Sivut

tiistai 31. toukokuuta 2011

Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstotähti wsoy, sivumäärä 156 sivua. Alkuteos on  Kometjakten 1946.

Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti  on julkaistu toisen maailman sodan jälkeen ja siinä seikkaillaan katastrofien varjossa. Pitkistä muumikirjoista Muumipeikko ja pyrstötähti on ensimmäinen. Kirjassa lokakuun aikana komeetta uhkaa iskeytyä maahan. Kolmantena lokakuuta he käyvät tähtitornissa ja 7.10. on Muumipeikon syntymäpäivä. Olin katsovinani, että Toven veljen syntymäpäivä osuu lokakuun alkuun, mutta se on 8. päivä, jotenkin lokakuun alku tuntuu tärkeältä ajalta, koska myös Muumipappa ja meri teoksen Majakanvartijan syntymäpäivä on 3.10.

Muumipeikko ja pyrstotähti on vanha kunnon seikkailuromaani. Tarina alkaa siitä kun Muumipappa tekee sillan virran yli. Piisamirotta valittava filosofi, jonka olemassaolo on yhtä dilemmaa, tulee muumitaloon saivartelemaan, kun sillan takia ankean ajattelijan asumus on tuhoutunut. Nipsu ja Muumipeiiko löytävät polun, jonka varrelta touhuaa silkkiapina, ja Nipsu löytää hienon luolan. Piisamirotta turha tuumija on tietävinään kaiken pyrstötähdestä, joka on tulossa. Muumipeikko ja Nipsu menevät tähtitorniin selvittämään asioita.Matkalla ensin Nuuskamuikkunen ja myöhemmin Niisku ja Niiskuneiti liittyvät joukkoon. Matka on täynnä tapahtumia, vaaroja, pelastumisia ja pelastamista. Menomatkalla Nipsukin juoksee, kun lisko on perässä, Nipsulta jäävät granaatit matkalle, mutta henkiriepunsa hän pelastaa :)

Teoksen alussa maailma on esitetty kauniina ja säilytettävänä. Komeetta uhkaa koko olemassaoloa. Kun Nuuskamuikkunen tavataan, ja Nipsu kysyy häneltä, "et kai vain kirjoita runoja".  Ei kirjoita, mutta tarinoita Nuuskamuikkunen kertoo ja soittaa huuliharppuaan. Menomatkalla he tapaavat vielä perhosia keräävän Hemulin, joka on kiinnostunut  Filicnarcus Snufsigalonica- suvusta. Kiipeillään, tavataan korppikotka, löydetään nilkkarengas ... Nilkkarenkaan omistaja pitää pelastaa. Kiire on kova, ja vaikka talonpeikko pyöräilee Muumilaaksosta pois, menevät ystävykset sinne perheensä luo. Pelotta menevät sinne, mistä muut tulevat pelokkaina. kauppareissu on mainio. (Kuuntelin tätä lukua Lasse Pöystin lukemana yle-areenasta, ja se on todella hienoa :)
Ennen komeetan iskeytymistä vedet lähtevät, ja tuuli käy, ja Hemulin postimerkkikansio lentää, ja riemastuttava turhuuksien turhuus eli filosofi Piisamirotta istuu Muumipeikon syntymäpäiväkakun päälle. Nuuskamuikkusen eliksiiriä tarvitaan huopaan, jonka tahrautumista, yleensä höveli Muumimamma paljon suree, mikä on minusta merkille pantavaa. Maailma säilyy ja rohkeus voittaa.
Teoksen teemoja ovat seikkailu, pelastuminen, pelastaminen ja perhe.

Erona piirrettyyn filmin (VHS-kansi yllä) on ainakin: silkkiapina, filmissä kissa, alkuosa on hieman pidempi, kirjassa käydään kaupassa ja tanssiaisissa, filmissä ei. Pikku Myy ei esiinny kirjassa, filmissä on. Pidin kuitenkin filmistä.
***
Taikurin hattu on postaus on täällä


,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti