Sivut

maanantai 12. helmikuuta 2018

Seppo Koskinen, Tuomas Dahlström: Alisuoriutuminen työssä



Seppo Koskinen, Tuomas Dahlström: Alisuoriutuminen työssä, Edita 2018, sivumäärä 200.

Alisuoriutuminen työssä on työoikeutta käsittelevä teos, joka on suunnattu yritysten henkilöstöhallinnossa työskenteleville, esimiehille, juristeille, sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen asiantuntijoille.

Kirjassa on tarkasteltu alisuoriutumista, sen ilmenemistä, työnantajan velvollisuuksista ja oikeuksista alisuoriutumistilanteissa, työsuhteen päättämisestä alisuoriutumistilanteissa sekä alisuoriutumisasia riita-asiana tuomioistuimessa.

Perustuslain mukaan: "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä".  Työsopimuslain mukaan työsuhteen irtisanomisperusteen on oltava asiallinen ja painava. Itse en ole juristi, joten kirjaa oli antoisaa lukea. Hyvin usein työsuhteen päättämisen taustalla on tavalla tai toisella alisuoriutuminen, mutta  se "voi olla työsopimuksen päättämisperusteena ainoastaan silloin, kun kyse on työntekijän syyksi luettavasta viasta tai laiminlyönnistä".

Kirjan tekijöistä Seppo Koskinen on Suomen johtava työoikeuden asiantuntija ja toimii työoikeuden professorina Turun yliopistossa, aiemmin hän niitti mainetta Lapin yliopistossa, Koskinen on etenkin ohjannut kirjoitusprossessia. Toinen kirjan tekijä on OTM Tuomas Dahlström.

Kirja on erinomainen opas ylipäätään työsuhteen periaatteista ja asiantuntijoille siitä, mistä alisuoriutumisesta on kysymys, ja miten sitä torjutaan, ja milloin se voi olla irtisanomisen perusteena. Työsuhde alkaa rekrytoinnista, ja perehdytyksestä, ja jatkuu  mahdolliseen irtisanomiseen, tai työntekijä voi vaihtaa työpaikkaa. Aika harva työntekijä on töissä samassa tehtävässä koko työ- tai virkauransa ajansa. Minulla on käsitys, että vaikka Suomessa työllisiä on 2,5 miljoonaa, aika monelle työntekijälle ja viranhaltijalle työelämän kokonaisjuridinen asetelma on selvä. Työnantajille on hyvä hahmottaa, että mahdollista alisuoriutumista voidaan ehkäistä jo rekrytointiprosessissa.

Tämä on mainio perusteos hr-ammattilaisille, ja hyvin hyödyllinen esimiehille, miten suoriutumista edistetään työpaikoilla.



"Alisuoriutuminen voi heikentää työnteon tehokkuutta jopa puoleen normaalista työnteon tasosta". 

"Hyvä ja ehkäpä myös paras tapa lisätä työnteon tehokkuutta on alisuoriutumisen torjunta ja ennaltaehkäisy"

*****
Koska en ole juristi pohdin asiaa omalta näkökulmaltani luettuani kirjan, ja oltuani erääissäkin työpaikoissa.

Ensinnäkin joissain työpaikoissa voi olla vaikea havaita alisuoriutumista. Työpaikka voi olla niin iso, ja tulos muodostuu tiimissä monen tekijän summana.
*Jos työpaikalla esiintyy kiusaamista joku ahkera työntekijä voi joutua työpaikan syntipukiksi, hänestä tehdään ylikuormitettu alisuorittaja
* Joskus alisuorittaja voi olla ylipuhelias, eli virheet ja ongelmat heijastetaan toisen syyksi.
==> Tästä minusta seuraa se, että työnantajan on hankala puuttua asiaan, ellei johtaminen ja esimiestyö ole hoidettu hyvin.

*Työantajan työnorganisoinnissa saattaa olla ongelmia, jolloin koko työyhteisö alisuorittaa, kuten kirjassa todetaan, tällöin tulee eteen taloudelliset ja tuotannolliset syyt irtisanoa työntekijöitä.
*Kapitalisessa kilpailussa kannattamattomat yritykset poistuvat markkinoilta. Kyse voi olla alisuoriutuminen joka tasolla.
*Mitä pienempi yritys, sen isompi merkitys on yhdellä alisuorittajalla
*Monessa työssä on työn määrän tai laadun mittaaminen on vaikeaa. Miten mitataan peruskoulun kielen opettajan opetuksen laatua, entä määrää? Tähän viittaa kannen kuva viivottimineen.

*Oikeudenmukaista on minusta se, että työpaikalla huipputulosta tekevät työntekijät saavat pitää työpaikkansa, ja saavat parempaa ansiota, kuin  tahallaan alisuorittavat työpaikalla yksityisasioitaan hoitavat tai juoruilevat henkilöt.

Bloggaus on ollut minun osaltani todellista alisuorittamista, joten jatkan tätä joskus, kun en enää alisuorita.

2 kommenttia:

  1. Hyvä esillenosto ilman näin lukijana havaittavissa olevaa alisuoriutumisen häivää:) Alisuoriutuminen on kaikkinensa kiintoisa, vähemmän tutkittu ja esillenostettu aihe ja varmasti vaikeasti havaittavissa työympäristössä. Joskus käy myös niin, etteivät annettu tehtäväkenttä ja siihen osoitetut työkalut/valtuudet kohtaa.
    Erikoinen piirre koulumaailmassamme on myös tuo poikien alisuoriutuminen. Hikipingon maineen välttely istuu edelleen kuulemma tiukassa ja vaatii hyvää itsetuntoa edetä kykyjään vastaavalla tasolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Alisuoriutumisesta tiedetään vähän, eikä aina ole työntekijän "vika". Pojat tosiaan alisuorittavat ja nyt kun lukion jälkeisillä yo-kirjoituksilla haetaan jatkkon niin se aiheuttaa poikien korkeakoulu-uran vaarantumista, ehkä.

      Poista