Sivut

sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Jo Nesbø: Valtakunta

 


Jo Nesbø: Valtakunta, alkuteos Kongeriket 2020, suomentanut Outi Menna, Johnny Kniga 2020, sivumäärä 592.

Norjalaisen Jo Nesbøn romaani Valtakunta kertoo veljesrakkaudesta ja halusta suojella perhettä pahalta. Kulissina on norjalainen Os, luonnonkaunis pikkukylä, jossa on ahtaat piirit ja upeat tunturimaisemat. Jyrkillä teillä on äkkijyrkkiä mutkia, veljesten Royn ja Carlin  vanhemmat ovat suistuneet autoineen jyrkänteeltä alas.

Valtakunta-romaanin hienous on kerronnassa ja siinä, että vaikka kertoja pysyy samana, lukija saa koko ajan uusia näkökulmia tapahtumiin, joista useimmat ovat traagisia. Alusta saakka lukijalle on selvää, että tämä ei pääty hyvin, mutta lukija ei aavista käänteitä, eikä lopputulosta.

Valtakunta on lumoava kertomus ihmisen jatkuvista pahoista teoista, salailusta perheissä, häpeästä, kunnianhimosta, ja siitä, mitkä kammottavat seuraukset näillä on.

Pidempi oppimäärä
Kertoja on hiljainen ja kovanyrkkinen Roy Opgaard, jonka eloisa pikkuveli Carl Opgard saapuu barbadoslaisen vaimonsa Shannonin kanssa Kanadasta, aikeenaan tehdä tunturin päälle hulppea hotelli. 

Roy on huoltoasemaa pyörittävä jurohko vanhapoika. Pikkuveli Carl on veljeään eloisampi ja ailahtelevampi. Hän on lähtenyt paikkakunnalta naissotkujen takia ja muuttanut rapakon taakse sössittyään opiskelunsa. Nyt tuhlaajapoika palaa nuorikkonsa kanssa. Shannon on arkkitehti ja on opetellut norjaa, joten hänkin pääsee osalliseksi takapajulan juoruista.

Hotelliprojekti on Carlille syy tulla paikkakunalle ja hän puhuu paikkakuntalaisia mukaan. Nesbø paljastaa jatkossa muitakin motiiveja.

Kyläläisten sosiaaliset suhteet ovat solmussa, ja pikkupaikkakuntaa vaivaavat juoruilu, kateus ja hyväksikäyttö, jotka muodostavat sytykkeen konflikteille. Kuvitteellista (?) Osia lähinnä kaupungeista on Nodden. Osissa on huonot tiet, ja veljesten alueille johtavan tie mutka osoittautuu vaaralliseksi paikaksi, jossa nimismies saa rampata useaankin otteessen.

Minua kirja piti otteessaan.

Pisin oppimäärä

Kirja on kuin kaleidoskooppi, kuva on kaunis, vaikka siinä on jotain outoa. Kun  vaihtaa tarkastelukulmaa, kuvio muuttuu aivan toisenlaiseksi, hyvin toisenlaiseksi. Ensimmäisen sadan sivun jälkeen lukija luulee tietävänsä, miten asiat ovat, mutta kun kuvaa kierretään, se näyttää aivan toisenlaiselta ja Nesbø pyörittää lukijaa aivan viimeisille sivuille asti, mutta jo alussa lukija aavistaa, että on huono idea palata kotikonnuille.

Minulle tämä oli vuoden 2023 paras lukukokemus.

*****
Jo Nesbø (s.1960) on norjalainen dekkaristi.

Olen blogannut Harry Hole -sarjan avausosan Lepakkomies

Jo Nesbø on syntynyt Oslossa, ja asunut nuorena Moldessa. Hän on nykyaikaistanut myös näytelmän Macbeth.

8 kommenttia:

  1. Tämän lukemisesta on jo niin kauan, että voisin aloittaa sarjan alusta.

    VastaaPoista
  2. Kaleidoskooppi on oiva sana kuvaamaan tätä Nesbøn varsinaista taidonnäytettä!
    Hän kirjoittaa tarkalla ja varmaotteisella tavalla ihmisenä ihmisille ja varmistaa tällä teoksellaan paikkansa suosikkieni kärjessä. Outi Mennan käännös on takuulaatua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta käännös on laadukasta ja pidin tekstistä heti, eikä tarina lässähtänyt lainkaan.

      Poista
  3. Minulla on tämä kirja omana, ainoa Nesböni (en löydä tabletilla tuota merkkiä:)), jonka ostin jollain vitosella alesta. Aloitin ja jäi jostain syystä 50 sivun paikkeille. Silti huomasin myös, että kerronta on hyvää. Täytyy antaa tälle taas mahdollisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidin kovasti kirjasta, olihan tuo aikamoinen järkäle.

      Poista
  4. Voi ei, kommenttini hävisi. Mutta täytyy tätä kokeilla uudestaan, kerronta vaikutti heti alkuun hyvältä. Jäi silti kesken jo alussa. Ostin tämän alesta joskus jollain vitosella. Muuta Nesbota en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tulee kommentinvalvonta päälle viikon jälkeen. Olen lukenut Harry Hole - sarjan ykkösosan ja Macbeth-muunnelman. Moni pitää tuosta Harry Hole sarjasta eniten.

      Poista