Sivut

lauantai 15. lokakuuta 2011

Anni Swan Ollin oppivuodet


Kannessa on selkeä asetelma: Olli ja Hillevi

Anni Swan oli minulle tuntematon kirjailija, vaikka on legendaarinen suomalainen lasten kirjailija. Luin Ollin oppivuodet lähinnä uteliaisuudesta, koska sanonnat Ollin oppirahat on ollut miltei jokapäiväisessä käytössä.

Teos lienee kirjoitettu vuonna 1919 (wikipedia) ja "perimäni" teos oli viides painos vuodelta 1948.

Tappelun jälkeen Olli karkaa kotoa, ja petollisen velkaisen Kaarle-serkun juonimana hänet lähetetään Tukholmaan, Simolin nimisen suutarin tyköön. Simolin on renttu, ja velka-veikko, kuten Kaarlekin. Kaarle manipuloi Ollin pelosta hiljaiseksi. Simolin on roisto, ja roistot ovat pahoja, perheen äidillä on sentään sydän ja näkee Ollin hyvyyden, ja Olli ei sentään kuole.  Teos sisältää varsin voimakkaista kasvatuksellisia ja muita kannanottoja. Kirjan voi kokea saarnaavaksi, mutta minusta tarinaa on viety eteenpäin loogisesti ja turhia paisuttamatta ja tarina on uskottava, joskin juonen käänteitä on Tukholmasta Helsinkiin ja vielä kasvatuslaitokseen, mutta loppu on onnellinen.

Teoksen ydinsanoma on: Tottele vanhempia, usko Jumalaan, tee velvollisuutesi. Köyhyys karaisee ja kasvattaa, rikkaus ja ylpeys on pahasta.

Minusta hyvä kirja, ja kestänyt aikaa hyvin. Tukholmassakin, Ollin kotikieli kartanon perillisenä lienee ollut ruotsi, Olli saa kavereita, koska pikkujäbä on aina pikkujäbän kaveri, paitsi pikkujäbilläkin on omat kaverit, esim. kidnappariperheen lapsiin ei läheisiä välejä muodostu, koska paha on paha, vaikka mistä kulmasta katsoisi. Ollin oppivuodet kestävät yhdeksän vuotiaasta 14-vuotiaaksi, ja raskaita ovat Ollille ja Ollin perheelle.

Anni Swan on kirvoittanut tekstittäjiäkin Hectorin eli Heikki Harman Mistä  kymysys?! biisissäkin lauletaan Anni Swanista ja hänen teoksista ja tässä kohta Ollin oppivuodet teoksesta.
-Ei Ollin oppivuodet
maailman-katsomustani muuttaneet.
Vilpittömyyshän palkitaan, kun oikein aina teet sen, minkä teet.
Niin Ollin kartanossapa taas maistuu nauru makea,
kun paha saakin palkkansa!

  Oi, Anni Swan, oi, Anni Swan,
  et aavistellut, mistä on kymysys

Levyltä, Hyvää yötä Bambi

Lieneekö herra Harmakin tutustunut koko tuotantoon, luulisin niin, kuten myös Narnia-sarjaan ja Sinuhe egyptiläiseen, Herra Mirandos levyn sanoituksista päätellen?

Anni Swanin tuotanto on ykköslaatua tämän perusteella, eli voisi olla edelleen koulun lukuohjelmassa.

Tekstinäytteet paljastavat jotain juonesta
s. 21-22 Olli oli kalpea, hänen päätään kivisti, vaikka hän oli nukkunut suurimman osan matkaa. Kaarle serkku oli antanut hänelle meritaudin varalta jotakin lääkettä...
= siis unilääkettä, että poika olisi hiljaa hytissä. 

s.50  Me intiaanit, emme petä muita kuin vihollisiamme sanoi Ränni-Pelle ...
(osoitus poikien tavasta olla rehellisiä, Ränni-Pelle, oli tukholmalaispoika, joka vei lopulta Ollin kartanoon)

s. 150 -Vai sinä  sen saamarin Simolin sinä kaikkien konnien pääpappa, sinä sakaali, ....
Ränni-Pellen "kiroilua"

s. 160 Hui hai, ei täällä kasvatuslaitoksessa hyväksi tule vain pahemmaksi, jollet ole ennen valehdellut ja varastanut, niin täällä opit
Kyyninen katsaus kasvatuslaitoksen arkeen.

s.189 ...Omasta puolestani pyydän, että unohdatte minun olemassaoloni. Anteeksiantoa en rohkene toivoakaan, Kaarle.
Konnan jäähyväiset

s. 192 -Nämä ovat olleet ankaria oppivuosia sinulle (Olli). Itse taivaan Herra on ollut mestarisi ja kovalla hän on pitänyt oppipoikaansa.
Kestivät viisi vuotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti