Hammond Innes: Luola sivumäärä 264, Suuri Suomalainen kirjakerho 1971, alkuteos Levkas Man 1970, suomentanut Heidi Järvenpää. Kirjassa siis lukee vuosiluku 1970, mutta nettilähteissä 1971.
Hammond Innesin Luola on varsin haastava teos kerronnaltaan. Loppujen lopuksi bloggaaminen voi antaa täysin väärän kuvan koko tekstin luonteesta. Teoksessa merimies-poika etsii yhteyttä paleontologi-isäänsä, isä etsii todisteita ihmisen alkuperästä ja koluaa luolia. Akateemista väkeä etsii toisten tutkimuksia, tai yrittää paljastaa toistensa petollisuuden. Loppuosan tapahtumapaikalla Kreikassa lisäksi paikalliset viranomaiset yrittävät löytää tutkijoita, poika isäänsä, isä luolaihmisen maalauksia ja kalloja, tutkimuksen rahoittaja tutkijoitaan. Kuka lopulta löytää kenet?
Teos on jaettu neljään osaan. Ensimmäisessä osassa Talo Amsterdamissa minäkertoja Paul Van der Voort on käymässä ottoisä paleontologi Pieter Van der Voortin tykönä. Talossa vierailee liuta muita alasta kiinnostuneita etsimässä tutkijaa. Paul saa otto-isästään totuuden palasia. Kerronta on varsin hämärää, paloittaista, Paulin äiti on kuollut kuten isäkin, jonka sukunimi on ollut Scott. Pieter Van der Voort on julkaissut kaksi teosta Neuvostoliitossa, hän on ollut kommunistisen puolueen jäsen. Hän on yrittänyt julkaista kolmatta kirjaa Englannissa. Hän on saanut apurahan ja on ollut kaivauksilla Kreikassa, mutta on riitautunut ja lähtenyt pois ja on kateissa. Selviää myös, että Paulin ottoisä on myös hänen biologinen isänsä. Isän lisäksi myös hänen käsikirjoituksensa on kateissa. Tätä käsikirjoitusta etsii koko joukko hyvän- tai oikeammin pahantahtoisia tutkijoita joko julkaistakseen löydökset omissa nimissään tai mustatakseen kollegan maineen.
Toisessa osassa Etsivä ihminen Paul, jonka elämä on ollut risainen ja välit isään ovat olleet huonot ja olemattomat, lähtee salakuljettamaan antiikkitavaraa Kreetalta veneellä, mutta Paul haluaa koukata Kreikan länsirannikolle, missä isä on ollut viimeksi. Isästä ovat kiinnostuneita myös Kreikan eritasoiset poliisiviranomaiset, jotka epäilevät häntä agentiksi kommunistitaustansa takia. Tässä osassa isästä saadaan tietoa lähinnä keskustelujen kautta. Poliiseilla on oma näkemyksensä ja tutkijatovereilla omansa.
Kolmannessa osassa eli Välinäytösessä Aigean merellä kuullaan huhuja, että Holroyd -niminen van der Voortin kilpailija olisi löytänyt jotain merkittävää.
Neljännessä ja viidennessä osassa Ihminen tappaja ja Väkivallan perintö selviää löytyvätkö tutkija, ja todisteet ihmisen alkuperästä, siirtyikö ihminen tai sen esimuodot Eurooppaan Afrikasta vai Aasiasta, mikä oli Cro Magnonin ihmisen suhde Neandertalinihmiseen, lisäksi paljastuu miksi teoksen nimi on suomeksi Luola ja englanniksi Levkas Man, eli Leukasin luolissa käydään ja niiden kalliomaalauksia ihaillaan. Myös päähenkilön matkalle saadaan välietappi.
***
Teos kuvaa hyvin intohimoisia tutkijoita, jotka kilpailevat toistensa kanssa ja myös tuntevat kateutta. Tässä kateus muuttuu jopa vihaksi, koska toisen työtä yritetään siirtää omiin nimiin. Pieter van der Voort on tässä eteläafrikkalainen ja hän "buurina" tuntee epäluuloja englantilaisia kohtaan. Kerronta rakentaa palasista kokonaisuuden, ja paljon "maata" käännetään, eli teos on hyvin raskaslukuinen, mikä ei tarkoita, että se olisi huono.
En ole antropologi enkä varmaan koskaan tule olemaankaan. Kirjasta kuitenkin saa jonkin näköisen kuvan, miten tietoja kerätään ja mitä uhrauksia tiedemiehet tekevät, ja lopulta että kuinka raadollista kaikki voi olla.
Teoksessa on eräitä kiinnostavia viitteitä: ensimmäinen Raymond Dart -nimiseen henkilöön, jonka katsoin eläneen vuosina 1893 - 1988. Tämä Austraaliassa syntynyt eteläafrikkalainen tutkija löysi Taung-kallon, joka oli noin kuusivuotiaan lapsen kallo, ja sen epäiltiin olevan puuttuva rengas? Katsoin netistä teorioita ihmisen alkuperästä ja kehityksestä. Lisäksi kirjassa on mainittu kirjallisuuden nobelisti Maurice Maeterlinck ja hänen teoksensa La Vie des termites (Termiittien elämä) vuodelta 1926, tai kaivoin ranskalaisen nimen ja julkaisuvuoden netistä. Kirjailijan väitettiin plagioineen erään eteläafrikkalaisen työtä.
Teoksessa käsitellään paljon väkivaltaa. Paul on perämiehenä mennyt väliin tappeluun, ja aiheuttanut ihmisen kuoleman, tutkijat taistelevat kirjassa myös käsin ja astaloin, ja joku pääsee hengestään. Alkuihmisen väkivaltaisuudestaan puhutaan. Kreikan merialueilla tapahtunutta tilanteen kiristymistä Israelin ja Egyptin välien selvittelyiden aikana käsitellään, ilmeisesti tapahtuma-aika voisi olla niin myöhään kuin vuosi 1967. Kirjassa painotetaan myös Kreikan asemaa, monet naapurimaat olivat kommunistisia: Bulgaria, Albania ja Jugoslavia ja yhtäällä Turkki, jonka kanssa välit olivat viileät tai lämpimät, millä termillä välejä 1960-luvulla voidaan kuvata.
Luulisin, että älykkäämpi ihminen, ja kansainvälisestä politiikasta ja antropologiasta tietävä henkilö saisi kirjasta paljon enemmän irti. Minä sain irti vain tämän bloggauksen. Koin sekä tämän kirjoittamisen ja lukemisen varsin raskaaksi.
***
Hammond Innes (1913 - 1998) oli brittiläinen kirjailija.
Yläkuvan "luola" ei liity kirjaan mitenkään vaan sijaitsee Turun Stålarminkadulla, mitä luolassa on, en tiedä, kansipaperien puutteessa otin kuvan "luolasta"
Hienoa, Jokke, että jaksoit lukea ja varsinkin blogata. Sain joitain muistinpalasia kokoon, mutta kai se on vaikea ollut minullekin. Lukemisesta on aikaa.
VastaaPoistaKiitos, kaiken kaikkiaan laatukirja ja tutustuin tähän ihmisen sukupuuhun ja sen selvittämiseen ja selvittämisen aikeuteen.
PoistaSanotaan, että varsinkin bloggaus oli sangen hankalaa, mutta myös lukeminen, eli siihen oli saatu etsimisen vaikeus ja löytämisen haikeus, kirja ei päästy kovinkaan onnellisissa merkeissä, jos nyt ei alkanutkaan.