Sivut

lauantai 10. syyskuuta 2022

Jouni K. Kemppainen: Kaija Koo Taipumaton

 


Jouni K. Kemppainen: Kaija Koo Taipumaton, WSOY 2021, sivumäärä 363.

Jouni K. Kemppainen (s.1962) on kirjoittanut Kaija Koon (s.1962) elämänkerran, jossa käydään kronologisesti läpi Kaija Koon elämää ja uraa. Isä on diplomi-insinööri, ja Kaija (mitä ei kirjassa tuoda esiin) meni oppikouluun, ja valmistui ikäluokkansa mukana ylioppilaaksi.... tästä kirjasta on bloggauksia, jossa on referoitu ihmisten (isä. äiti, poikakaveri, aviomies ja poika) henkilökohtaisia asioita, niitä et tästä bloggauksesta löydä. Kaija Koo paljastaa tapahtumia murrosiästään, minusta kaikki menee tuon aikaiseen normaaliin nuoruuteen.

Lapsuuskin oli varmasti tyypillinen sodan aikana eläneiden vanhempien lapsen lapsuus 1960-luvulla. vanhemmilla oli ammatit, he eivät näytä tunteitaan, eivät kannusta lapsiaan, mutta toisaalta, koska ikätovereita on paljon, lapsilla on kavereita. Kaijalla oli bändejä, ja pian hän oli Steel Cityn laulaja. Hän lauloi myös Euroviisukarsinnoissa, ja oli kaksi kertaa kisoissa Kirkan ja Sonja Lumpeen taustakuorossa, ja tuliaisina kaksi yhdeksättä sijaa. 

Elämään tuli vaikeuksia ja musiikkitouhu hyytyi, mutta avioelämä alkoi, mutta taloudellisia vaikeuksia oli. Pariskunta päätti tehdä levyn vaikeista lähtökohdista huolimatta, ja alettiin valmistella levyä, jonka nimeksi tuli Tuulten viemää, joka on Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi myydyin levy. Levylle ei löydetty aluksi julkaisijaa, mutta Warner lopulta julkaisi sen 1993. 


Tuulten viemää levyä myytiin peräti 175 144 kpl. Siinä on monta Kaijan suurimmista hiteistä: Kuka keksi rakkauden, Viimeinen lento, Niin kaunis on hiljaisuus, Kylmä ilman sua, ja Matkalla kotiin. Oikeastaan levyllä ei ole yhtään biisiä, joka ei olisi hitti. Julkaisua seurasi kiertue. Helmikuussa 1995 julkaistiin kakkoslevy Tuulikello, samalla reseptillä eli Markku Impiö sävelsi ja soitti ja pääosin sanoitti, ja Kaija lauloi.

Tuulikello levyä myytiin yhteensä 107 732 kpl. Siellä on hitit Seuraavassa elämässä ja Viimeiset hitaat. Levy on hyvä, mutta ei yltänyt hiteissä eikä myynnissä ykköslevyn lukemiin. Levyn jälkeen taas kiertue ja ensi esiintyminen Provinssi-Rockissa. Kaijalla oli hieman "iskelmä"-leimaa, jota karisteltiin pois.

Kolmaslevy on hyvin erilainen, ja itse pidän siitä. Unihiekkamyrsky julkaistiin 9.4.1997 ja se möi hyvin eli 52 796 kpl, mutta vähemmän kuin edelliset. Levy sai nihkeitä arvioita.

Operaatio jalokivimeri julkaistiin vuonna 23.4.1998 ja myi taas vähemmän eli  37 981 kpl. Levyllä on loistava biisit Operaatio jalokivimeri ja Maraton ja levyn päättää Hyviä öitä. Sen jälkeen lähdettiin keikoille, ja laivakeikoille. Kaija Koo kertoo vaikeuksista kiertueilta, joka minun tulkintani mukaan johtui alkoholin käytöstä, joka tapauksessa kiertueella juhlittiin.

Kaija Koo vaihtoi levy-yhtiötä, ja seuraava levy oli  Tinakenkätyttö, jonka nimikkobiisi on Kaijan suurin hitti. Levyllä on minusta hyviä biisejä kuten Ex-nainen, Isä ja Uni ei tuu. Levyn myynti oli taas huonompi vain 27 004 kpl. Levyn jälkeen julkaistiin kokoelma Tuuleen piirretyt vuodet, jonka myi hieman paremmin 40 000 kpl. Tietenkin 27 000 levyn myynti on hyvä, mutta trendi oli laskeva, kuten avioparin "onnellisuus" parisuhteessa.

Mikään ei riitä levy julkaistiin vuonna 2002 ja se myi taas vähemmän eli  22 460 kpl. Levy on tummempi ja kyynisempi, eikä sisällä hittejä, eikä Kaija Koo esitä biisejä nykyään keikoillakaan.


Vuonna 2004 ilmestyi Viiden minuutin hiljaisuus, joka jatkoi trendiä myynnin suhteen. Levyllä on muidenkin kuin Impiön sävellyksiä, esimerkiksi Huone kahdelle on Maki Kolehmaisen sävellys.


Kuten 2005 julkaistu Joulukirkossa levy. Se julkaistiin ja unohdettiin.

