja lähetyksiä oli 75.
Vastoinkäymisiä on jokaisella, sensaatiolehdet halusivat Mikkosen mukaan hyötyä Mikkosesta, lähinnä Hymy ja Nyrkkiposti, joka Mikkosen mukaan oli epäonnistuneiden lehti, eräs epäonnistunut ryhmä on "maastamuuttajat", tämän luokittelua en enää ymmärrä, miksi maastamuuttaja on luuseri, minusta ei ole eikä maahanmuuttajakaan.
Timo T.A oli tuottamassa Miss Skandinavia -kilpailua, mutta seuraava työ oli palkitsevien ja ehkä palkituin eli U.S Media. Siinä Mikkonen oli USA:ssa kuvaamassa. Hänelle John F. Kennedyn traaginen salamurha oli musertava uutinen, jonka kirjan mukaan luki TV:ssä Heikki Kahila, joka sai tiedon kesken lähetystä. Mikkonen tonki U.S Median yhteydessä salamurhatutkimuksia ja salaliittoteorioita. Hän näki Dallasissa kuvatun Nixin filmin, jossa väitetään olevan "ylimääräisiä" hahmoja, joiden väitetään osallistuneen ampumiseen. Nykyisin tämä video on ainakin jossain muodossa Youtubessa, kuten muitakin kaitafilmivideointeja ampumistilanteesta. 1970-luvulla Timo T.A. näki niitä kaitafilmeinä ja valokuvasuurennoksina. Kirjassa lainataan filmien "analysoijaa", jonka mukaan Lee Harvey Osvald (1939 - 1963) olisi ollut koulukirjavaraston ovella, kun laukauksia tuli, eli "liian aikaisin".
Ylen Elävässä arkistossa, linkki avautuu toiseen ikkunaan TÄNNE Timo T.A. Mikkonen haastattelee "Floridan amerikansuomalaisia vuonna 1982. Vuoden 1970 Miss Suomi Ursula Rainio kertoo Floridan olevan kuin Peyton Place sanan varsinaisessa merkityksessä. "Täällä tiedetään toisten tekemiset ja tekemättä jättämiset paremmin kuin nämä asianomaiset itse", toteaa Rainio". Aiemmin Mikkonen on pitänyt Peyton Placea mullistavana sarjana.
Maikkarilla Mikkosen viimeiseksi suureksi tuotannoksi jäi Vuosikymmenen käännekohdat, 5-osainen sarja, jonka hän tuotti, olivat kuvaamassa esimerkiksi Bagdadissa ja Kirkukissa.
Mainos-tv alkoi touhuta omia uutisiaan, Mikkonen jäi sivuraiteille ja kuvaa prosessia, matkalaskunipotuksineen ja juttujen hyllytyksineen, Kymmenen uutiset alkoivat syyskuussa 1981 ja jatkuvat edelleen ilman Mikkosta. Timo T.A. Mikkonen sen sijaan juonsi myöhemmin Ylen hittimittaria, Elävästä arkistosta löytyy artikkeli ja jaksojakin TÄÄLTÄ.
Timo T. A. Mikkosen Takana loistava tulevaisuus -kirjan kerrontatekniikka on minusta kankea, mikä ilmenee yllä olevista lainauksista, kolmas persoona on minusta varsin huono tyylikeino, lukija etäännytetään asioista liiaksi, eivätkä omakohtaiset tunteet välity. Kirjassa on kuitenkin pioneerihenki, ja optimistinen ote, ja paljon yksityiskohtia television "historiasta".
Timo T. A. Mikkosen Takana loistava tulevaisuus -kirjan kerrontatekniikka on minusta kankea, mikä ilmenee yllä olevista lainauksista, kolmas persoona on minusta varsin huono tyylikeino, lukija etäännytetään asioista liiaksi, eivätkä omakohtaiset tunteet välity. Kirjassa on kuitenkin pioneerihenki, ja optimistinen ote, ja paljon yksityiskohtia television "historiasta".
*****
Timo T. A. Mikkonen (1947 - 2017) oli, kuten yllä ilmenee, kiistelty mediapersoona, jolla takana oli varmastikin loistava tulevaisuus. Koska Timo T.A. Mikkonen vaikutti tv:n alkuaikoina, en ole tutustunut M-show'hun tai kuunnellut myöhemmin hänen radio-ohjelmiaan. Mikkosten maailma sen sijaan on tuttu ohjelma, kuten Illan päätteeksi Timo T. A. Mikkonen.
Jokken kirjanurkka on 7-vuotias. Kiitos lukijoille ja kommentoijille. Seitsemään vuoteen mahtuu paljon elämää. Varsinkin työelämässä on ollut viime vuosina vaikeaa, ja koko ajan on vain vaikeampaa. Kirjabloggaus on hyvää vastapainoa sille stressille ja epävarmuudelle. Onnekkaita ovat kuitenkin ne, joilla on edes jonkunlainen työpaikka, perhe tai ihmissuhteita, koti, ja yhteiskunnan turvaverkostot, eli Suomessa ovat asiat minusta erityisen hyvin ja maa on turvallinen ja vakaa.
Onnittelut vuosista ja kyllä sitä tulevaisuutta on edessäkinpäin.
VastaaPoistaKiitos onnitteluista, tulevaisuutta jopa loistavaa on edessä päin.
PoistaOnnea seitsemästä kirjablogivuodesta. Se on jo melko pitkä aika ja siitä on hyvä jatkaa. Varmasti on niin, että bloggaus on hyvää vastapainoa vaikkapa epävarmalle ja stressaavalle työelämälle. - Itse olen jo eläkkeellä, joten bloggaaminen on mukavaa ajankulua. - Sinulla on niin mielenkiintoisia kirjavalintoja. Toki minäkin muistan Timo T. A. Mikkosen - sekä hyvässä että vähän vähemmän hyvässä.
VastaaPoistaKiitos, luen aika paljon toisten nurkista jääviä kirjoja, tämän vaimo toi jostain. Emmin lukemista, mutta ehdottomasti kannatti, ja oli jännittävä.
PoistaLukeminen kyllä rentouttaa :)
Kyseistä kirjaa en ole lukenut enkä Timo T.A.Mikkosen persoonaan halua ottaa kantaa muutoin kuin, että hän oli oman aikansa merkittävä mediapersoona ja ilman muuta tv-viihteen uranuurtaja.
VastaaPoistaLämpimät onnitteluni seitsenvuotiaalle; tuolloinhan on vasta taival alussa! Sinun monipuolisesti avaavia, mielenkiintoisia ja asiaanperehtyneitä postauksiasi on ilo lukea ja on erityisen mieluisaa, että nostat esille sekä vanhempaa että muutoin marginaalissa olevaa kirjallisuutta tämän yhä kiihtyvän uutuustulvan vastapainoksi. Kiitos tähän astisesta, sopii jatkaa samaan malliin, täällä pysytään taatusti lukusilla:)
Kiitos kiitoksista. Luen nykyään kirjoja jotka kiinnostaa ja olen kerännyt kotiin vanhoja kirjoja.
PoistaKankeudestaan huolimatta tässä oli joitain hyviä nostoja. Ei tässä jäänyt mitenkään epäselväksi, mitä TTAM ajatteli itsestään ja muista.