Vuonna 2007 ilmestynyt H-Hetki oli viimeinen jossa Markku Impiö oli mukana. Levyä myytiin 22 000 kpl. Tältä levyltä ei minusta olen kappaleita Kaija Koon keikkaseteissä.


Seuraava levy Irti oli käänteen tekevä. Täysin uusi levy-yhtiö Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto Oy ja moni teki biisejä, vielä myös Markku Impiö. Levyltä on jäänyt soimaan avausraita Vapaa. Levyä myytiin enemmän kuin edellistä eli 26 000 kpl ja Vapaa on nousi sinkkulistojen kärkeen.


Kuka sen opettaa ilmestyi vuonna 2014, sitä myytiin 18 633 kpl. Vuonna 2014 levymyynti oli yleisesti jo pudonnut, eli myynti ei täysin kerro levyn suosiosta. Kuka sen opettaa oli levyn nimibiisi, mutta suurin hitti on luullakseni avausraita Supernaisia, joita keikalla esitetään ja (nais)yleisö laulaa.


Sinun naisesi ilmestyi vuonna 2016, sen tunnetuin biisi on Nää yöt ei anna armoo, fiittajana Cheek.

Taipumaton julkastiin 2021, ja sen nimibiisi on hyvin soitettu.

Kuten yllä luki, Tinakenkätytön jälkeen julkaistiin kokoelmia.


Tuuleen piirretyt vuodet 1980 - 2000 myi 40 795. Siinä on biisit Kaikki vanhat filmit ja Seis, vanhempaa tuotantoa.


Kaija Koon 30 Suosikkia julkaistiin vuonna 2010, siinä on kaksi Risto Asikaisen  biisiä Kevään ensilunta ja Jotakin tärkeää, muut 28 ovat Impiön säveltämiä



Kaija Koon kokoelma Kaunis, rietas onnellinen - Parhaat 1980 - 2011, sitä myytiin 46 394 kpl. Nimibiisi oli Syksyn sävel kilpailuissa 2011. Jari Sillanpää esitti sen Satulinnassa 2012. Kaija Koota oli houkuteltu kauan  Vain elämää ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle, jonne osallistui vuonna 2012. Kaija tunsi ennestään Jare Tiihosen, mutta oppi tuntemaan muutkin. Cheek veti Kaijan Tinakenkätytön ja Cheek esitti sitä myös keikoillaan, myös päättökeikallaan.



Ohjelmasarjan levyä myyntiin 177 972 kpl. Artistit ideoivat myös konsertin, joka traditio päättyi koronaan. Kaija Koo oli myös Vain Elämää ohjelman ensimmäisellä All Stars kaudella, eli kaudella 7. Siellä veti mm. Sannin Että mitähän vittua

Olen nähnyt Kaija Koon keikalla festareilla useammankin kerran, ja CheekEndissä  Cheekin jäähyväis-konsertissa Valot sammuu Kaija Koo veti Nää yöt ei anna armoo yhdessä Cheekin kanssa, sekä Tinakenkätytön.

Kaija Koolla on ollut kolme Hartwall-keikkaa, joita hän myös kirjassa muistelee.

Kaija Koon Taipumaton, on minusta sujuvasti kirjoitettu artistielämänkerta, jonka näkökulma on minusta hyvin subjektiivinen. Niin subjektiivinen, että jätän kaiken henkilökohtaisen tästä postauksesta pois. Sen sijaa Heidi P. on kirjoittanut Taipumattomasta näin. Siellä on bloggaus, jossa on muutamia "lisäpaljastuksia", sitä en omaani linkkaa. Luultavasti kaikki lukijat ovat jo häipyneet, mikä oli levyjen esittelyn tarkoituskin.


Näin Kaija Koon viimeksi 10.7.2022 Ruisrockissa, ja yllä youtube-video läpimurtobiisistä Kuka keksi rakkauden

6 kommenttia:

  1. Kaija Koo, pitkän linjan viihdyttäjämme, on elämänkertansa ja kattavan avauksesi siitä ansainnut!
    Enemmittä lätinöittä: niin kaunis on hiljaisuus, mutta kuka keksi rakkauden?? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, päätin lehtijuttujen jälkeen, etten lue tätä, mutta ostin vitosen alelaarista, ja oli parempi kuin luulin. Olihan tässä aika ikäviä paljastuksia muista, mistä en pitänyt, ja annettiin ymmärtää, että on "painettui alas", mitä minusta ei oikein pystytty perustelemaan.

      Poista
  2. Tätä kirjaa ei varmasti tule luettua, koska Kaija Koon musiikki ei juuri innosta minua. Toki hyvä, että pitkän linjan artistista on kirja tehty, kyllä hän sen ansaitsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tämän vitosen alelaarista ja ylitti odotukset. Kuuntelin joskus Kaija Koota, mutta kuten levymyynti osoittaa, ura oli pitkään laskusuunnassa, nyttemmin nousussa, mutta minä en ole siinä aallossa. Katsoin kuitenkin esiintymisen Ruisrockissa, ei erityisemmin puhutellut minua.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. On aika suomalainen ilmiö, nousi 1990-luvun laman aikana ja uran huippu oli 1990-luvulla. Vain elämää kausien myötä ura on noussut uudestaan.

      Poista